W jakiej postaci najlepiej jeść owoce, gdy jest się diabetykiem?
Choć osoby chore na cukrzycę mogą jeść owoce, muszą jednak zwracać uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim, powinny pilnować postaci, indeksu glikemicznego oraz ładunku glikemicznego wybieranych owoców. Faktem jest, że wszystkie owoce podnoszą poziom cukru we krwi, jednak jedne robią to szybciej, inne wolniej. Najlepszym wyborem jest sięganie po owoce, które są surowe, sezonowe, bez żadnej zalewy i dodatków.
Owoce przetworzone mogą okazać się najgorszym wyborem dla cukrzyków, ponieważ tracą wtedy wiele właściwości odżywczych. Diebetycy nie powinni kupować też owoców w różnego rodzaju zalewach, gdyż te często są słodzone - co zwiększa ich indeks glikemiczny. Uważać należy także na suszone owoce. Ze względu na ich mniejszą objętość i brak, lub obniżoną zawartość błonnika, jesteśmy w stanie zjeść ich dużo więcej, niż świeżych owoców, a więc także sprezentować sobie większą dawkę cukru.
Zobacz video: Badaj się i żyj zdrowo!
Czym jest indeks glikemiczny (IG)?
Dzięki informacji o indeksie glikemicznym, wiemy, jak szybko oraz jak bardzo wzrośnie nasz poziom cukru we krwi, po spożyciu określonego produktu. Wzorcem indeksu jest glukoza, której IG wynosi 100. Indeks glikemiczny obliczamy przez podzielenie stężenia glukozy we krwi po posiłku zawierającym 50g węglowodanów przez stężenie glukozy po spożyciu 50g glukozy x 100. Produkty z wysokim IG trawione są szybko i wchłaniane w przewodzie pokarmowym, przez co glikemia po posiłku wzrasta, a następnie glukoza we krwi maleje. Dość wysoki indeks glikemiczny mają przykładowo:
- ananas w puszce (65),
- daktyle suszone (101),
- rodzynki (64),
- winogrona czarne (59),
- arbuz (72),
- suszone figi (60)
- melon (65).
Osoby obawiające się o szybki wzrost cukru we krwi, powinny więc zaprzyjaźnić się z agrestem, którego indeks glikemiczny wynosi 15, grapefriutem (25), gruszkami (38), jabłkami (38), mandarynkami (30), lub wiśniami (22).
Ładunek glikemiczny
Ładunek glikemiczny uwzględnia korelację indeksu glikemicznego oraz znajdujących się w produkcie węglowodanów. Obliczamy go poprzez pomnożenie liczby węglowodanów w produkcie z jego IG i podzielenie przez 100. Przykładowo, jeżeli bakłażan waży 100g, jego indeks glikemiczny wynosi 20, a węglowodany - 6g, to 6x20/100 = 1,2.
Jeżeli wybieramy więc owoce dla cukrzyka, należy pamiętać o odpowiedniej ich formie, indeksie glikemicznym oraz ładunku glikemicznym. Warto łączyć je też z białkami i tłuszczami, dzięki którym wchłanianie cukru zostanie spowolnione.
Zobacz także:
- Katarzyna Glinka zachęca do kolonoskopii. "Dla wielu osób to jest wstydliwy temat"
- Na skórkach owoców jest imazalil. Sprawdź, na których i jak je umyć
- Szczepionka Moderny jest bezpieczna dla dzieci. Od jakiego wieku może być podawana?
Autor: Sylwia Wołoch
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN