Po męsku!

Zupa z jarmużu z krakowską suchą
Zupa z jarmużu z krakowską suchą
Prawdziwie męskie dania przygotowali dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Jan Nowicki i Piotr Kucharski!

Zupa z jarmużu z krakowską

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki masła

1 gwiazda anyżu

1 mały kawałek cynamonu

200 g kiełbasy krakowskiej suchej

2-3 marchewki

500 g jarmużu

1 kolba kukurydzy

3-4 ziemniaki

2 pomidory

duży pęczek koperku

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać anyż i cynamon, prażyć przez chwilę. Dodać kiełbasę pokrojoną w paski. Podsmażyć przez chwilę. Dodać obrane i pokrojone na plasterki marchewki oraz porwany w rękach na kawałki jarmuż. Zalać 3 litrami wody (najlepiej bulionem drobiowym lub warzywnym) i gotować około 30 minut. Po tym czasie dodać obcięte z kukurydzy ziarna i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać koperek. Przyprawić sola i pieprzem.

Polędwiczki w krakowskiej

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

20 plastrów kiełbasy krakowskiej suchej

szałwia

1 cebula

3 ząbki czosnku

100 g kiełbasy krakowskiej suchej

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 duże pomidory

kilka gałązek tymianku

sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Polędwiczkę pokroić na 10 plastrów. Przyprawić solą i pieprzem na każdej ułożyć listek szałwii. Każdy kawałek mięsa obłożyć plastrami kiełbasy. Przy pomocy małego garnuszka rozbić polędwiczkę na kotlety. Usmażyć na patelni z jednej i drugiej strony. Warzywa pokroić na duże kawałki i podsmażyć na patelni z krakowską pokrojoną w kostkę i ziołami. Podawać kotlety na warzywach.

Pudding marchewkowo-dyniowy z krakowską

Składniki:

plasterki kiełbasy krakowskiej suchej

300 g korzenia pietruszki

150 ml mleka

300 g marchewki

300 g miąższu z dyni

1 cebula

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

starta skórka z cytryny

2 żółtka

1 jajko

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Formę do muffinek (z 12 otworami) lekko nasmarować masłem i wyłożyć każdej spód i boki plasterkami kiełbasy. Pietruszkę obrać i ugotować w mleku aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie, wymieszać z puree z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć również plasterki kiełbasy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości