Naleśniki bez glutenu, jaj, mleka (potrzebny blender)
Składniki:
200 g maki z quinoi (komosy ryżowej)
kamień winny (rodzaj proszku do pieczenia)
śmietanka owsiana
200 ml mleka owsianego
cukier brązowy
olej kokosowy
szczypta soli himalajskiej
konfitura malinowa lub dyniowa
Opcjonalnie:
mango
melon
mięta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (razem z olejem) wsypujemy i wlewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Podajemy z konfiturą.
Smoothie (potrzebny mikser stojący)
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 miękkiego awokado
garść świeżego szpinaku
garść zielonej pietruszki
500 ml soku jabłkowego bez cukru
500 ml wody mineralnej
1/2 dojrzałego mango
Przygotowanie:
Do stojącego miksera wrzucamy banana, 1/2 awokado, zieleninę i 1/2 mango. Wszystko zalewamy sokiem i wodą, a następnie miksujemy na gładką masę. Podajemy w przezroczystej szklance z grubą słomką.
Kotleciki mielone „przemytniki”
Składniki:
100 g płatków śniadaniowych kukurydzianych bez cukru
300 g mięsa mielonego z indyka (ewentualnie z kurczaka)
1/2 paczki ekspandowanego amarantusa
olej rzepakowy do smażenia
1 mały brokuł
1/2 cukinii
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
garść ziaren słonecznika
szczypta kurkumy
sól himalajska
Przygotowanie:
Warzywa rozdrabniamy, przyprawiamy i mieszamy z mięsem. Formujemy małe kotleciki i obtoczone w panierce z płatków smażymy. Buraczka kroimy w kostkę, tak samo jabłko i cebulkę. Kalafiora gotujemy na parze. Blendujemy z kleikiem kukurydzianym i doprawiamy. Podajemy jako podrobione puree.
Sałatka
Składniki:
1 ugotowany buraczek (bez dodatków, z opakowania próżniowego)
1/2 jabłka
1 mała czerwona cebulka
Do tego zamiast ziemniaków:
1 mały kalafior
kleik kukurydziany
szczypta gałki muszkatołowej
świeży koperek
Amarantusowe kulki
Składniki:
1/2 paczki ekspandowanego amarantusa
wiórki kokosowe
syrop klonowy
Przygotowanie:
Składniki mieszamy i formujemy kulki. Pieczemy w piekarniku w 150 st. C przez 25-30 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN