Nadwaga jest silnie związana ze śmiertelnością na COVID-19. Nowe badania nie napawają optymizmem

Otyłość a COVID-19
Otyłość a COVID-19
Źródło: Nam Nguyen/EyeEm/Getty Images
Związek pomiędzy umieralnością na COVID-19 a nadwagą wśród dorosłej populacji jest alarmujący - informują naukowcy na łamach "Public Health in Practice". Analizie poddano dane medyczne ponad 5,5 miliarda osób ze 154 krajów. Jak definiowana jest otyłość?

Nadwaga a COVID-19

O tym, że nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu 2 czy nadciśnienie tętnicze wiemy od dawna. Natomiast badania pokazują, że wpływa one również na przebieg zakażenia COVID-19 oraz powikłania tej choroby. Z kolei niedawno naukowcy zadali sobie pytanie, czy nadwaga może mieć związek z wysokim wskaźnikiem śmiertelności z powodu COVID-19.

Prace prowadzono w UniwersytecieTexas w San Antonio przy współpracy Uniwersytetu Wisconsin-Milwaukee (USA). Zostały przeanalizowane dane medyczne ponad 5,5 miliarda osób ze 154 krajów. Wyniki opublikowano na łamach "Public Health in Practice".

Okazało się, że wskaźnik śmiertelności z powodu COVID-19 jest wyższy w tych krajach, w których mieszkańcy mają problemy z nadwagą.

Przeciętny człowiek jest mniej narażony na śmierć z powodu COVID-19 w kraju o stosunkowo niskim odsetku osób z nadwagą w dorosłej populacji, przy wszystkich innych czynnikach równych, niż w kraju o stosunkowo wysokim odsetku nadwagi wśród dorosłej populacji 
- tłumaczył Hamid Beladi, jeden z autorów analizy.

Dlaczego tak się dzieje? Zdaniem naukowców jedną z przyczyn jest to, że wiele osób z nadwagą ma choroby współistniejące, które zwiększają ryzyko COVID-19. Zaliczają się do nich m.in. zaburzenia metaboliczne takie jak cukrzyca. Autorzy analizy zauważyli też, że osoby zmagające z nadprogramowymi kilogramami dłużej chorują, więc ich organizm jest bardziej narażony na skutki infekcji.

Jak definiowana jest otyłość?

Światowa Organizacja Zdrowia definiuje otyłość jako stan, który charakteryzuje się zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej – u mężczyzn powyżej 25 proc., a u kobiet powyżej 30 proc. masy ciała.

Powszechnie uważa się, że optymalny dla zdrowia procent tkanki tłuszczowej powinien mieścić się w zakresie 13 - 18 proc. dla mężczyzn i 18 - 25 proc. dla kobiet. Powyżej oznacza nadwagę.

Zobacz też:

Zobacz wideo: (Od)wagi dzieciaki - słodki problem

(Od)wagi dzieciaki – słodki problem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: Public Health in Practice/MedicalXPress.com

Źródło zdjęcia głównego: Nam Nguyen/EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana