Przepisy kulinarne

Kuchnia cytrusowa

Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.

Pomidory faszerowane kuskusem

Składniki:
2 pomidory
1 1 szklanki wywaru warzywnego
1 szklanki suszonych pomidorów
2 łyżki porwanej na kawałki mięty i bazylii
1 szklanka kuskusu
200 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój pomidory na pół, wydrąż miąższ. W garnku zagotuj wywar z pomidorami suszonymi. Zdejmij z ognia, dodaj kuskus, przykryj i pozostaw na 5 minut. Dodaj ser, bazylię, miętę, dopraw solą i pieprzem. Nałóż do wydrążonych pomidorów i zapiekaj 10-15 minut w 180 st. Podawaj z sałatką z cytrusów.

Sałatka z cytrusów

Składniki:
2 pomarańcze
2 limonki
2 grapefruity
2 łyżki posiekanej melisy
4 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Obierz owoce i podziel na segmenty. Dodaj oliwę, melisę, sól i pieprz i wyciśnij sok z pozostałych błonek i skórek.

Medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów

Składniki:
8 kawałków polędwicy wieprzowej
100 g zmielonych pistacji
1 łyżka posiekanej szałwii
2 roztrzepane jajka
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz
200 ml oleju

Przygotowanie:
Pokrój polędwiczki na mini steki. Jajka wymieszaj z sosem ostrygowym. Mięso najpierw zanurz w jajkach a potem w pistacjach i szałwii. Dopraw solą i pieprzem, smaż z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Podawaj z cytrusami.

Sos:
250 g pokrojonych w kostkę rzodkiewek
skórka otarta z połowy cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z połowy pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
2 łyżki granulowanego cukru
25 g masła
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wrzuć składniki do garnka, zalej wodą, żeby przykryła rzodkiewki i gotuj 30 minut na małym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje.

Maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami

Składniki:
150 g miękkiego masła
60 ml soku z cytryny
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka cynamonu
255 g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
55 g cukru pudru
dodatkowe 94 g cukru pudru
500 ml śmietany 36% schłodzonej
4 mandarynki podzielone na segmenty

Przygotowanie:
Ubij 55 g cukru z masłem na jasną puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, mak i cynamon. Dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą. Zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części, a każdą część uformuj w wałek o długości ok. 20 cm. Zawiń papierem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Wyjmij i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ułóż na blaszce do pieczenia w odległości 5 cm od siebie i piecz 15-18 minut. Wyjmij z pieca i oprósz cukrem. Podawaj z ubitą śmietaną i mandarynkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0