Wakacyjne dania dla dzieci

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Monika Goździalska, uczestniczka programu „MasterChef”, oraz Alżbeta Lenska przygotowały potrawy w sam raz na wakacyjne menu dla dzieci.

Spaghetti z pulpetami z kurczaka i indyka z sosem ze świeżych pomidorów i warzyw.

Makaron spaghetti

Pierś z kurczaka

Pierś z indyka

Mozarella w zalewie

Jajko

Pomidory świeże

Puszka pomidorów Pelati

Marchewka

Mały por

Bazylia świeża

Oregano świeże

Sól pieprz

Odrobina oleju

Czosnek

Parę pieczarek

Przygotowanie:

Mielimy mięso, dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła i odrobinę czosnku. Sól i pieprz

Tworzymy małe kulki w garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kulki z mięsa do gotującej się wody. Gotujemy około 10 min. W osobnym garnku gotujemy wodę na makaron- pamiętajmy, aby był al dente.

Sos pomidorowo - warzywny

Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Obrane pomidory - blenderujemy. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki. Smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy. Wyjmujemy pulpety z wody i wkładamy na patelnie dodajemy poruszony ser mozarella i mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy na makaronie posypane serem.

Mini pizza z szynka serem i kukurydza i sosem pomidorowo- warzywnym

Składniki:

ciasto: na około 14 pizzerinek

600 g mąki włoskiej typ 00

lub mąka wrocławska

365 ml ciepłej wody

24 g drożdży

1 i 1/2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawiamy na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie wyrabiać ciasto , musi być elastyczne i gładkie. Następnie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto urośnie podwójnie.

Składniki:

Szynka

Ser mozarella tarty

Kukurydza

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 małych kulek każde wałkujemy na cienkie kółeczka.

Smarujemy sosem układamy składniki.

Pieczemy około 12 - 15 min w temp. 180C

Sos pomidorowo warzywny

Pomidory świeże

Puszka pomidorów Pelati

Marchewka

Mały por

Bazylia świeża

Oregano świeże

Sól pieprz

Odrobina oleju

Czosnek

Parę pieczarek

Przygotowanie:

Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Obrane pomidory - blenderujemy. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki. Smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy.

Z sosem jogurtowo- śmietanowym z czosnkiem

jogurt

śmietanka 30%

czosnek

Szczypiorek

koper

Pietruszka

Pierożki z jagodami w sosie śmietanowo – truskawkowym

Ciasto

pół kg mąki pszennej + do podsypywania

Szklanka cieplej wody

Pół płaskiej łyżeczki soli

Jagody

Truskawki

Mascarpone

Śmietanka 30%

Foremka do ravioli

Rozwałkowane ciasto napełniamy farszem z umytych jagód.

Gotujemy do momentu wypłynięcia

Polewamy sosem

Sos

Blenderujemy truskawki – tzw. mus

Miksujemy Mascarpone z odrobina śmietanki.

Dodajemy mus z truskawek i łączymy składniki.

Mini burgery w bułce z pieczywa dla dzieci nie jedzących glutenu i w wersji dla dzieci w zwykłej bułce z sosem z pomidorów i warzyw

Składniki:

Bułka pszenna

Bułka grahamka lub inna nie zawierająca glutenu.

Około 0.5 mięsa wołowego do zmielenia.

1 cebula

Czosnek

Olek

Jajko

Ser żółty

Płatki kukurydziane

Pomidor

Ogórek świeży

Sałata rzymska

Przygotowanie:

Mielimy mięso, dodajemy jajko posiekany Czosnek i posiekaną podsmażoną cebulę wcześniej.

Mieszamy wszystkie składniki. Formujemy kulki i lekko splaszczamy aby mięso nie było grube. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso. Smażymy około 5 min z obu ze stron.

Naciętą bułkę umieszczamy w piekarniku i podgrzewamy aby była ciepła i chrupiąca.

Po wyjęciu bułek wkładamy mięso oraz warzywa. Posypujemy płatkami kukurydzianymi.

Polewamy sosem pomidorowo- warzywnym

Składniki:

Pomidory świeże

Puszka pomidorów Pelati

Marchewka

Mały por

Bazylia świeża

Oregano świeże

Sól pieprz

Odrobina oleju

Czosnek

Parę pieczarek

Przygotowanie:

Parzymy pomidory- obieramy ze skórki . Obieramy warzywa i pieczarki ścieramy na tarce z małymi oczkami.Obrane pomidory - blenderujemy.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy zmiksowane pomidory i starte warzywa i pieczarki.

Smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy puszkę pomidorów Pelati chwile smażymy.

Składniki;

Jogurt

Śmietanka 30%

Czosnek

Szczypiorek

Koper

Pietruszka

Caneloni z truskawkami i jagodami zapieczone z mozarellą w sosie śmietanowo- marcarpone

Makaron Caneloni

Jagody

Truskawki

Mozarella 3 opakowania w zalewie

Śmietana 36%

Jajko

MASCARPONE

Składniki:

Cukier puder

Makaron Caneloni wkładamy do wrzątku.

Trzymamy aż lekko zmięknie. Będzie mocno al- den te

Po wyjęciu osuszamy.

Wkładamy do środka Jagody i truskawki i ser mozarella

Przygotowanie:

Układamy w naczyniu. Posypujemy mozarella zapiekamy 10 min w piekarniku po wyjęciu polewamy sosem śmietankowym z MASCARPONE.

Dekorujemy świeża mięta.

Sos

Ubijamy śmietanę dodajemy MASCARPONE i żółtko oraz cukier puder do smaku.

Miksujemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości