Światowy Dzień Dawcy Szpiku. To warto wiedzieć o przeszczepie szpiku

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto zostać dawcą szpiku?
Dlaczego warto zostać dawcą szpiku?
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Dorota Gardias o raku piersi. "Komunikat, że jest to nowotwór, sprawił, że zesztywniałam"
Ciąża po leczeniu onkologicznym
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Rak jądra, nowotwór z którym można wygrać
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Życie z rakiem piersi – jak o siebie zadbać?
Panowie marsz do urloga!
Panowie marsz do urloga!
W Światowy Dzień Dawcy Szpiku warto dowiedzieć się, jaka jest funkcja szpiku, dlaczego się go przeszczepia i czemu tak ważni są dawcy. Chociaż nie każdy może podzielić się swoimi komórkami krwiotwórczymi, to każdy może pomóc. Jak? Poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania.

Światowy Dzień Dawcy Szpiku

16 września obchodzony jest Światowy Dzień Dawcy Szpiku. Z kolei 13 października obchodzony jest polski Dzień Dawcy Szpiku. Święto ma na celu uhonorowanie dawców, dzięki którym osoby chore na nowotwory krwi i inne choroby nienowotworowe krwi mają szansę na powrót do zdrowia. 

Po co przeszczepia się szpik i jaką ma funkcję?

Przeszczep szpiku, a także krwiotwórczych komórek macierzystych, stosuje się leczeniu chorób krwi. Nie tylko nowotworowych, chociaż to się kojarzy przede wszystkim. Dzięki takiego zabiegowi możliwe jest wyleczenie choroby oraz, co bardzo istotne, wydłużenie życia chorej osoby.

Przeszczep krwi stosowany jest w leczeniu różnych chorób, takich jak:

  • ostrej białaczki limfoblastycznej,
    • ostrej i przewlekłej białaczi szpikowej,
      • różnych roadzajów chłoniaków,
        • zespołów mielodysplastycznych,
          • szpiczaka mnogiego,
            • innych postaci białaczek,
              • ciężką anemię aplastyczną,
                • wrodzoną niedokrwistość,
                  • nieprawidłowości hemoglobiny,
                    • niektóre choroby metaboliczne,
                      • wrodzone, ciężkie zaburzenia odporności.

                        Szpik kostny dzieli się na żółty i czerwony. Ten drugi odpowiada za produkcję krwinek: białych, czerwonych, a także płytek krwi. Proces ten nazywa się hematopoezą, a jego zaburzenia mogą świadczyć o poważnych chorobach. 

                        Dlaczego oddawanie szpiku jest ważne?

                        Na wstępie warto podkreślić, że proces pobierania szpiku kostnego i krwiotwórczych komórek macierzystych jest zabiegiem bezpiecznym. Dawcy i ich dobry gest jest niezwykle ważny, gdyż często jest szansą na uratowanie zdrowia i życia pacjenta chorego na choroby krwi.

                        Jak podaje dkms.pl: "Niestety, tylko co czwarty z pacjentów potrzebujących przeszczepienia znajdzie Dawcę w swojej rodzinie. Pozostali muszą liczyć na pomoc niespokrewnionych Dawców, a prawdopodobieństwo ich znalezienia wynosi od 1:20000 do 1: kilku milionów. Dlatego tak ważna jest każda nowa osoba, zarejestrowana w Ośrodku Dawców Szpiku. Oddając szpik, możemy podarować komuś szansę na nowe życie".

                        Co zrobić, jeśli nie można zostać dawcą szpiku?

                        Wiele chorób może wykluczyć potencjalnego dawcę. Jedną z popularniejszych jest Hashimoto - osoby, które mają tę dolegliwość nie mogą oddawać szpiku. Mogą jednak wspierać w inny sposób - informować, szerzyć wiedzę i pomagać w kampaniach informacyjnych.

                        O tym, jakie są przeciwwskazania do zostania dawcą przeczytasz więcej tutaj: Kto może zostać dawcą szpiku? Wskazania i przeciwwskazania.

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Więcej o tym, jak zostać dawcą przeczytasz tutaj:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: dkms.pl/diag.pl

                        Źródło zdjęcia głównego: Ralf Geithe/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana