Wraz z dniami pełnymi słońca i ciepła nadszedł czas na zupy na zimno: chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą, chłodnik z truskawek i płatków róży, zimną pomidorową z racuchami i zimną ogórkową na zakwasie i moskole z bryndzą. W kuchni Dzień Dobry TVN wszystkie te chłodzące pyszności przygotował Andrzej Polan. Aż ślinka cieknie!
Chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 l kefiru
250 ml śmietany 30%
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
2 ogórki gruntowe
Cukier, sól, pieprz czarny
Musztarda rosyjska
1 kg małych ziemniaków młodych
Liść laurowy mielony
6 surowych, białych kiełbasek
6 jajek
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy liściem laurowym, pieprzem, solą, podlewamy wodą i wstawiamy do pieczenia.
Kiełbasę pozbawiamy osłonek i przesmażamy na patelni.
Jajka gotujemy i kroimy w grubszą kostkę.
Łączymy z majonezem, musztardą do smaku, szczypiorkiem, koperkiem.
Doprawiamy pieprzem i solą. Botwinkę kroimy i wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem cukru i soli.
Wody powinno być niedużo, tylko tyle żeby przykryła botwinkę.
Po 4-5 minutach dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy i odstawiamy.
Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do kefiru, dodajemy zimna botwinkę.
Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i jak zajdzie potrzeba cukrem.
Spora ilość kopru i wszystko gotowe.
Wstawiamy do lodówki.
Najważniejsze: musi być bardzo zimny.
Zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą
Ogórkowa
Składniki:
1 kg ogórków małosolnych
1 l kefiru
250 ml śmietany 30%
200 ml zakwasu do żurku
Koper
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórki małosolne najlepiej 2 dniowe miksujemy na puree w malakserze.
Do masy dodajemy przegotowany zakwas do żurku ale tylko część klarowną.
Następnie dodajemy kefir, śmietanę i wszystko dokładnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i jeżeli tylko potrzeba octem jabłkowym.
Moskole
Składniki:
Ocet jabłkowy
Cukier do smaku
1 kg ziemniaków
500 g mąki
2 jajka
¾ szkl. zsiadłego mleka
Masło klarowane do smażenia
Sól i pieprz
Szczypiorek
250 g bryndzy owczej
200 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przesmażony szczypiorek, zsiadłe mleko.
Doprawić solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto dzielimy na porcję, formujemy kotleciki i smażymy na patelni.
Podajemy z bryndzą wymieszaną ze śmietaną i koprem.
Chłodnik z truskawek i płatków róży
Składniki:
2 kg truskawek
500 ml wody różanej
Konfitura z płatków róży
Płatki róż: najlepiej kolor różowy
Cukier
250 ml gęstego jogurtu
4 białka
200 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Płatki róż obtaczamy w białku i cukrze, odstawiamy do zasuszenia.
Truskawki miksujemy z konfiturą z płatków róż, wodą różaną.
Wstawiamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając dodajemy cukier.
Masę wykładamy na pergamin, wypiekamy w piekarniku bezy w temp. 140 stopni.
Pomidory parzymy, pozbawiamy skóry, przecinamy i wyjmujemy miąższ.
Przekładamy do miski.
Podobnie ogórki obieramy, miąższ wyjmujemy ze środka i dodajemy do miąższu z pomidorów.
Samą treść pomidorów i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, paprykę chilli, cebulę czerwoną, skrapiamy octem winnym.
Miąższe z warzyw miksujemy, dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i szczyptę cukru.
Do zmiksowanych warzyw dodajemy pokrojone warzywa.
Racuchy
Składniki:
200 g mąki
150 ml wody ciepłej
1 jajko
10 g drożdży
Cukier
Natka pietruszki
Oliwki czarne bez pestek
Olej do smażenia
Koperek
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, ciepłej wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto jak na racuchy.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwki pokrojone drobno.
Kiedy ciasto podrośnie łyżką porcjujemy i wrzucamy na mocno rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor, po usmażeniu racuchy odsączamy na ręczniku papierowym.