Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Jak przygotować pyszne, kolorowe sushi we własnym domu? Przepisem i wszystkimi wskazówkami podzielił się z nami Konrad Budziński.
"Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".
Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, jaki zjadamy w ciągu dnia. Powiedzenie to potwierdzają nie tylko indywidualne osoby, ale i dietetycy. Przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki, dadzą wam energię i motywację na cały dzień.
Wybitny restaurator zakochał się w Polce. Jaka jest historia ich miłości?
"Dajemy z siebie wszystko, co najlepsze".
Wyjazd na narty to nie tylko szaleństwa na stoku. Po skończonej jeździe warto zjeść coś naprawdę smacznego. Po co sięgnąć? Co doda nam energii do dalszych szaleństw? Swoje propozycje przygotował Sebastian Olma, kucharz.
Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?
Paco Perez i Wojciech Modest Amaro spotkali się w jednej kuchni. W trakcie gotowania znaleźli czas, aby opowiedzieć naszej reporterce o swojej miłości do kulinariów i początkach kariery.
Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.
Masz już dość ciągłej monotonii, ale nie wiesz jak odmienić swój jadłospis? Nic łatwiejszego! Warzywa mogą być pyszne, a ich przygotowanie łatwe. Wystarczy tylko odrzucić długie i skomplikowane przepisy na rzecz tych prostych i opartych na naturalnym smaku tego, co oferuje natura. Jednym z takich przepisów jest proponowany przez nas przepis na zapiekankę z cukinii.
Rumunia staje się coraz popularniejszym kierunkiem turystycznym wśród Polaków. Tradycyjna kuchnia rumuńska pozostaje jednak dla wielu z nas "wielką niewiadomą". Czym charakteryzują się rumuńskie potrawy i jakie smaki w nich królują?
Nie tylko odchudzanie w życiu się liczy, czasem możesz pozwolić sobie na przyjemność i kilka drobnych grzeszków. Podobno najbardziej grzeszna jest czekolada, ale co z daniem głównym? Tu w roli tytułowej przedstawiamy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami.
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
Po jakie inspiracje sprzed lat warto sięgać w kuchni?
Jak jeść ostrygi? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wcześniej nie miały do czynienia z wykwintnymi owocami morza. Warto nauczyć się je jeść oraz przygotowywać w odpowiedni sposób. Ostrygi cenione są zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne, dlatego stanowią świetne uzupełnienie każdej diety. Sprawdź również przepis na ostrygi.
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.
Pistacje to bardzo smaczne orzechy, jednak nie tylko ich smak jest wyjątkowy. Wyróżniają się także licznymi właściwościami odżywczymi. Zobacz, dlaczego warto je jeść i sprawdź najlepsze przepisy na dania z pistacjami.
Jak zrobić tortillę? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Nic dziwnego. Tortilla, danie tak popularne w kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej, robi furorę również w naszym kraju. Tortillę, która wyglądem przypomina naleśnik, można zrobić od podstaw samemu lub z wykorzystaniem gotowych, zakupionych w sklepie placków.
Właściwości anyżu mają nie tylko działanie zdrowotne, ale również kulinarne. Jako przyprawa anyż charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i polecany jest dla osób mających problemy z trawieniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Kuchnia libańska to połączenie kulinarnych tradycji arabskich, silnych wpływów Turcji oraz krajów środkowoafrykańskich. Każda libańska restauracja serwuje dania stanowiące wachlarz smaków, kolorów i wspaniałych zapachów. Czym charakteryzują się tradycyjne dania tego niewielkiego kraju?
Sprawdź, czy znasz już wszystkie kultowe przepisy na wigilię!
"Filiżankę wody zagotujemy w nim w 55 sekund".
Kuchnia nepalska jest zróżnicowana w zależności od danego regionu kraju. Łączy też wpływy indyjskie, tybetańskie oraz chińskie. Niemniej jednak dania nepalskie nie są zbyt skomplikowane, a do ich przygotowania używa się niewielu produktów. Z pewnością więc każdy będzie w stanie odtworzyć niejeden przepis kuchni nepalskiej.
Przygotowanie idealnej pizzy wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Podczas wyrabiania samego ciasta można popełnić błędy, przez które danie będzie zbyt wilgotne lub zwyczajnie niesmaczne. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać i jakich błędów unikać podczas robienia domowej pizzy.
Choć gąbkę kuchenną zazwyczaj używamy do mycia naczyń, to może mieć ona szereg innych zastosowań. Jedno z nich przedstawiamy w poniższym artykule. To sprytny patent, który zwalczy wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy w lodówce.
Ryby i owoce morza często sprawiają wrażenie trudnych w przygotowaniu, odciągając nas przy tym od pomysłu ich serwowania. Mateusz Gessler pokazuje, że ich przyrządzenie nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się zdawać, ale również - że dla morskich smaków na talerzu warto się poświęcić.
Nowoczesny salon i aneks kuchenny to świetne połączenie, które można zastosować zarówno w małych, jak i przestronnych pomieszczeniach. Krzysztof Miruć w programie HGTV „Zgłoś Remont” udowadnia, że aneks kuchenny w pokoju dziennym może wyglądać naprawdę komfortowo i funkcjonalnie. Jak ciekawie rozplanować taką aranżację?
Proste, tanie, smaczne - te trzy przymiotniki najczęściej przychodzą nam na myśl, kiedy zadajemy sobie pytanie, jakie danie chcielibyśmy zjeść. Z pomocą przychodzi Daria Ładocha, prezentując przepisy na przepyszne i nieskomplikowane potrawy, których przygotowanie nie nadwyręży naszego budżetu.