Sebastian Niedziela mistrzem świata w wyciskaniu sztangi. Na klatkę piersiową przyjął ponad pół tony

Dzień Dobry TVN
Sebastian Niedziela jest mistrzem świata w wyciskaniu sztangi. Zawodnik zdobył ten tytuł w maju tego roku na zawodach w Pabianicach. Zdołał wtedy przyjąć na klatkę piersiową ponad 500 kg ciężar. Jak dochodzi się do takiej formy?

Sebastian Niedziela mistrzem świata

Sebastian Niedziela trenuje wyciskanie sztangi. Podczas mistrzostw świata federacji WPA w trójboju siłowym, które odbywały się Pabianicach, mężczyzna pobił rekord Polski. Zawodnik przyjął na klatkę piersiową ponad pół tony w trzech podejściach. Tym samym wygrał zawody i ustanowił nowy rekord Polski.

- Zawodników było blisko pięciuset. W ścisłym finale była nas czwórka - mówił w Dzień Dobry TVN, Sebastian Niedziela. Podczas zawodów każdy uczestnik ma trzy podejścia. Pan Sebastian wycisnął ciężary o wadze 170, 175 i 180 kg, czyli łącznie podniósł ponad pół tony - Taki ciężar zadeklarowałem. Jeśli podnoszę go na treningach, to na zawodach też muszę - mówił.

Jak osiąga się tak formę?

Pan Sebastian wyciskanie sztangi trenuje od dwudziestu siedmiu lat. Podstawą jego treningów są ćwiczenia siłowe. Niestety uprawianie tego sportu wiąże się częstymi kontuzjami. Zawodnicy najczęściej mają problemy z barkami, tricepsami oraz z przeciążeniem klatki piersiowej. - Mam to szczęście, że te kontuzje mnie omijają. Miałem jedną poważniejszą, ale już została wyleczona - dodał.

Gratulujemy sukcesu i życzymy kolejnych.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Gimnastyka artystyczna jednak dobra dla dzieci? "Mogą się tym sportem bawić, a korzyści z tej zabawy będą ogromne"

Zaczął surfować 36 lat temu. Swoją pasją zaraził rodzinę. "Jeździmy w miejsca niegościnne dla turysty"

Teqball podbija świat. Na czym polega dyscyplina sportu, w której kobiety mogą grać przeciwko mężczyznom?

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana