Tobiasz i Agnieszka Wilk, technolodzy żywienia opracowali metodę, dzięki której można pozbyć się tkanki tłuszczowej w łatwy i przyjemny sposób. Tym samym małżeństwo obala wszystkie dotychczasowe teorie dietetyków i trenerów fitness. Jak przy minimalnym zaangażowaniu uzyskać maksymalne efekty? Czym są dni obfite i dni deficytowe? Dlaczego należy zrezygnować z treningów cardio? Autorów innowacyjnej metody gościliśmy w studiu Dzień Dobry TVN.
Andrew Taylor postanowił przez rok żywić się jedynie ziemniakami. Od początku stycznia schudł już 16 kilogramów. Katarzynie Jaroszyńskiej zdradził m.in. jak czuje się po 2 miesiącach ziemniaczanej diety! O ocenę jego pomysłu poprosiliśmy dietetyczkę Magdalenę Jarzynkę. Czy "monodieta" może być dobra dla naszego organizmu?
Prowadząca program „Wiem, co jem na diecie” Katarzyna Bosacka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne dania. Na stole pojawiły się: kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem, sałatka owocowa, ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną oraz placuszki z cukinii. Kasia powiedziała nam również o swoim nowym programie, który poprowadzi w TVN Style.
Jak to powiedział prowadzący Dzień Dobry TVN Marcin Prokop, w tłusty czwartek zazwyczaj nasza dieta popełnia węglowodanowe samobójstwo. W ten dzień brokuły, marchew i jabłko to samo zło, a dobrem jest pyszny pączuś. Smacznego! :)
Zimą nie należy jeść produktów, które nas wychładzają. Po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać w sezonie zimowym? Dlaczego należy unikać cytrusów? Czym je zastąpić? Zapytaliśmy o to Justynę Mizerę, dietetyczkę.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Czym różni się ona od poprzedniej z 2009 roku? Co znajduje się u jej podstawy? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować? Z czego wynikają wprowadzone zmiany? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.
Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Postanowiła wprowadzić kilka zmian w swoim "lekko zwariowanym" życiu i "powierzyła swoje ciało i całą siebie medycynie stylu życia". Dlaczego podjęła taką decyzję? Z Kasią Cerekwicką o "Szczęściu", diecie i muzycznych planach na 2016 rozmawiała Mada Mołek.
Małgorzata Socha razem z Łukaszem Jemiołem tuż po Świętach wyjechali na Zanzibar. Co tam robili? Czy po świątecznym obżarstwie pozwolili sobie na tamtejsze przysmaki i czy trzymali się ścisłej diety? Z projektantem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
W czasie świąt nie żałujemy sobie dobrego, niekoniecznie zdrowego jedzenia. Czy gwiazdy odchudzają się po kilkudniowym, świątecznym przejedzeniu? W jaki sposób wracają do formy? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Kolejnym bohaterem cyklu Odważ(e)ni był Robert Arcichowski, który od stycznia 2013 roku schudł ponad 50 kg. W Dzień Dobry TVN opowiedział nam, co sprawiło, że zaczął dbać o siebie i, jak utrzymuje obecną wagę. Gratulujemy Robertowi wyniku i trzymamy za niego kciuki!
Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?
Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Czy w Święta można ich uniknąć? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka, dietetyczka, która zdradziła kilka sprawdzonych sposobów na to, jak złagodzić skutki świątecznego obżarstwa.
Kolejnym uczestnikiem cyklu Odważ(e)ni jest Michał Łoboda, który od momentu zmiany swojej diety schudł aż 58 kg. Przed nim świąteczny czas próby. Na szczęście może liczyć na wsparcie swojego dietetyka Wojciecha Buczaka. Obu Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Michał powiedział nam o swojej walce z nadprogramowymi kilogramami, a Wojciech podpowiedział, czego unikać, a co można jeść podczas Świąt Bożego Narodzenia bez wyrzutów sumienia.
W Święta Bożego Narodzenia wiele osób bierze sobie za punkt honoru, aby zjeść wszystko, co pojawi się na stole. Nawet nie uchowają się przed nimi zapasy w lodówce. Po takiej wyżerce brzuch robi się, jak balon, a żołądek i wątroba wołają o pomoc. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Justynę Mizerę, aby powiedziała nam, jak przygotować się do świątecznego obżarstwa i jak można się ratować, kiedy już wrzucimy do brzucha zbyt dużo. Natomiast Marcin Prokop zaśpiewał kawałek utworu, który zapewne będzie się nam cisnął na usta po wypiciu naparu z kopru. ;)
Zbilansowana dieta skraca czas leczenia. Niedożywiony pacjent może spędzić w szpitalu więcej czasu. Dlaczego polskie szpitale karmią swoich pacjentów niesmacznym i mało wartościowym jedzeniem? Ile kosztuje dzienne menu pacjenta? I dlaczego doszło do zatruć pokarmowych w pięciu warszawskich szpitalach? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.
