Ciasto cytrynowe możemy upiec na wiele sposobów. Z herbatnikami, kremem, masą śmietankową. Jest lekkie, delikatnie kwaskowate i puszyste. Doskonałe na każdą okazję.

Ciasto cytrynowe pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jest miękkie, delikatne, o cudownym żółtym kolorze. Najlepiej smakuje polane lukrem cytrynowym. Banalne w wykonaniu, lecz niebanalne w smaku.

  • Ciasto cytrynowe - przepis
  • Ciasto cytrynowe bez pieczenia
  • Przepis na ciasto cytrynowe z kremem

Ciasto cytrynowe - przepis

Najprostsze przepisy bywają czasem najlepsze. Aby przygotować wyśmienite ciasto cytrynowe, potrzebujemy zaledwie kilku składników:

· 3 jaja

· 1½ szklanki mąki

· ¾ szklanki cukru

· ¾ kostki masła

· 2 łyżki śmietany (możemy użyć także jogurtu naturalnego)

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· sok z połowy cytryny oraz skórka z dwóch cytryn

· sok z 2 cytryn i szklanka cukru pudru na lukier

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ucieramy ciasto. Przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka w 160 stopniach (około 40 minut). Przygotowujemy lukier i polewamy nim nieco wystudzone ciasto. Przed polaniem nakłuwamy wypiek patyczkiem, sięgając do samego spodu.

Zobacz też: Kuchnia cytrusowa

Szybkie ciasto cytrynowe możemy także upiec, korzystając z innych przepisów. Warto spróbować ciasta, w którym pieczemy spód i przyrządzamy masę cytrynową. Potrzebne składniki to:

· 180 g mąki pszennej

· 40 g mąki kukurydzianej

· 60 g cukru

· 170 g masła

· ekstrakt waniliowy lub wanilia

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· sól

Pracę na ciastem cytrynowym zaczynamy od wypieku spodu. W tym celu rozpuszczamy w rondelku masło i odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki oraz wanilię mieszamy w misce, następnie dodajemy schłodzone masło. Mieszamy, wylewamy na blaszkę, formujemy spód i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Oziębione ciasto pieczemy w 180 stopniach (piekarnik wcześniej rozgrzewamy) około 15 minut, aż zacznie przybierać złocisty odcień. W tym czasie zaczynamy przygotowywać masę. Do jej wykonania użyjemy: 600 ml śmietany 18%, 100 g mąki pszennej, 300 g cukru, 4 jaja, 5 cytryn, szczyptę soli. Jaja ubijamy ze śmietaną i cukrem, dodajemy mąkę, sok z cytryny i skórkę. Dobrze mieszamy. Masę wlewamy na podpieczony spód i wstawiamy jeszcze na 25 minut do piekarnika. Kiedy masa stężeje, ciasto będzie gotowe. Studzimy je i kroimy na kawałki. Możemy podać z owocami, np. truskawkami.

Zobacz też: Cytrynowe oponki serowe

Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe możemy wykonać także w wersji nie wymagającej pieczenia. Wystarczy, że użyjemy herbatników i galaretki. Takie czterowarstwowe ciasto cytrynowe jest lekkie i bardzo smaczne. Składniki na ciasto cytrynowe bez pieczenia:

· 330 ml śmietanki 30%

· 4 galaretki cytrynowe

· 400 g jogurtu naturalnego

· herbatniki

Na blaszce wyłożonej papierem układamy herbatniki. W taki sposób powstanie spód naszego ciasta. Jedną galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, wlewamy do niej cienkim strumieniem chłodną galaretkę (nie przestajemy ubijać). Powstałą piankę cytrynową układamy na herbatnikach i odstawiamy do zastygnięcia. Rozpuszczamy kolejne dwie galaretki i odstawiamy do wystygnięcia, a gdy zaczynają tężeć wylewamy je na piankę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, a następnie przekładamy na ciasto. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Ciasto cytrynowe z herbatnikami i pianką to też ciekawa alternatywa dla wersji pieczonej.

Zobacz też: Ciasto rafaello bez pieczenia

Przepis na ciasto cytrynowe z kremem

Ciasto cytrynowe można również przyrządzić w wersji wzbogaconej, która wymaga od nas nieco więcej czasu i uwagi. Ciasto cytrynowe z kremem to wykwintny deser na każdą uroczystość. Najpierw musimy upiec spód, w tym przypadku ciasto biszkoptowe. Potrzebujemy:

· 5 jajek,

· ½ szklanki cukru,

· niepełną szklankę mąki pszennej,

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo żółtka, ciągle mieszając. Mąki z proszkiem przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po upieczeniu studzimy i nasączamy ponczem. Do jego wykonania używamy 2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżeczek cukru pudru i ⅓ szklanki wody. Przygotowujemy krem cytrynowy. 2 cytryny szorujemy i zalewamy wrzątkiem (z jednej należy zetrzeć skórkę). Do rondelka wyciskamy sok z obu cytryn, usuwamy pestki, dodajemy skórkę z cytryny, ¾ szklanki cukru, szklankę wody. Całość zagotowujemy. 2 budynie śmietankowe rozpuszczamy w ⅓ szklanki zimnej wody, a następnie wlewamy je na gotujący się sok z cytryn, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystygnięcia. 200 g miękkiego masła ucieramy i dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej, aż otrzymamy puszysty krem. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie układamy herbatniki, lekko je dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki i przygotowujemy piankę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. 500 ml śmietanki kremówki 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Powstałą masę układamy na schłodzonym cieście. Dekorujemy plasterkami cytryny lub pomarańczy, wkładamy do lodówki.

Zobacz film: Cytrynowe Oponki Serowe. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0