Porady

Sok z karczocha to wsparcie dla wątroby i odporności. Poznaj jego właściwości zdrowotne i dawkowanie

Porady

Autor:
Adrian
Adamczyk
Przepisy z karczocha

Sok z karczocha dostarcza wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Ceniony jest za swe działanie wspomagające pracę wątroby, a także zmniejszające ryzyko powstania miażdżycy i spowalniające procesy starzenia. Sok z karczocha stanowi ważny element diety odchudzającej, polecany jest także diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny oraz małą kaloryczność.

Sok z karczocha wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm. Pobudza on wydzielanie żółci, hamuje wytwarzanie wolnych rodników, poprawia przepływ krwi przez naczynia, obniża poziom cholesterolu i pomaga zachować prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Spożycie karczocha zmniejsza odczucie głodu i przyspiesza metabolizm. Sok z warzywa poleca się osobom, które mają kłopoty z trawieniem, odczuwają ciężar po posiłku, są na diecie lub po prostu lubią dbać o zdrowie.

Właściwości soku z karczocha

Karczoch jest warzywem zawierającym wiele substancji odżywczych, które są także obecne w soku. Są to między innymi witaminy z grupy B, witamina A i C oraz minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Obecne są także węglowodany, a wśród nich: pektyny, inulina i śluzy. Karczoch jest źródłem bioaktywnych substancji, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Do najważniejszych należy zaliczyć flawonoidy, cynarynę, garbniki i fitosterole.

Zdrowie

Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?Dzień Dobry TVN
wideo 2/6

Dzięki takiemu bogactwu składników sok z karczocha poprawia pracę wątroby, pobudza wydzielanie żółci, hamuje wytwarzanie wolnych rodników, a także obniża poziom cholesterolu. Jakie działanie ma sok z karczocha? Przede wszystkim:

  • działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dlatego poleca się go osobom mającym problemy z pęcherzykiem żółciowym, przewodami żółciowymi czy wątrobą,
  • spowalnia procesy starzenia się, a także wzmacnia odporność organizmu dzięki hamowaniu wydzielania wolnych rodników,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu,
  • pomaga zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi, zwiększa jej tolerancję, dlatego polecany jest w diecie diabetyków,
  • wspomaga trawienie, działa wiatropędnie i przeciwwymiotnie, stąd zalecenia, by stosować go w razie niestrawności czy uczucia ciężkości po posiłku,
  • działa moczopędnie, co sprawia, że polecany jest osobom z problemami z nerkami,
  • pomaga zmniejszyć łaknienie, dzięki czemu zalecany jest w diecie odchudzającej,
  • oczyszcza organizm z toksyn.

Dawkowanie i skutki uboczne spożywania soku z karczocha

Maksymalna dawka soku z karczocha do spożycia w ciągu doby to 50 ml. Najlepiej pić go dwa razy dziennie po 25 ml, 30 minut przed posiłkiem. Można przyjmować go w czystej postaci lub rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1. Choć nie odnotowano poważnych skutków ubocznych związanych z nadmiernym spożyciem soku z karczocha, możliwe jest wystąpienie reakcji alergicznej, która objawia się głównie nieżytem nosa, pokrzywką czy atakami astmy.

Czasem zdarza się biegunka, utrata apetytu lub wzdęcia. Sok z tej rośliny nie jest również polecany osobom z zaawansowaną kamicą dróg żółciowych czy kobietom w ciąży. Karczoch to roślina z rodziny astrowatych, dlatego osoby uczulone powinny wystrzegać się przyjmowania preparatów z karczocha. Stosowanie wyciągu z karczocha dobrze jest skonsultować z lekarzem.

Na co pomaga sok z karczocha?

Wyciąg z karczocha stosowany jest także przez przemysł kosmetyczny. Badania potwierdziły pozytywne działanie soku z karczocha w przypadku cery trądzikowej i problematycznej, ponieważ wykazuje on właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wyciąg z rośliny stosowany w kuracji antytrądzikowej przyspiesza proces gojenia skóry oraz hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za powstawanie trądzikowych zmian. Sok z karczocha pomaga również w przypadku występowania łuszczycy, egzemy czy łojotokowego zapalenia skóry.

Wspomaga także wątrobę, poprawia trawienie, pobudza produkcję żółci, eliminuje uczucie ciężkości po posiłkach, wzdęcia i nudności. Cynaryna, czyli niezwykle cenny składnik karczocha, oczyszcza z toksyn, stymuluje procesy metaboliczne, chroni przed podjadaniem. Sok z karczocha warto włączyć do diety osób, które odchudzają się, czują się ciężko po posiłkach lub chcą zadbać o zdrowie. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów powstałych na bazie karczochów, między innymi sok i tabletki. Sok ma słono-gorzki smak, co może sprawiać, że będzie jednak rzadziej wybieranym specyfikiem.

Bez względu na to, który preparat będzie stosowany, należy przestrzegać zaleceń producenta co do dawkowania, a także pamiętać o przeciwwskazaniach. Sok z karczocha to jedynie 15 kcal w 100 g produktu; indeks glikemiczny karczocha wynosi 18.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Alexsalcedo/GettyImages

Pozostałe wiadomości