Co jemy w sierpniu? Sprawdź, co zrobić z sezonowych warzyw i owoców

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Letnie miesiące obfitują w sezonowe warzywa i owoce. To dobry czas, aby robić potrawy ze świeżych składników, ale także przetwory. Co jemy w sierpniu? Jakie dania i potrawy można przyrządzić z sezonowych warzyw i owoców?

Sezonowe warzywa w sierpniu - co warto jeść?

Sezonowe warzywa w sierpniu:

  • rukola,
    • botwina,
      • natka pietruszki,
        • szpinak,
          • sałaty: lodowa, masłowa, karbowana, rzymska,
            • rukiew wodna,
              • szczaw,
                • kapusty: włoska, biala i czerwona,
                  • brokuł i kalafior,
                    • kalarepa,
                      • cebula,
                        • marchew,
                          • por,
                            • buraki ćwikłowe,
                              • pietruszka,
                                • czosnek,
                                  • cebula dymka,
                                    • seler,
                                      • pomidory,
                                        • cukinia,
                                          • ogórki,
                                            • bób,
                                              • ziemniaki,
                                                • fasolka szparagowa,
                                                  • papryka,
                                                    • dynia,
                                                      • bakłażan.

                                                        Sezonowe owoce w sierpniu:

                                                        • maliny,
                                                          • porzeczki,
                                                            • agrest,
                                                              • jagody i borówki,
                                                                • nektarynki i brzoskwinie,
                                                                  • śliwki,
                                                                    • jerzyny,
                                                                      • winogrona,
                                                                        • wczesne odmiany jabłek,
                                                                          • abruz.

                                                                            Co przygotować z sezonowych warzyw w sierpniu?

                                                                            Sierpień obfituje przede wszystkim w warzywa, jest więc to idealny czas na przygotowywanie marynowanych i piklowanych przetworów, ale również dżemu z pomidorów. W tym czasie warto korzystać ze świeżych odmian sałat idealnych nie tylko do sałatek, ale również jako dodatek do śniadań czy kolacji.

                                                                            W sierpniu szczególnym zainteresowaniem cieszą się cukinie. Można z nich zrobić wiele pysznych dań jak tarty, placki, zapiekanki, ale także przetwory, np. marynowaną cukinię. Warto też wspomnieć, że warzywo to można bezpiecznie jeść bez poddawania go obróbce cieplnej, a więc na surowo.

                                                                            Zaczyna się też sezon na dynie, chociaż to raczej pod koniec sierpnia. To znak, że zbliżamy się do jesieni. To warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko do dań wytrawnych, ale i słodkich, jak babeczki czy ciasto.

                                                                            Z owoców jak zwykle również warto robić dżemy i konfitury, np. z czarnej porzeczki czy agrestu. Można przygotować też mus z wczesnych odmian jabłka, a na koniec nie może zabraknąć smażonych powideł ze śliwki.

                                                                            Przepisy na sezonowe dania w sierpniu

                                                                            Co zrobić z cukinii:

                                                                            Co zrobić z brokuła:

                                                                            Co zrobić z kalafiora:

                                                                            Co zrobić z kalarepy:

                                                                            Co zrobić z marchwi:

                                                                            Co zrobić z pora:

                                                                            Co zrobić z pomidorów:

                                                                            Co zrobić z papryki:

                                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: franny-anne/Getting Images

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana