Kresowa kuchnia Kasi Glinki

Jej rodzina pochodzi ze wschodniej Polski, dlatego też Kasia Glinka, z pomocą Andrzeja Polana, przygotowała kilka dań charakterystycznych dla kresów wschodnich. Pycha!

Chłodnik z ziemniaków, porów z bryndzą

Składniki:

Ziemniaki młode 1kg

Pory młode 6szt

Bryndza 200g

Seler naciowy 3 łodygi

Cebula 1szt

Bulion z kurczaka 1l

Mleko 1l

Śmietana 36% 500ml

Sól, pieprz czarny,

Masło 100g

Natka pietruszki,

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojonego pora i selera. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem i bulionem. Gotujemy do miękkości i miksujemy na krem, proponuję przecedzić dodatkowo przez gęste sito to uczyni nasz chłodnik bardziej aksamitny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i schładzamy. Śmietanę podbijamy na lekko kremową i łączymy z zupą. Zupę podajemy z kawałkami bryndzy i zieloną natką.

Pierogi z fasolą, kurkami i bryndzą

Składniki:

Mąka 500g

Jajka 5szt

Ciepła woda, olej rzepakowy,

Sól,

Z w/w składników przygotowujemy ciasto pierogowe, powinno być miękkie i elastyczne.

Fasola 500g

Kurki 200g

Bryndza 100g

Natka pietruszki, koperek,

Cząber, pieprz czarny,

Przygotowanie:

Fasolę wrzawską namaczamy na noc, odlewamy wodę i zalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. Ugotowaną obieramy ze skóry, siekamy na drobno. Cebulę przesmażamy na maśle, lekko podrumienioną łączymy z siekanymi kurkami, chwilę smażymy razem. Kurki, cebulę fasolę oraz bryndzę mieszamy na smakowity farsz. Doprawiamy pieprzem, delikatnie solą pamiętając o tym, że bryndza jest dość słona, jeszcze natka pietruszki i koperek.

Pieczony rabarbar z miodem i lodami

Składniki:

Rabarbar 2kg

Miód 400g

Tymianek świeży,

Lody waniliowe,

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w kostkę, umieszczamy na blaszce, układamy gałązki tymianku lub same listki i zalewamy miodem kurpiowskim . Wstawiamy do piekarnika, temp. 160 stopni. W trakcie dodajemy szklankę wody. Po upieczeniu zlewamy rabarbar z powstałym kompotem do szklanego naczynia. Kompot podajemy z lodami waniliowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości