Jak ekologicznie obejść się z choinką? Szefowie kuchni radzą: "Możesz ją zjeść"

Co zrobić z choinką po świętach? Szef kuchni radzi
Co zrobić z choinką po świętach? Szef kuchni radzi
Źródło: Digital Vision/Getty
Bożonarodzeniową żywą choinkę można posadzić, wyrzucić na kompost lub, jak poleca autorka książek kulinarnych Julia Georgallis - zjeść. Jej zdaniem drzewko jest jadalne praktycznie w całości. Sosnowe napary, miody czy nawet buliony mają wiele zdrowotnych właściwości. Jesteś gotowa spróbować?

Co zrobić z żywą choinką po świętach?

Początek stycznia to czas zbierania bożonarodzeniowych ozdób i dochodzenia do siebie po intensywnym okresie świąteczno-noworocznym. O ile sztuczne drzewko wystarczy schować do pudełka i można o nim zapomnieć na kolejny rok, o tyle z prawdziwą choinką nie jest tak łatwo. W zależności od ustaleń gminy roślinę można wyrzucić albo do odpadów BIO, albo do pojemników gabarytowych zgodnie z harmonogramem ich odbioru. Warto wspomnieć również, że w Polsce nieprawidłowa segregacja śmieci może zostać ukarana mandatem w wysokości 500 zł.

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Jeśli chcemy jednak nadać drzewku drugie życie, warto je ponownie zasadzić. Natomiast sosnę, jodłę czy świerk, które zostały nabyte bez korzeni można wykorzystać w kuchni. Zdaniem Julii Georgallis da się zjeść niemal całe drzewko.

Zero waste - jak wykorzystać choinkę w kuchni

Pierwszym sposobem na wykorzystanie choinki jest herbata. Gałązki sosny, jodły czy świerka mają wiele zdrowotnych właściwości. Wystarczy 2-3 parzyć przez ok. 5 minut. Można do nich dodać suszone owoce. Jak mówi cytowana przez Daily Mail Georgallis - herbatka pozytywnie wpłynie na przeziębienia, bóle mięśni czy gardła. Ponadto kucharka ze swojej choinki robi również syrop sosnowy, który jest idealnym dodatkiem do zimowych naparów, drinków, a latem do orzeźwiającej lemoniady. Z gałązek można również wykonać miód. Jak pisała na swoim Instagramie kucharka, proces wygląda podobnie, jak przy miodzie z mleczy.

Z kolei szef kuchni René Redzevi z Danii gałązki sosnowe dodaje do octu lub alkoholu. Tak przygotowane mikstury nadają się do marynowania mięs. Octem sosnowym można też wysprzątać kuchnię. Redzevi podkreśla przy tym, że jeśli chcemy wykorzystać swoją choinkę do celów kulinarnych, upewnijmy się, że pochodziła z ekologicznej uprawy, gdzie nie używano pestycydów.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Maria Czarniecka

Źródło: dailymail.co.uk

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision/Getty

podziel się:

Pozostałe wiadomości