Przepisy kulinarne

Cytrynowe oponki serowe i inne grzeszne słodkości

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który zaproponował nam słodkie przysmaki na karnawał. Według Piotra alternatywą dla klasycznych faworków mogą być cytrynowe oponki serowe czy churrosy. Smacznego! Ostrzegamy, że już od samego patrzenia na nie można przytyć. :-)

Cytrynowe oponki serowe

Składniki:
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
120 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Sok z jednej cytryny
Skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
1 kg smalcu do smażenia
200 g cukru
Skórka otarta z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem pozycji dodatkowych i wymieszać. Następnie lekko wyrobić, ciasto będzie się kleić do rąk, należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinać krążki, następnie w szklanką o mniejszej średnicy wycinać mniejsze okręgi w środku. Otrzymane oponki usmażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i powtórzyć czynność. Cukier utrzeć w moździerzu ze skórą cytrynową. Każdą oponkę obsypać cytrynowym cukrem.

Smażony cannelloni

Składniki:
Makaron
4 jajka
400 g mąki pszennej tortowej
Szczypta soli
4 pomarańcze
Kilka łyżek cukru
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Z mąki usypać kopiec w którym zrobić dołek. Do środka wbić jajka, dodać szczyptę soli. Przy użyciu widelca rozbełtać jajka i delikatnie wymieszać z mąką. Zagniatać około 5-6 min. Ciasto  zapakować w worek i odłożyć na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Rozgrzać olej. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posypać cukrem i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto zrolować i pokroić w plasterki. Tak pokrojone ciasto smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Posypać cukrem pudrem.

Churros
Składniki:
200 ml mleka
100 g masła
190 g mąki
Szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Olej do smażenia
Do posypania drobny cukier
Cynamon
Sos czekoladowy
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
100 ml mleka

Sposób przygotowania:
Mleko i masło podgrzać aż masło się rozpuści i mieszanka zacznie się lekko gotować. W tym czasie odważyć mąkę i wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Mleko zdjąć z ognia, dodać mąkę i energicznie wymieszać żeby mąką się zaparzyła. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa jest już wystarczająco zimna dodajemy pojedynczo jajka cały czas energicznie mieszając. Gdy masa jest już połączona z jajkami odstawiamy na 30 minut. W tym czasie rozgrzać olej, masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać 5-10 cm kawałki bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Przed podaniem posypać cukrem i cynamonem lub podać z sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy
Wszystkie składniki umieścić w miseczce żaroodpornej i podgrzać na garnku z gotującą się wodą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0