Oponki serowe - przepis klasyczny
Składniki:
- 0,5 kg sera półtłustego na wagę
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Jak zrobić oponki serowe?
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce – nie zagniatać.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować.
- Szklanką wycinać kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem, tak by powstała oponka.
- Olej podgrzać w głębokiej patelni lub w woku i smażyć oponki na złoty kolor. Najlepiej odwrócić je wykałaczką, tak by z dwóch stron były równo usmażone.
Cytrynowe oponki serowe - przepis
Składniki:
- 500 g twarogu
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- dodatkowo: 1 kg smalcu lub olej do smażenia, 200 g cukru, skórka otarta z 2 cytryn
Jak zrobić cytrynowe oponki serowe?
- Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem pozycji dodatkowych i wymieszać.
- Następnie lekko wyrobić, ciasto będzie się kleić do rąk, należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania.
- Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinać krążki, następnie szklanką o mniejszej średnicy wycinać mniejsze okręgi w środku.
- Otrzymane oponki usmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i powtórzyć czynność.
- Cukier utrzeć w moździerzu ze skórą cytrynową. Każdą oponkę obsypać cytrynowym cukrem.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Nie tylko pączki. Bartek Boratyn zdradza przepisy na karnawałowe słodkości
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images
podziel się: