Chrzan dobry na wszystko. Wypróbuj przepisy na boczniaki, krem z twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe

Patryk Wróblewski w naszej kuchni
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.

Chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym

Składniki na chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym (4 porcje):

  • 300 g boczniaków
    • 3 jajka
      • 90 g mąki pszennej
        • 250 g panko
          • 300 ml oleju rzepakowego
            • 250 g jogurtu greckiego
              • 50 g świeżego chrzanu
                • 1 pęczek szczypioru
                  • 20 g miodu gryczanego
                    • pieprz czarny
                      • papryka słodka i ostra
                        • sól

                          Jak przygotować chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym?

                          1. Boczniaki doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
                            1. Następnie panierować w mące, rozmąconym jajku i na koniec w panko.
                              1. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
                                1. Jogurt, miód, chrzan, szczypiorek wymieszać razem.
                                  1. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
                                    1. Podawać z chrupiącymi boczniakami.

                                      Krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi

                                      Składniki na krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi:

                                      • 1 l bulionu warzywnego
                                        • 300 g twarogu wędzonego
                                          • 50 g tartego chrzanu
                                            • 300 g ziemniaków
                                              • 60 g cebuli
                                                • 1 ząbek czosnku
                                                  • 50 ml soku z cytryny
                                                    • 50 g masła
                                                      • sól, pieprz

                                                        Jak przygotować krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi?

                                                        1. Masło rozpuścić i zasmażyć na nim cebulę, czosnek i obrane ziemniaki.
                                                          1. Obierki ziemniaków upiec w piekarniku w 180 st. do uzyskania chrupkości.
                                                            1. Zalać bulionem i dusić by ziemniaki zmiękły.
                                                              1. Na koniec dodać wędzony twaróg i chrzan.
                                                                1. Gotować 3-4min po czym zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
                                                                  1. Podawać z upieczonymi obierkami.

                                                                    Polędwica z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami

                                                                    Składniki na polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami:

                                                                    • 600 g polędwicy z dorsza
                                                                      • 50 g świeżego chrzanu
                                                                        • 150 g masła
                                                                          • 2 cytryny
                                                                            • 400 g marchwi
                                                                              • 2 sztuki pak choy
                                                                                • 400 g korzenia pietruszki
                                                                                  • świeży tymianek
                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                      Jak przygotować polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami?

                                                                                      1. Marchew i pietruszkę skropić roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i upiec w 180 st. przez około 25 min, po czym dołożyć przekrojony na pół pak choy i piec jeszcze ok 5 min.
                                                                                        1. Dorsza wyporcjować po ok 150 g i lekko smażyć na maśle wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i chrzanem.
                                                                                          1. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

                                                                                            Ciasteczka ryżowe z chrzanem

                                                                                            Składniki na ciasteczka ryżowe z chrzanem:

                                                                                            • 250 g kleiku ryżowego
                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                • 2 białka z jajek
                                                                                                  • 200 g cukru
                                                                                                    • 30 g chrzanu
                                                                                                      • 5 g proszku do pieczenia
                                                                                                        • 50 g masła

                                                                                                          Jak przygotować ciasteczka ryżowe z chrzanem?

                                                                                                          1. Wszystkie składniki poza dwoma białkami wyrobić jak na kruche ciasto.
                                                                                                            1. Następnie ubić pozostałe białka i dodać do ciasta.
                                                                                                              1. Z wyrobionego ciasta formować małe ciasteczka i piec na złoto w 170 st.
                                                                                                                1. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                  Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                  Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana