Zupa z zielonej części pora z egzotyczną nutą
Składniki:
1 zielona część pora
1/2 cebuli
2 młode ziemniaki
3cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
20g masła
1 łyżka oleju
1,5l wody
5 liści kaffir
4 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 tajskie suszone papryczki chili
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki
Przepis: Pora kroimy na 5 mm plasterki. Cebulę kroimy w 2 mm piórka. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Imbir i czosnek obieramy i kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy pora i ziemniaki. Wlewamy wodę i dodajemy liście kaffir, sos rybny, papryczki chili i gotujemy 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Przelewamy zupę do miksera i miksujemy na najwyższych obrotach 30 sekund, lub przy użyciu blendera rozcieramy wszystkie składniki do uzyskania krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki zamiast makaronu.
Kotleciki rybne po tajsku
Składniki:
500-700 g białej ryby (dorsz, panga)
400-500g ziemniaków
jajko
pęczek kolendry
8 liści limonki kaffir
2 papryczki chili
łyżeczka wietnamskiej vegety lub sól
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
2 łyżki sosu rybnego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (opcjonalnie)
Przepis: Rybę gotujemy na parze lub smażymy na patelni grillowej, studzimy. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie, lub na parze. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Kolendrę, liście kaffir i chilli bardzo drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków wszystkie pozostałe składniki oprócz bułki tartej i oleju. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę - można wyrabiać ugniatając dłońmi lub rozgniatać i mieszać widelcem. Formujemy kotleciki - nabieramy w dłoń tyle ciasta, aby uformować kulkę i rozgniatamy, następnie dokładnie obtaczamy w bułce tarte. Przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni około 15 minut, aby były ciemnobrązowe na krawędziach. Alternatywnie możemy je usmażyć na patelni w oleju. Podawać gorące. Najlepiej smakują z sałatką (sałata lodowa, pachnotka, kolendra i odrobina soku z cytryny).
Sałatka z owocami morza
Składniki:
czerwona cebula
3 tajskie papryczki chilli
2-3 liście limonki kaffir
250g krewetek dużych
2 małe ogórki ze skórą
250g paluszków krabowych
5-6 dużych ząbków czosnku
łyżeczka brązowego cukru
5 łyżek sosu rybnego
pół cytryny
pół limonki
4 pomidory
świeża kolendra, szczypiorek
sałata
Przepis: Krewetki zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą i odsączamy na sitku. Paluszki krabowe, pomidory i ogórki kroimy w kawałki. Cebulę kroimy na bardzo wąskie piórka (na pół, a potem każdą połówkę wzdłuż na bardzo wąskie paski) - uwaga - to bardzo ważne dla smaku całej potrawy, bo duże kawałki zabiją smak potrawy zamiast go podkreślić. Jeśli używamy sałatę - porwać ją na kawałki. Krewetki, paluszki krabowe, pomidory, ogórka, sałatę i cebulę przełożyć do dużej miski. Przygotowujemy sos - w mikserze umieszczamy papryczki chilli, wyciśnięty sok z limonki i cytryny (uwaga na pestki), sos ryby, brązowy cukier, czosnek i liście limonki kaffir i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5-10sekund - sos nie ma być gładki, mają w nim być widoczne całe kawałki czosnku i chilli. Łączymy sos z pozostałymi pokrojonymi składnikami i delikatnie mieszamy, aby wszystkie elementy były równomiernie pokryte sosem. Posypujemy posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem i od razu serwujemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN