Autonomiczne gospodarstwo rolne we Francji

"Własne warzywa, własne mleko, własne pieczywo, własna energia...". Z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedziliśmy dziś gospodarstwo rolne, które jest niemal samowystarczalne.

Jak funkcjonuje taka autonomiczna farma?

Veronika Mosser:

To długi proces. Wszystko zaczęło się 12 lat temu. Musieliśmy znaleźć miejsce, które pozwoliłoby nam na całkowitą samodzielność jeśli chodzi o jedzenie dla nas, dla naszych zwierząt i dla gości, którzy nas odwiedzają. Robimy więc sery z mleka krowiego i koziego i chleb z własnego orkiszu.

Dlaczego wybrali taki styl życia?

Dla mnie jest to prostsze niż wstawanie do pracy, dostawanie wypłaty, codzienne stawianie się na określoną godzinę. Doceniam wolność, którą daje życie na wsi. Decydujesz o tym co robisz danego dnia, o której wstajesz. Zawsze zależało nam na tym, żeby być własnym szefem.

Jak wygląda dom Veroniki i Roberta?

Roberto Mazzone:

Wszystkie nasze budynki są wybudowane z materiałów naturalnych. Sporo drewna, izolacja z wełny drzewnej, albo celulozy. To dom bioklimatyczny, ma duże przeszklenia od strony południa, korzysta więc z energii słonecznej.

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana