Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN, pod okiem Michała Kurka, polsko-tajskie dania przygotowywali dziś Barbara Kurdej-Szatan i Rafał Szatan. Uwaga, może być piekielnie smacznie!
Dziś Mikołaj Rey był na obiedzie u króla Sobieskiego i królowej Marysieńki. Jak to możliwe? Dla nas to suma sumarum proste!:) Zobaczcie, jakie ryby podawano na królewskim stole?
Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Food Noble Night. Jakie dania mają w swojej ofercie nasi goście? Jakie są w trendy na rynku restauracyjnym? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzieli: szef kuchni wyróżniony w konkursie Tomasz Trąbski oraz Ewa Voelkel-Krokowicz, właścicielka wyróżnionej restauracji.
Prawdziwie męskie dania przygotowali dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Jan Nowicki i Piotr Kucharski!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Monika Goździalska, uczestniczka programu „MasterChef”, oraz Alżbeta Lenska przygotowały potrawy w sam raz na wakacyjne menu dla dzieci.
Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Katarzyna Maciąg i Marta Dymek przygotowały kilka dań na bazie botwinki na naszym stole pojawiły się m.in.: sałatka z kaszy gryczanej, chłodnik, kokosowe curry. Smacznego!
Julia Rosnowska i Marta Dymek wiedzą co warto jeść wczesną wiosną, by naładować się pozytywną energią! Które warzywa są teraz najzdrowsze i czy "nowalijki" w marcu to dobry pomysł?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Maya Hyży i Kaja Krygier pokazały jak przemycić zdrowe produkty do diety dwulatka. Smacznego!
Podobno mężczyźni są lepszymi kucharzami niż kobiety. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli blogerzy kulinarni: Daniel Kacprzyk, Szymon Kubicki oraz Michał. Jak rozpoczęła się ich męska przygoda z kuchnią? Kto lub co stało się dla nich inspiracją do gotowania?
Wiedzieliście, że nawet choinka może być przyczyną reakcji alergicznej? Co jeszcze może nas uczulić przy świątecznym stole i jak sobie radzić w takiej sytuacji? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy alergologa dr. Piotra Dąbrowieckiego.
Przydatna nie tylko podczas Halloween. W kuchni spisuje się świetnie! Piotr Kucharski, w Dzień Dobry TVN, przygotował dyniowy sernik, przecier dyniowy, sałatka w dyniach, polędwiczki wieprzowe na purée dyniowo-pomarańczowym oraz piklowaną dynię.
Tym razem Macieja Szaciłło zainspirował kolor żółty. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wegetariańskie potrawy - chipsy z dyni, duszonią dynię, sernik cytrynowy, zupę z kukurydzy. Smacznego! Skorzystajcie z naszych przepisów.
Kiedyś puree z dżemem, dziś wyborne pierogi, zupa pomidorowa, schabowy czy placki ziemniaczane. W latach 50. nie posiadały nawet krzeseł. Teraz bary mleczne to przedmurze smacznego i domowego jedzenia. A jak bary mleczne widzą obcokrajowcy? Czy dla nich są także tak atrakcyjne jak dla Polaków?
Codziennie na tureckich ulicach dochodzi do zamieszek. Na ulicach pełno uzbrojonej i brutalnej policji. Czy w Turcji zostanie wprowadzony stan wojenny? Czy powinniśmy rozważać wakacje w kraju ogarniętym chaosem?
Moda na "street food", czyli jedzenie uliczne, powoli wkracza do Polski. Co już można zjeść na ulicach polskich miast, a co pojawi się na nich niedługo? Lubicie uliczne jedzenie?
Jej rodzina pochodzi ze wschodniej Polski, dlatego też Kasia Glinka, z pomocą Andrzeja Polana, przygotowała kilka dań charakterystycznych dla kresów wschodnich. Pycha!
Cannelloni, farfalle, penne, spaghetti, tagliatelle. Sebastian Moraś założył fabrykę produkującą makaron. Jak funkcjonuje jego biznes opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Towarzyszył mu Dariusz Makosz.
Maciej Nowak i Edyta Brykała znów na tropie najlepszej restauracji w Polsce. 12 z nich weźmie udział w prestiżowym konkursie już we wrześniu.
Czy "polska" Borussia, ponownie, pokona Real Madryt, a Barcelona da radę wygrać z Bayernem? O tym, kto ma szansę wygrać Ligę Mistrzów, w kuchni Dzień DobryTVN, rozmawialiśmy z Radkiem Majdanem i Andrzejem Polanem.
Monika Morozowska przygotowała w kuchni Dzień Dzień Dobry TVN energetyzujące potrawy. Co powinniśmy jeść, by dostaczać organizmowi niezbędnej życiodajnej energii? Skorzystajcie z przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską.
Jakie mają plany zawodowe? Czy lubią gotować i jaka jest ich ulubiona kuchnia? Pod okiem Andrzeja Polana, w kuchni Dzień Dobry TVN, swoje umiejętności kulinarne zaprezentowały Hanna i Maria Konarowskie.
Alergia na pyłki roślin, na jad owadów, na produkty spożywcze. W okresie wiosenno-letnim osoby uczulone przechodzą istne piekło. W studiu Dzień Dobry TVN dr Piotr Dąbrowiecki pełnił dyżur i odpowiadał na Wasze pytania zadawane na czacie.
Okazuje się, że zdrowa ekologiczna żywność wcale nie musi być droga. W studiu Dzień Dobry TVN ekomama Reni Rusis w towarzystwie Emili Jaworskiej, członkini i założycielki Podlaskiej Zielonej Kooperatywy, zdradziła, gdzie kupić eko- jedzenie na miarę naszych kieszeni!.
Potrawy Nigelli Lawson i Jamiego Olivera są mniej zdrowe od tzw. "gotowców" z hipermarketu. Brytyjscy dietetycy proponują, żeby telewizja pokazywała programy kulinarnych celebrytów dopiero po 21.00. Bo dania te są kaloryczne, tłuste i tuczące. W studiu Dzień Dobry TVN zapytaliśmy restauratorkę i krytyka kulinarnego Agnieszkę Kręglicką oraz dietetyczkę Agatę Ziemnicką, co sądzą o pomyśle angielskich badaczy.
Jeśli nie masz czasu i chęci do zrobienia 12 dań wigilijnych jest ktoś, kto może je zrobić za Ciebie. Nie wynoś się z domu na Święta - zamów Wigilię na wynos!
Prosto z Odessy, w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł gościł ze swoim przyjacielem i misjonarzem księdzem Janem Dargiewiczem. Wspólnie "uchylili pokrywki" i przygotowali potrawy słynące z cudownego aromatu i smaku. A wszystkie one prosto ze słynnego miasta nad Morzem Czarnym, gdzie panują łagodne zimy i długie lata.
Ta dynia jest prawdziwa i waży - uwaga - 34 kilogramy! Ma niezwykły smak i wyhodowano ją w Posce. Co można zrobić z tak dużej dyni? Mistrz Andrzej Polan przygotował z niej kilka sporych potraw: sałatkę ze świeżej dyni i smażonymi pomidorami, kopytka nadziewane brokułami z puree z dyni oraz ciasto z dynią i jabłkami.