Dania dla niemowlaka powinny być przygotowywane ze świeżych produktów o wysokiej jakości. Szukając pomysłów i przepisów na dania, należy kierować się schematem żywienia niemowląt, który określa kiedy, jak i co podawać maluszkowi w pierwszym roku jego życia. Stopień rozdrobnienia dań dla niemowlaków powinien być dostosowany do ich możliwości.
Dania dla niemowlaka – kiedy i o co rozszerzać dietę niemowląt?
Pierwsze danie dla niemowlaka powinno pojawić się w 5–6 miesiącu jego życia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rozszerzanie diety niemowlęcia o nowe dania należy rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Przy wprowadzaniu nowych produktów do diety małego dziecka wskazane jest stosowanie się do schematu żywienia niemowląt. Są to szczegółowe wytyczne opracowane przez ekspertów, które określają kiedy, jak i co podawać niemowlętom w pierwszym roku życia.
Rozszerzanie diety niemowlaka zaleca się rozpocząć od warzyw, które można wprowadzić do diety już po ukończeniu 4. miesiąca życia. Po około dwóch tygodniach po zapoznaniu dziecka ze smakiem warzyw jadłospis niemowlaka wzbogaca się o owoce. Na start doskonale sprawdzą się: jabłko, gruszka, banan, jagody, maliny, morele. Mięso, stanowiące dobre źródło pełnowartościowego białka potrzebnego dla prawidłowego rozwoju, wprowadza się do diety niemowlaka w 5. miesiącu życia.
Dania dla niemowlaka powinny składać się z mięsa o wysokiej jakości, pochodzącego z pewnych źródeł. Na początku dziecku należy podawać mięsa najmniej alergizujące, czyli kurczaka i indyka. Następnie w diecie niemowlęcia mogą pojawić się produkty zbożowe bezglutenowe (np. kleik ryżowy, kukurydziany), stopniowo wprowadza się zboża glutenowe w postaci kaszki, np. manny. Produkty zbożowe w postaci makaronów, ryżu, kasz, pieczywa i herbatników mogą znaleźć się w jadłospisie niemowlęcia po ukończeniu 8. miesiąca życia.
Pierwsza zupka w diecie niemowlaka – jakie warzywa dla niemowlaka?
Rozszerzanie diety dziecka powinno rozpocząć się od wprowadzenia do jadłospisu warzywnej zupki. Pierwsza zupka dla niemowlaka ma konsystencję gęstej papki, która zwykle przygotowywana jest na bazie marchewki, dyni lub brokułów. Zupkę warto wzbogacić o odrobinę oliwy z oliwek lub masło. Dzięki tym składnikom organizm dziecka może przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, m.in. witaminę A zawartą w warzywach. Po zaakceptowaniu przez dziecko smaku marchewki, dyni, brokułów i ziemniaków posiłki dla niemowlaka można urozmaicić o nowe warzywa, np. cukinię, kalafior, szpinak, paprykę, pomidora, zielony groszek, seler.
Podstawowe zasady diety niemowlaka
Gotowanie dla niemowlaka stanowi prawdziwe wyzwanie dla rodziców. Dania dla niemowlaka powinny być skomponowane z produktów o wysokiej jakości, pochodzących z pewnych źródeł. W przygotowywaniu posiłków należy kierować się zasadą: rodzic decyduje co, kiedy i jak poda dziecku, natomiast od malucha zależy, czy zje posiłek oraz w jakiej ilości. Początkowa dieta dla niemowlaka powinna mieć postać delikatnych, gładkich i gotowanych przecierów warzywnych lub puree. Po 8. miesiącu życia do niemowlęcej diety można wprowadzić produkty mniej rozdrobnione. Zmiana konsystencji pokarmów stanowi ważny etap, rozpoczynający naukę żucia i gryzienia.
Przygotowując dania dla niemowlaka, należy unikać smażonych mięs, które wprowadza się dopiero po ukończeniu 1. roku życia. Jeśli chodzi o zasady wprowadzania mięsa do diety niemowląt - należy zacząć od mięsa gotowanego, pieczonego oraz duszonego bez obsmażania, początkowo w postaci zmiksowanej, następnie drobno posiekanej. Dania dla niemowląt po 6. miesiącu to np.: zupka jarzynowa z indykiem, zupka brokułowa z żółtkiem, risotto na bazie kleiku ryżowego i piersi z kurczaka. W jadłospisie mogą pojawić się także desery dla niemowląt. W ramach przekąski dla niemowlaka można podać przecier lub sok owocowo-warzywny.
Dieta niemowlaka – przepis na zupkę jarzynową z indykiem i żółtkiem
Składniki:
- 30 g marchewki
- 30 g ziemniaków
- kilka różyczek brokułu
- ½ korzenia pietruszki
- 5 g pora
- 20 g piersi indyka
- 5 g masła
- ½ ugotowanego żółtka
- 1 szklanka wody źródlanej
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, następnie obierz i pokrój w duże kawałki. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę włóż do wrzątku. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj brokuł i pora.
- Mięso ugotuj oddzielnie, przez około 20 minut.
- Ugotowane mięso przełóż do wywaru warzywnego. Dodaj żółtko jaj. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką konsystencję. Na koniec do zupki dodaj masło, wymieszaj.
- W razie konieczności do zupki wlej wodę źródlaną i zagotuj.
Desery dla niemowląt – prosty przepis na deser ryżowo-twarożkowy z konfiturą
Składniki:
- 3 łyżki białego ryżu
- 1 łyżka sera twarogowego
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka konfitury z malin
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj na sypko. Odcedź.
- Ugotowany ryż wymieszaj z serem twarogowym i jogurtem naturalnym.
- Powstałą masę przełóż na talerz, uformuj kopczyk. Całość polej po wierzchu konfiturą z malin.
Więcej o żywieniu dzieci:
Jak powinna wyglądać dieta małego dziecka? Pediatra: "Uważać trzeba na miód"
Pomocy, moje dziecko nie chce jeść! Dr Ewa Winnicka o najczęstszych błędach żywieniowych rodziców
Anna Lewandowska o zdrowej diecie dla dziecka: "Jedzmy wspólne posiłki i próbujmy nowych rzeczy"
Zobacz video: Dieta z dzieciństwa wpływa na naszą przyszłość bardziej niż sądziliśmy
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision