Z uczuciem głodu zmaga się wiele osób będących na diecie. Czy uczucie głodu towarzyszy każdej diecie? Jak zapanować nad pragnieniem jedzenia tego, czego jeść nie powinniśmy? O komentarz w studiu Dzień Dobry TVN poprosiliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką-Łaska.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?
Dobrze zbilansowana dieta jest dla piłkarza niezwykle ważna. Dlatego też w funkcjonowaniu profesjonalnej drużyny szef kuchni jest postacią niezbędną. Tomasz Leśniak od 12 lat jest szefem kuchni kadry narodowej. Jest najstarszym stażem członkiem reprezentacji Polski. Czy nasi piłkarze są wybredni, jeżeli chodzi o jedzenie? Czy ingerują w pracę Pana Tomasza? I czy Pan Tomasz miewa kulinarne wpadki? Z Tomaszem Leśniakiem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
Bycie na diecie wymaga od nas samozaparcia i silnej motywacji. Zwłaszcza od nastolatka, na którego czyha mnóstwo pokus wokół. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Kajetana Osickiego, który schudł 15 kilogramów oraz dietetyczkę Annę Radowicką, która pomogła Kajetanowi pozbyć się nadwagi. Ile czasu trwał proces odchudzania u Kajetana? Czy trudno było mu zaakceptować nowe zasady żywieniowe?
Dzięki programowi żywieniowemu DASH, bardzo popularnemu w USA, można skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Na czym polega DASH? Czego nie można spożywać? jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agatą Ziemnicką, dietetyczką i psycholożką. Czy dzięki diecie DASH możemy też zgubić zbędne kilogramy? Czy to dieta dla każdego?
72 proc. Polaków przyznaje się do tego, że stosuje w swojej diecie suplementy. Jakie są konsekwencje zażywania suplementów diety? Czym różni lek od suplementu diety? Dlaczego Polacy tak chętnie sięgają po suplementy? I, jakie informacje - zdaniem dietetyczki Anny Radowickiej - powinny być zawarte na etykietach suplementów diety? Czy rynek supolementów diety jest w Polsce kontrolowany?
Co jeść, żeby nasza opalenizna była bardziej wyrazista, zdrowsza i przetrwała dłużej? O tym, jak wspomagać latem naszą skórę opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyk Celina Kinicka.
Każdy, kto się odchudza obawia się efektu jo-jo. Skąd on się bierze? Jak go uniknąć? Jak ciągłe wahania masy ciała wpływają na nasz organizm? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Annę Radowicką.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska radzi, co jeść, gdy uprawiamy sport. Odpowiednia skomponowana dieta daje nam siłę do ćwiczeń oraz wpływa na szybszą regenerację organizmu. Co jeść przed treningiem, a co po treningu? I jak przygotować domowy izotonik, który nawodni organizm po ćwiczeniach?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justynę Mizerę, która zwróciła uwagę na to, że jeżeli mamy tendencję do zmian skórnych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to co jemy. Które produkty mogą powodować trądzik? I jakie składniki powinniśmy wzbogacić naszą codzienną dietę?
Surowe migdały, czerymoja i karmazyn atlantycki – to zdaniem naukowców trzy najlepsze, pod względem wartości odżywczej produkty spożywcze świata. Czym jest czerymoja? Skąd pochodzi? Jakie wartości skrywa w sobie ten egzotyczny owoc? Dlaczego powinniśmy jeść migdały? I co to znaczy, że zamiast liczyć kalorie, powinniśmy zwracać uwagę na gęstość odżywczą produktu? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.
Wyjęłaś z szafy letnie sukienki i nie możesz się w nie wbić? W Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka radziła, jak schudnąć do wakacji bez stosowania głodówek.
Czy gwiazdy pozwalają sobie na przyjemności, po których mają wyrzuty sumienia? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska. Dla niektórych grzeszną przyjemnością są odstępstwa od diety i słodkie wypieki, dla innych to czas, kiedy mogą robić to, na co mają ochotę.
Wojciech Błach w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznał, że toczy regularną wojnę ze swoim starszym synem o jedzenie. Aktor dużą wagę przykłada do zbilansowanej diety i chciałby zdrowe nawyki żywieniowe przekazać swojemu synowi. Jak mu to wychodzi? Czy Wojciech pozwala swojemu dziecku na słodycze?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Radowicką, z którą rozmawialiśmy o diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dla dzieci. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie? Czy wykluczając z diety naszego dziecka mięso, narażamy je na niedobory witamin i minerałów? Jak je uzupełnicć? W jakich produktach znajdziemy wapń, witaminę B12 czy żelazo? Czy produkty strączkowe nie będą dla dziecka zbyt ciężkostrawne?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska obaliła mity na temat jajek. Do tej pory jaja cieszyły się raczej złą sławą ze względu na zawarty w nich cholesterol. Jak jest naprawdę? Ile jajek powinno się znaleźć w naszej diecie? Okazuje się, że jajka dostarczają nam przede wszystkim pełnowartościowego białka i choliny, która jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Dlaczego? Inną substancją zawartą w jajku, która pozytywnie wpływie na zdrowie jest lecytyna. Hamuje ona przyswajanie cholesterolu z pożywienia oraz obniża jego poziom we krwi.
Łysienie plackowate to przewlekła choroba z autoagresji, w której dochodzi do uszkodzenia mieszków włosowych i wypadania włosów. Szacuje się, że aż 60 proc. pacjentów ma mniej niż 30 lat. Dlaczego? Jakie czynniki sprzyjają rozwojowi łysienia plackowatego? Jak można wprowadzić tę chorobę w remisję? Czy są prowadzone badania mające na celu znalezienie skutecznego leczenia łysienia plackowatego? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: doktor nauk biologicznych Patrycję Szachtę i dietetyka Łukasza Sieńczewskiego.
Rozdrażnienie, ból głowy, problemy z koncentracją. Przedwiośnie jest dla naszego organizmu ciężkim okresem. Winne są temu duże różnice temperatur i ciśnienia. W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska podpowiedziała, jak sobie poradzić z przesileniem wiosennym. Według dietetyczki w tym szczególnym okresie powinniśmy postawić na dobrze zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. Jakie produkty powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie? I czego lepiej jest unikać?
Po urodzeniu dziecka wiele pań marzy o tym, aby dojść do formy sprzed ciąży. Jak to zrobić? Dlaczego kobiety po urodzeniu mają cały czas ochotę na słodycze? Co może jeść i pić kobieta karmiąca piersią? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę Annę Radowicką
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat tłuszcze, które są dla nas źródłem skoncentrowanej energii. Jak zazna dietetyczka, 1 gram tłuszczu, to aż 9 kcal. Tłuszcze dzielimy na nasycone oraz nienasycone. Zdrowsze są dla nas tłuszcze nienasycone, które z kolei dzielimy na jednonasycone, znajdziemy je np. w oliwie z oliwek oraz tłuszcze wielonasycone. Tych ostatnich szukajmy w owocach morza, rybach, siemieniu lnianym, orzechach włoskich. Jaka jest różnica miedzy kwasem omega-3 a kwasem omega-6? Których powinniśmy spożywać więcej?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Radowicką, która obaliła tezę, jakoby po trzydziestce nasz metabolizm zwalniał. Dietetyk zwróciła uwagę na to, że mało słuchamy swojego organizmu, a ulegamy modnym dietom. Okazuje się, że kiedy przejdziemy na restrykcyjną dietę np. jednego produktu, nasz metabolizm zwalnia. Dlaczego stosowanie się tylko do zasady regularnych posiłków nie poprawi naszej sylwetki? Co zrobić, by metabolizm przyspieszył?
Czy w momencie, kiedy nie potrafimy odmówić sobie czegoś słodkiego, to jest już uzależnienie? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy psychodietetyk Justynę Markowską. Jak radzić sobie z ciągłą ochotą na coś słodkiego? Dlaczego w momencie głodu zamiast sięgnąć po coś treściwego, wybieramy słodycze? Jak pokonać uzależnienie od cukru?
W drugiej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska przybliżyła nam, czym dokładnie jest indeks glikemiczny. W zależności od tego, jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danych produktów, mówimy o niskim, średnim bądź wysokim indeksie glikemicznym. Kto powinien zwracać uwagę na indeks glikemiczny? Dlaczego zaraz po ugotowaniu produkty zbożowe mają wyższy indeks glikemiczny? I jak komponować posiłki, by obniżać indeks?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wyszła naprzeciw tym, którzy chcieliby gotować, ale nie wiedzą od czego zacząć. Daria udowodniła, że przygotowanie zdrowego posiłku może być szybkie i łatwe :) Na naszym stole pojawiły się takie dania jak faszerowane papryki, sałatka z orkiszem, burakiem, mozzarellą i orzechami pini oraz miodowy kurczak z basmati i curry.
Do tej pory we wtorki w kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski. Od nowego sezonu Dzień Dobry TVN Piotrowi pomagać będzie Aneta Łańcuchowska. Dziś kucharz i dietetyczka przygotowali potrawy nie tylko smaczne i zdrowe, ale też tanie. Zupa rybna na obierkach warzyw? Dlaczego nie! Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: sałatka z makaronem, z ciecierzycą i zielonymi warzywami, soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką, zupa rybna i filety z dorady na pure marchewkowym.
Wiele osób wzbrania się przed zdrową dietą z powodów ekonomicznych. Czy zdrowe produkty muszą być drogie? Co wtorek Aneta Łańcuchowska w swoim nowym cyklu "Reakcja łańcuchowa" będzie przekonywać nas, że zdrowe odżywianie się opłaca. Dziś porównaliśmy ze sobą dwa koszyki - jeden pełny zdrowych produktów, drugi z produktami niezdrowymi. Który zestaw był tańszy? W jakie produkty opłaca się inwestować?
W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)
Okazuje się, że kawa nie jest taka zła, jak się do tej pory niektórym wydawało. Wcale nie wypłukuje magnezu i nie podnosi ciśnienia. O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka. Jaka kawa jest najzdrowsza? Ile kaw można pić w ciągu dnia?
Okazuje się, że klimat w którym mieszkamy ma wpływ na naszą sylwetkę, np. ponad połowa mieszkańców wysp leżących nieopodal Nowej Zelandii czy Australii cierpi na otyłość. Z kolei w Japonii rysuje się najniższy wskaźnik otyłości. Co, oprócz klimatu, ma wpływ na naszą figurę? Czy to prawda, że Francuzki są najszczuplejsze na świecie? I dlaczego w Polsce pomimo rosnącej świadomości, wskaźnik osób otyłych z biegiem lat rośnie? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyk Aneta Łańcuchowska.
Cukier w diecie dziecka to dość sporny temat. Dawać, ograniczać czy całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Tym bardziej, że do trzeciego roku życia nawyki żywieniowe kształtują się najbardziej. Według dietetyczki Anny Radowickiej, która odwiedziła studio Dzień Dobry TVN, najważniejsze jest to, by nie budować emocji wokół jedzenia. Co to znaczy?