Do naszego cyklu O(d)żywieni zgłosiła się Helena Łukomska. Jej marzeniem była utrata 5 kilogramów i pozbycie się cellulitu. Zobaczcie, co doradziła jej ekspertka Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.
Czy wykluczenie z diety mięsa i ryb jest dobre dla naszego organizmu? Czym zastąpić wartości odżywcze, których dostarczamy w pokarmach mięsnych? Jak mądrze przejść na wegetarianizm? Czy na taką dietę mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży lub dzieci? Zapytaliśmy o to Anetę Łańcuchowską, dietetyczkę i technologa żywienia.
Żona piłkarza Legii Marka Saganowskiego - Kamila przeszła niezwykłą metamorfozę. Po zmianie diety i wprowadzeniu ćwiczeń schudła 20 kilogramów. Teraz - jako trener personalny - pomaga innym w zrzuceniu wagi. W Dzień Dobry TVN zapytaliśmy Kamilę, czy jej mąż kiedykolwiek skrytykował ją z powodu tuszy i jak udawało jej się trzymać planu odchudzania. Ile czasu zajęła jej utrata 20 kilogramów?
Podobno na twarzy wypisane jest wszystko, łączenie z błędami żywieniowymi, jakie popełniamy. Gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała powiedziała nam, czym charakteryzują się twarze amatorek: wina, cukru, glutenu i nabiału.
Odważ(o)na Ilona Pęcherek schudła prawie 30 kg. Swoją metamorfozę zawdzięcza nie tylko diecie. Mimo astmy postanowiła, że do swojego programu odchudzającego włączy również ćwiczenia. Treningi wykonywała po okiem trenerki personalnej Marzeny Bębenek. Obie panie gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Jak zmieniło się życie Ilony po zrzuceniu kilogramów? Jak powinny ćwiczyć osoby chorujące na astmę?
Jaką rolę odgrywają w naszej diecie tłuszcze? W jakich produktach znajdziemy zdrowe tłuszcze? I w jakich ilościach powinniśmy je jeść? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Wiele osób, by osiągnąć wymarzoną wagę, ciężko trenuje i stosuje diety, a mimo to ma problem ze schudnięciem. Przyczyną tego stanu rzeczy mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe. O najczęściej popełnianych błędach w odżywianiu rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że przetworzone mięso jest rakotwórcze, a czerwone mięso - wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę eksperci z WHO określili jako prawdopodobnie rakotwórcze. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować mięso z naszej diety? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę i psycholożkę Agatę Ziemnicką-Łaskę.
Jesień to pora częstszych przeziębień. Jaka jest zależność między odpornością a dietą? Co powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, byśmy mogli wzmocnić organizm? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetyk Zuzanną Antecką.
Wiele osób, aby zachować odpowiednią wagę, przelicza kalorie. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec, aby zapytać ją, jakie produkty podnoszą kaloryczność potraw. Czy możemy poprzestać na jednym daniu, którego kaloryczność odpowiada naszemu zapotrzebowaniu energetycznemu? Czy nasz gość skusił się na dania, do których niestrudzenie zachęcał ją Jarosław Kuźniar? Dla zainteresowanych tematem przygotowaliśmy przykładowy jadłospis - 1000 kcal w pięciu posiłkach.
Franek Dubicki to kolejny bohater naszego cyklu Odważ(o)nych. Czternastolatek schudł w rok aż 40 kg. Ile ważył przed zmianą stylu życia? Kiedy poczuł, że źle się czuje we własnym ciele? Po ilu miesiącach zaczął zauważać pierwsze efekty odchudzania? Skąd czerpie wiedzę na temat zdrowego odżywiania? Jak utrzymuje wagę? Franka wraz z rodzicami - Agnieszką i Arkadiuszem Dubickim gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Małgorzata Socha przyznała, że szczupła sylwetka pomaga jej w karierze. Tymczasem dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska przyłapała gwiazdę przy torcie czekoladowym. Dlaczego Małgosia pozwoliła sobie na słodkości po godzinie 22:00? Jak na co dzień dba o formę?
Picie zalecanej ilości wody jest pożyteczne dla organizmu. Tymczasem Polacy piją jej coraz mniej. Z tego powodu - z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Instytutu Promocji Zdrowia i Dietoterapii - zorganizowano ogólnopolską społeczną kampanię edukacyjną Wybieram wodę! Ile litrów wody dziennie powinniśmy pić? Czy woda w nadmiernej ilości nie wypłukuje z nas potrzebnych minerałów? W Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorkę akcji Justynę Steczkowską oraz dr inż. Danutę Gajewską - Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.