Mała różana czy wisienka na torcie?

kawa
kawa
Andrzej Polan zaprasza na pyszną, poranną kawę! To kawa mrożona przygotowana z wyjątkowej kawy rozpuszczalnej. Jak smakuje wisienka na torcie, mała różna i kawowa oranżera, którą mistrz Polan przygotował specjalnie dla Kingi Burzyńskiej? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie i... nie liczcie kalorii! :)

Kawowa oranżeria

Składniki:

3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Jacobs

150 ml mleka

1 łyżka likieru pomarańczowego,

3 łyżeczki cukru pudru

2 gałki lodów caffe latte

2 gałki sorbetu pomarańczowego

1 pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie:

Pomarańcze umyj i obierz nożykiem do owoców tak, by nie pozostała na niej ani pomarańczowa skórka ani biała błonka. Podziel na cząstki, a każdą z nich obierz z cienkiej błonki. Kawę rozpuść w wodzie. Dodaj cukier puder i likier pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Do wysokiej szklanki włóż lody i wlej kawę. Na wierzchu ułóż 2 cząstki pomarańczy (resztę pomarańczy zjedz). Jeśli chcesz, by kawa była bardziej alkoholowa, możesz zamarynować pomarańcze w koniaku, zalewając je nim na jakiś czas. Mniam!

Sprzęt: mikser

Czas wykonania: 30 minut

Wisienka na torcie

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

150 ml mleka

1 gałka lodów czekoladowych, najlepiej takich z kawałkami czekolady

1 gałka lodów wiśniowych

bita śmietana

wiórki czekoladowe lub sos czekoladowy

wisienka koktajlowa do dekoracji

Przygotowanie:

Rozpuść kawę w mleku. Do szklanki włóż gałki lodów i zalej kawą. Udekoruj bitą śmietaną, na wierzchu połóż wisienkę i posyp wiórkami czekoladowymi lub (najlepiej) polej sosem czekoladowym.

Sprzęt: nie

Czas wykonania: 10 minut

Mała różana

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold

150 ml wody

kruszony lód

bita śmietana

konfitura z płatków róż

Przygotowanie:

Kawę zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Na dnie ozdobnej szklanki lub kieliszka do szampana ułóż konfiturę różaną, aż powstanie lekko różowa transparentna warstwa. Następnie, powoli wlej kawę i dodaj lód. Udekoruj słodką bitą śmietaną oraz płatkami róż (mogą to być całe płatki róż obtoczone w cukrze, w tym celu każdy płatek zanurzamy na chwilę w roztrzepanym białku, obtaczamy w cukrze i zostawiamy na 1 dzień do wyschnięcia).

Sprzęt: nie

Czas wykonania: 20 minut

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości