Materiał promocyjny

Co zjeść po zejściu ze stoku? Sprawdź, jakie przekąski poleca kucharz

Pozytywne przekąski na zimowe szaleństwa - spons. Sokołów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Po szaleństwach na stoku zazwyczaj dokucza nam głód. Co pomoże nam go zaspokoić? Jaką przekąskę przygotować dla dziecka? Swoje propozycje przedstawił kucharz Sebastian Olma.

Co zjeść po zejściu ze stoku?

Jazda na nartach to spory wysiłek. Kiedy zejdziemy ze stoku, zazwyczaj chcemy coś szybko zjeść, aby móc zaraz wrócić do aktywności. W takich sytuacjach doskonale sprawdzą się proste dania na bazie parówek od firmy Sokołów, z linii Sokolików. - Mamy bardzo fajny produkt, jakim są parówki z serem cheddar w środku. Jak myślałem o tym przepisie, co by ciekawego zrobić, żeby to połączyć, kiedyś byłem w Paryżu, idąc na metro zobaczyłem taki street food. Gościu robił hot dogi - parówki, cheddar, cebula, gruszka. Postanowiłem to sobie przeistoczyć, clou jest to, że mamy cebulę, która się długo karmelizuje. Cebula sama w sobie jest fajna i delikatnie słodka, do tego parówka, która ma w sobie cheddar, on nam nie wypływa - powiedział Sebastian Olma, kucharz.

Warto dodać, że wspomniana linia produktów powstała specjalnie z myślą o dzieciach. - Jest ona po badaniach, ma 90 proc. wartości mięsa, mamy różne rodzaje, możemy się nimi bawić - powiedział.

Kucharz dodał, że wie, jakie są dzieci i zdaje sobie sprawę, że przygotowane przez niego hot dogi mogą nie przypaść im do gustu. Czy ma jakąś alternatywę? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Po jaką przekąskę sięgnąć po zejściu ze stoku? Przepisy

"Francuskie Hot dogi z serem cheddar z karmelizowana cebulką i gruszką z tymiankiem"

Składniki:

  • paróweczki z serem cheddar 130g x 5 szt.;
    • bułka pszenna na hot dogi x 5 szt.;
      • cebula biała x 2 szt.;
        • cukier brązowy x 1 łyżka;
          • sól do smaku;
            • gruszka, twarda odmiana x 2 szt.;
              • tymianek x 1 mała łyżka;
                • imbir marynowany x 1 mała łyżka;
                  • świeże zioła do dekoracji.

                    Cebulkę białą cienko potnij na plasterki, posyp cukrem brązowym, szczyptą soli i duś aż zmięknie. Cebula sama w sobie się karmelizuje i nabierze ładnego złotego koloru i intensywnego smaku. Gruszkę potnij w kostkę, podsmaż na patelni dodając listki tymianku, posiekany marynowany imbir. Paróweczki z serem cheddar podgrzej w wodzie, bułkę natnij nakładając do środka konfiturę z cebuli, następnie dodaj parówkę i gruszkę z tymiankiem. Całość udekoruj świeżymi ziołami

                    "Azjatyckie hot dogi z kimchi, imbirem i sałatką azjatycką"

                    Składniki:

                    • paróweczki drobiowo-cielęce 140g x 1 opak.;
                      • marchew, por, seler korzeń, cebula czerwona po 1 szt.;
                        • sos sojowy jasny, ocet ryżowy po 50 ml;
                          • olej z prażonego sezamu x 1 łyżka;
                            • kimchi x 200g;
                              • bułka na hot doga x 5 szt.;
                                • majonez sriracha do polania

                                  Paróweczki drobiowo-cielęce włóż do gorącej wody. Warzywa (marchew, por, seler korzeń, cebula czerwona) potnij na cienkie paski. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i olej z prażonego sezamu. Zostaw pocięte warzywa tak, aby lekko zmiękły, na koniec dodaj do nich prażony sezam.

                                  Kimchi drobno posiekaj, bułkę na hot doga natnij, na jej spód dodaj posiekane kimchi, następnie ułóż paróweczki, dodaj na górę sałatkę ze świeżych warzyw i całość polej majonezem sriracha.

                                  "Mini hot dogi na styl amerykański z nachosami, sosem majonezowym i suszoną cebulką"

                                  Składniki:

                                  • foodbolówki 130g x 1 opak.;
                                    • majonez zwykły x 100g;
                                      • ketchup łagodny x 100g;
                                        • przyprawa curry w proszku x 2 łyżki;
                                          • nachosy x 1 opak.;
                                            • bułka na hot dogi x 5 szt.;
                                              • prażona cebulka do posypania

                                                Foodbolówki włóż do gorącej wody. Majonez wymieszaj razem z ketchupem dodając do niego przyprawę curry. Nachosy lekko połam w palcach aby nie były takie duże. Do przeciętej bułki dodaj sos majonezowy który będzie "sklejał" foodbolówki, na górę dodaj prażoną cebulkę, polej sosem i ułóż na wierzchu kilka nachosów.

                                                "Meksykańskie hot dogi z pastą avocado, oliwkami i suszonymi pomidorkami"

                                                Składniki:

                                                • paróweczki z szynki 140g x 1 opak;
                                                  • avocado miękkie x 4 szt.;
                                                    • cytryna x 1 szt.;
                                                      • natka pietruszki x 1 pęczek;
                                                        • oliwki czarne i zielone po 50g;
                                                          • bułka na hot doga x 5 szt.;
                                                            • suszone pomidorki x 50g;
                                                              • świeże zioła do dekoracji

                                                                Paróweczki z szynki zanurz w gorącej wodzie. Środek z avocado zgnieć za pomocą widelca na miazgę dodając sok z cytryny i posiekana natkę pietruszki. W misce wymieszaj posiekane oliwki razem z pokrojonymi suszonymi pomidorkami i oliwą z oliwek. Przetnij bułkę na hot doga, dodaj na spód pastę z avocado i ułóż paróweczki. Na wierzch dodaj salsę z oliwek i pomidorów. Całość udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami avocado.

                                                                "Mini włoskie hot dogi z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią"

                                                                Składniki:

                                                                • paróweczki z szynki mini x 1 opak;
                                                                  • sos pomidorowy x 200g;
                                                                    • sól, cukier, suszona bazylia do smaku;
                                                                      • mozzarella x 4 szt.;
                                                                        • bazylia x 1 doniczka;
                                                                          • bułka na hot dogi x 5 szt.

                                                                            Paróweczki z szynki zanurz w gorącej wodzie. Sos pomidorowy dopraw do smaku solą i cukrem, dodaj suszoną bazylię i wymieszaj. Mozzarellę potnij w paski a bazylię obierz z ładnych liści. Bułkę na hot dogi przetnij na dwie równe części, polej sosem pomidorowym, ułóż paróweczki, dodaj mozzarellę i całość udekoruj liśćmi bazylii.

                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

                                                                            Skocz do sklepu TVN!
                                                                            Skocz do sklepu TVN!

                                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana