Co tydzień zjadasz kartę kredytową - plastik jest wszędzie!

Gregory Weatherbee, który badał próbki wody w Górach Skalistych, odkrył, że w zebranej tam deszczówce można znaleźć plastikowe włókna. Z badań Uniwersytetu Newcastle wynika, że każdy mieszkaniec planety konsumuje tygodniowo 5 gramów mikroplastiku. O zagrożeniu jakie stanowi plastik i o tym, jak sobie z tym radzić rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z Emilia Cesarek - dietetykiem i Martą Grzybowską z WWF Polska.

Zjadamy 5 gramów plastiku tygodniowo

Zobacz też: Papier ekologiczny – papier z recyklingu >>>

Z badań australijskiego Uniwersytetu Newcastle wynika, że każdy mieszkaniec naszej planety konsumuje 5 gramów plastiku tygodniowo. Jak donosi WWF jest to tyle, jakbyśmy zjadali co tydzień kartę kredytową lub grzebień co trzy tygodnie, a wieszak na ubrania każdego miesiąca. Według WWF co roku pochłaniamy ponad 100 tys. mikroplastików.

Dziś mikroplastik jest wszędzie

Zobacz też: Naga Anja Rubik wśród plastiku. Socjolog: „Prowokacja na granicy skandalu. W pamięci zostaje tylko nagość, nie plastik” >>>

Marta Grzybowska:

Od lat 50/60 plastik jest masowo produkowany i dziś jest już wszędzie, nawet w Rowie Mariańskim i w lodzie w Morzu Arktycznym. To są miejsca gdzie człowieka nie ma, ale odpady nie znają granic.

Jak sobie radzić z wszechobecnym mikroplastikiem

Zobacz też: Bambusowe słomki i jadalne talerze. Oto piknikowe gadżety, dzięki którym chronisz środowisko! >>>

Emilia Cesarek:

Każdy z nas powinien zacząć od siebie. Jeżeli ja zamieniłabym plastikowe opakowania, w których kupuję jedzenie na swój szklany pojemnik wielorazowego użytku, to już moglibyśmy zminimalizować ilość plastiku, który dostaje się do naszej żywności.

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana