Grog – ulubiony trunek marynarzy

Marynarz
stevecoleimages/Getty Images
Grog początkowo służył jako lekarstwo na szkorbut, a pili go przeważnie marynarze. Z czasem napój został rozsławiony przez autorów opisujących przygody żeglarzy i piratów. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napojów rozgrzewających dla osób dorosłych. Poznaj historię grogu.

Największą zaletą grogu jest duża ilość witaminy C. Napój można przygotować na różne sposoby i dodawać do niego dowolne cytrusy.

Co to jest grog?

Grog to napój alkoholowy, którego bazą jest przeważnie rum, rozcieńczony z wodą i z dodatkiem soku z cytrusów, cukru lub cynamonu. To klasyczny napój popijany niegdyś przez marynarzy i pomagający w walce ze szkorbutem. Początkowo grog miał służyć wyłącznie w celach zdrowotnych, gdyż zawierał duże ilości witaminy C, niezbędnej do leczenia chorób zębów. Jednak z czasem okazało się, że marynarze zaczęli go popijać w celach rekreacyjnych, co skutkowało awanturami na pokładzie.

Za twórcę grogu uważa się wiceadmirała Edwarda Verona. W jego czasach marynarze umierali na szkorbut, spowodowany niedoborem witaminy C. Wiceadmirał zauważył, że rum z dodatkiem soku z limonki jest w stanie uzupełnić braki witamin. Rozkazał więc rozcieńczać alkohol z wodą i podawać go marynarzom dwa razy dziennie. Z czasem grog zastąpił inne napoje alkoholowe i stał się sztandarowym napojem angielskiej floty oraz piratów. Co więcej, swoją popularnością przebił nawet piwo i wino.

Na czym polegała ceremonia picia grogu?

Na statkach napój zaprzestano oficjalnie pić w 1970 roku. Wynikało to głównie ze względów dyscyplinarnych oraz ze wzrostu spożycia alkoholu w społeczeństwie. Na czym polegał ceremoniał picia grogu, który rozpoczynał się przed zakończeniem przedpołudniowej wachty? Marynarzy – zarówno tych na służbie, jak i po służbie – informował o nim dźwięk gwizdka. Gdy tylko chorąży usłyszał sygnał, szedł do spiżarni i przy użyciu miedzianej pompy wlewał rum do dużego naczynia. Jednak zanim do tego doszło, musiał udać się po klucz do spiżarni, którego strzegł wartownik. Co więcej, po klucz szedł w towarzystwie podoficera zaopatrzeniowego i oficera służby porządkowej, a każdy odbiór klucza musiał podpisać w księdze. Gdy odlana została odpowiednia ilość alkoholu, chorąży musiał zaszpuntować (zamknąć szczelnie) beczkę i dopiero wtedy mógł zacząć rozdzielanie napoju dla oficerów.

Grog mógł pić każdy marynarz, który ukończył 20. rok życia. Te osoby miały prawo do bezpłatnego przydziału grogu, gdyż był on traktowany jak lekarstwo. Zakaz picia mieli młodsi marynarze oraz ci, którzy z jakichś powodów zostali ukarani. Marynarze, którzy nie chcieli pić alkoholu, mogli w zamian otrzymać ekwiwalent pieniężny.

Grog – przepis

Świeży grog potrafi bardzo dobrze rozgrzać. Można go przygotować w prosty sposób, a sama czynność nie zajmuje więcej niż kilka minut. Warto jednak pamiętać, że jest to mocny napój alkoholowy i nie należy pić go w dużych ilościach ani podawać dzieciom.

Składniki (na 1–2 porcje):

  • 50 ml rumu,
    • sok z połowy cytryny,
      • przyprawy: 2 goździki, kawałek kory cynamonu,
        • pół łyżeczki cukru,
          • 100 ml gorącej wody,

            Przygotowanie:

            Aby przygotować rozgrzewający drink grog, do ogrzanej szklanki należy najpierw wsypać cukier, zalać sokiem z cytryny i wymieszać. Następnie do roztworu wrzuca się goździki i korę cynamonu, a na końcu zalewa się całość rumem i gorącą wodą. Drink grog warto przygotować w szklance z uszkiem, aby się nie poparzyć.

            Rumowy grog to również świetne lekarstwo na przeziębienie, lecz żeby je zrobić, trzeba skorzystać z innego przepisu.

            Składniki na 1 porcję:

            • 25 ml rumu,
              • 3 łyżeczki soku cytrynowego lub limonkowego,
                • szklankę wody,
                  • łyżeczkę przypraw: starty imbir, goździki i cynamon,

                    Przygotowanie:

                    W pierwszej kolejności należy zagotować wodę z goździkami, startym imbirem i cynamonem. Po jej zdjęciu z palnika dolewa się sok z cytryn lub limonki oraz miód i rum. Grog pije się, póki jest gorący. Przed spożyciem warto mocno go wymieszać. Rumowy grog z pewnością pomoże w walce z przeziębieniem, lecz nie należy go traktować dosłownie jak lekarstwo, gdyż nie eliminuje wirusów. Niemniej jednak napój rozgrzewa od środka, a dzięki dodanym przyprawom wspomaga walkę z infekcją. Dużą rolę odgrywa miód, gdyż nawilża gardło i łagodzi objawy kaszlu. Podobny efekt uzyskamy, pijąc grog z wódki, jednak smakuje on nieco ostrzej niż rumowy, co nie każdemu przypadnie do gustu.

                    Jak przygotować własny przepis na grog?

                    Każdy przepis na grog musi składać się z alkoholu i gorącej wody. Pozostałe dodatki zależą wyłącznie od indywidualnych upodobań. Zawsze warto dodać odrobinę soku z cytrusów, gdyż dzięki niemu napój będzie miał właściwości zdrowotne. Recepturę warto modyfikować, aby była jak najbardziej bogata w witaminy i mikroelementy. Na Karaibach popularny jest grog z dodatkiem pomarańczy i soku z grejpfruta, z kolei Amerykanie zamiast wody dodają cydr.

                    Zobacz też:

                    Zobacz wideo: Historia polskiego kapitana statku aresztowanego w Meksyku

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości