Zupa z jarmużu z krakowską
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
1 gwiazda anyżu
1 mały kawałek cynamonu
200 g kiełbasy krakowskiej suchej
2-3 marchewki
500 g jarmużu
1 kolba kukurydzy
3-4 ziemniaki
2 pomidory
duży pęczek koperku
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać anyż i cynamon, prażyć przez chwilę. Dodać kiełbasę pokrojoną w paski. Podsmażyć przez chwilę. Dodać obrane i pokrojone na plasterki marchewki oraz porwany w rękach na kawałki jarmuż. Zalać 3 litrami wody (najlepiej bulionem drobiowym lub warzywnym) i gotować około 30 minut. Po tym czasie dodać obcięte z kukurydzy ziarna i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać koperek. Przyprawić sola i pieprzem.
Polędwiczki w krakowskiej
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
20 plastrów kiełbasy krakowskiej suchej
szałwia
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g kiełbasy krakowskiej suchej
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 duże pomidory
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: Polędwiczkę pokroić na 10 plastrów. Przyprawić solą i pieprzem na każdej ułożyć listek szałwii. Każdy kawałek mięsa obłożyć plastrami kiełbasy. Przy pomocy małego garnuszka rozbić polędwiczkę na kotlety. Usmażyć na patelni z jednej i drugiej strony. Warzywa pokroić na duże kawałki i podsmażyć na patelni z krakowską pokrojoną w kostkę i ziołami. Podawać kotlety na warzywach.
Pudding marchewkowo-dyniowy z krakowską
Składniki:
plasterki kiełbasy krakowskiej suchej
300 g korzenia pietruszki
150 ml mleka
300 g marchewki
300 g miąższu z dyni
1 cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
starta skórka z cytryny
2 żółtka
1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Formę do muffinek (z 12 otworami) lekko nasmarować masłem i wyłożyć każdej spód i boki plasterkami kiełbasy. Pietruszkę obrać i ugotować w mleku aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie, wymieszać z puree z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć również plasterki kiełbasy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN