Oponki serowe cytrynowe i klasyczne - pyszne przepisy na tłusty czwartek i nie tylko

Oponki serowe - przepisy
Cytrynowe oponki serowe - przepis
Oponki serowe to propozycja na pyszny, domowy deser, świetnie wpisujący się w karnawałowe menu. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który podzielił się swoim przepisem na ich cytrynową wersję. Sprawdź, jak je zrobić również w wersji klasycznej.

Oponki serowe - przepis klasyczny

Składniki:

  • 0,5 kg sera półtłustego na wagę
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Jak zrobić oponki serowe?

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce – nie zagniatać.
  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować.
  3. Szklanką wycinać kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem, tak by powstała oponka.
  4. Olej podgrzać w głębokiej patelni lub w woku i smażyć oponki na złoty kolor. Najlepiej odwrócić je wykałaczką, tak by z dwóch stron były równo usmażone.

Cytrynowe oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dodatkowo: 1 kg smalcu lub olej do smażenia, 200 g cukru, skórka otarta z 2 cytryn

Jak zrobić cytrynowe oponki serowe?

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem pozycji dodatkowych i wymieszać.
  2. Następnie lekko wyrobić, ciasto będzie się kleić do rąk, należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania.
  3. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinać krążki, następnie szklanką o mniejszej średnicy wycinać mniejsze okręgi w środku.
  4. Otrzymane oponki usmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
  5. Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować i powtórzyć czynność.
  6. Cukier utrzeć w moździerzu ze skórą cytrynową. Każdą oponkę obsypać cytrynowym cukrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości