Chłodnik z ziemniaków, porów z bryndzą
Składniki:
Ziemniaki młode 1kg
Pory młode 6szt
Bryndza 200g
Seler naciowy 3 łodygi
Cebula 1szt
Bulion z kurczaka 1l
Mleko 1l
Śmietana 36% 500ml
Sól, pieprz czarny,
Masło 100g
Natka pietruszki,
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojonego pora i selera. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem i bulionem. Gotujemy do miękkości i miksujemy na krem, proponuję przecedzić dodatkowo przez gęste sito to uczyni nasz chłodnik bardziej aksamitny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i schładzamy. Śmietanę podbijamy na lekko kremową i łączymy z zupą. Zupę podajemy z kawałkami bryndzy i zieloną natką.
Pierogi z fasolą, kurkami i bryndzą
Składniki:
Mąka 500g
Jajka 5szt
Ciepła woda, olej rzepakowy,
Sól,
Z w/w składników przygotowujemy ciasto pierogowe, powinno być miękkie i elastyczne.
Fasola 500g
Kurki 200g
Bryndza 100g
Natka pietruszki, koperek,
Cząber, pieprz czarny,
Przygotowanie:
Fasolę wrzawską namaczamy na noc, odlewamy wodę i zalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. Ugotowaną obieramy ze skóry, siekamy na drobno. Cebulę przesmażamy na maśle, lekko podrumienioną łączymy z siekanymi kurkami, chwilę smażymy razem. Kurki, cebulę fasolę oraz bryndzę mieszamy na smakowity farsz. Doprawiamy pieprzem, delikatnie solą pamiętając o tym, że bryndza jest dość słona, jeszcze natka pietruszki i koperek.
Pieczony rabarbar z miodem i lodami
Składniki:
Rabarbar 2kg
Miód 400g
Tymianek świeży,
Lody waniliowe,
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w kostkę, umieszczamy na blaszce, układamy gałązki tymianku lub same listki i zalewamy miodem kurpiowskim . Wstawiamy do piekarnika, temp. 160 stopni. W trakcie dodajemy szklankę wody. Po upieczeniu zlewamy rabarbar z powstałym kompotem do szklanego naczynia. Kompot podajemy z lodami waniliowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN