Szatańska kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN, pod okiem Michała Kurka, polsko-tajskie dania przygotowywali dziś Barbara Kurdej-Szatan i Rafał Szatan. Uwaga, może być piekielnie smacznie!

Zupa z zielonej części pora z egzotyczną nutą

Składniki:

1 zielona część pora

1/2 cebuli

2 młode ziemniaki

3cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

20g masła

1 łyżka oleju

1,5l wody

5 liści kaffir

4 łyżki tajskiego sosu rybnego

2 tajskie suszone papryczki chili

sól

pieprz

kiełki rzodkiewki

Przepis: Pora kroimy na 5 mm plasterki. Cebulę kroimy w 2 mm piórka. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Imbir i czosnek obieramy i kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 3 minuty. Dodajemy pora i ziemniaki. Wlewamy wodę i dodajemy liście kaffir, sos rybny, papryczki chili i gotujemy 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Przelewamy zupę do miksera i miksujemy na najwyższych obrotach 30 sekund, lub przy użyciu blendera rozcieramy wszystkie składniki do uzyskania krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki zamiast makaronu.

Kotleciki rybne po tajsku

Składniki:

500-700 g białej ryby (dorsz, panga)

400-500g ziemniaków

jajko

pęczek kolendry

8 liści limonki kaffir

2 papryczki chili

łyżeczka wietnamskiej vegety lub sól

łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki

2 łyżki sosu rybnego

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia (opcjonalnie)

Przepis: Rybę gotujemy na parze lub smażymy na patelni grillowej, studzimy. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie, lub na parze. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków, lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem. Kolendrę, liście kaffir i chilli bardzo drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków wszystkie pozostałe składniki oprócz bułki tartej i oleju. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę - można wyrabiać ugniatając dłońmi lub rozgniatać i mieszać widelcem. Formujemy kotleciki - nabieramy w dłoń tyle ciasta, aby uformować kulkę i rozgniatamy, następnie dokładnie obtaczamy w bułce tarte. Przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni około 15 minut, aby były ciemnobrązowe na krawędziach. Alternatywnie możemy je usmażyć na patelni w oleju. Podawać gorące. Najlepiej smakują z sałatką (sałata lodowa, pachnotka, kolendra i odrobina soku z cytryny).

Sałatka z owocami morza

Składniki:

czerwona cebula

3 tajskie papryczki chilli

2-3 liście limonki kaffir

250g krewetek dużych

2 małe ogórki ze skórą

250g paluszków krabowych

5-6 dużych ząbków czosnku

łyżeczka brązowego cukru

5 łyżek sosu rybnego

pół cytryny

pół limonki

4 pomidory

świeża kolendra, szczypiorek

sałata

Przepis: Krewetki zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą i odsączamy na sitku. Paluszki krabowe, pomidory i ogórki kroimy w kawałki. Cebulę kroimy na bardzo wąskie piórka (na pół, a potem każdą połówkę wzdłuż na bardzo wąskie paski) - uwaga - to bardzo ważne dla smaku całej potrawy, bo duże kawałki zabiją smak potrawy zamiast go podkreślić. Jeśli używamy sałatę - porwać ją na kawałki. Krewetki, paluszki krabowe, pomidory, ogórka, sałatę i cebulę przełożyć do dużej miski. Przygotowujemy sos - w mikserze umieszczamy papryczki chilli, wyciśnięty sok z limonki i cytryny (uwaga na pestki), sos ryby, brązowy cukier, czosnek i liście limonki kaffir i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5-10sekund - sos nie ma być gładki, mają w nim być widoczne całe kawałki czosnku i chilli. Łączymy sos z pozostałymi pokrojonymi składnikami i delikatnie mieszamy, aby wszystkie elementy były równomiernie pokryte sosem. Posypujemy posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem i od razu serwujemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości