Chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym
Składniki na chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym (4 porcje):
- 300 g boczniaków
- 3 jajka
- 90 g mąki pszennej
- 250 g panko
- 300 ml oleju rzepakowego
- 250 g jogurtu greckiego
- 50 g świeżego chrzanu
- 1 pęczek szczypioru
- 20 g miodu gryczanego
- pieprz czarny
- papryka słodka i ostra
- sól
Jak przygotować chrupiące boczniaki z sosem chrzanowym?
- Boczniaki doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Następnie panierować w mące, rozmąconym jajku i na koniec w panko.
- Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Jogurt, miód, chrzan, szczypiorek wymieszać razem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z chrupiącymi boczniakami.
Krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi
Składniki na krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi:
- 1 l bulionu warzywnego
- 300 g twarogu wędzonego
- 50 g tartego chrzanu
- 300 g ziemniaków
- 60 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml soku z cytryny
- 50 g masła
- sól, pieprz
Jak przygotować krem z wędzonego twarogu z chrzanem i skórkami ziemniaczanymi?
- Masło rozpuścić i zasmażyć na nim cebulę, czosnek i obrane ziemniaki.
- Obierki ziemniaków upiec w piekarniku w 180 st. do uzyskania chrupkości.
- Zalać bulionem i dusić by ziemniaki zmiękły.
- Na koniec dodać wędzony twaróg i chrzan.
- Gotować 3-4min po czym zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawać z upieczonymi obierkami.
Polędwica z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami
Składniki na polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami:
- 600 g polędwicy z dorsza
- 50 g świeżego chrzanu
- 150 g masła
- 2 cytryny
- 400 g marchwi
- 2 sztuki pak choy
- 400 g korzenia pietruszki
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Jak przygotować polędwicę z dorsza w chrzanie z pieczonymi warzywami?
- Marchew i pietruszkę skropić roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i upiec w 180 st. przez około 25 min, po czym dołożyć przekrojony na pół pak choy i piec jeszcze ok 5 min.
- Dorsza wyporcjować po ok 150 g i lekko smażyć na maśle wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i chrzanem.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Ciasteczka ryżowe z chrzanem
Składniki na ciasteczka ryżowe z chrzanem:
- 250 g kleiku ryżowego
- 3 jajka
- 2 białka z jajek
- 200 g cukru
- 30 g chrzanu
- 5 g proszku do pieczenia
- 50 g masła
Jak przygotować ciasteczka ryżowe z chrzanem?
- Wszystkie składniki poza dwoma białkami wyrobić jak na kruche ciasto.
- Następnie ubić pozostałe białka i dodać do ciasta.
- Z wyrobionego ciasta formować małe ciasteczka i piec na złoto w 170 st.
- Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
podziel się: