Zupa fasolowa to doskonałe, rozgrzewające danie, które znane jest chyba każdemu. Nasi dziadkowie gotowali ją często na drobne niedogodności zdrowotne, gdyż taka tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem świetnie rozgrzewa. Później została poniekąd zapomniana, aby ostatecznie dzisiaj przeżywać swój renesans. Czy macie już ochotę spróbować tej wspaniałej zupy fasolowej? Przepis poniżej!
- Zupa fasolowa – tradycyjna metoda na syty posiłek
- Zupa fasolowa – przepis na zupę z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach
- Zupa fasolowa – przepis z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach. Gotujemy krok po kroku
Zupa fasolowa – tradycyjna metoda na syty posiłek
Nie wiadomo do końca, do jakiego regionu Europy można historycznie przypisać początek tworzenia zupy fasolowej . Pierwsze wzmianki o tradycyjnej zupie fasolowej datuje się na rok ok. 1430 – występują w zapiskach niemieckiego szefa kuchni, Johannesa Bockenheima. Zgodnie z jego wersją zupy fasolowej ( przepis był transkrybowany), należy do garnka dodawać także szafran oraz czerwone wino.
Treściwa zupa fasolowa nie tylko nasyci największych głodomorów, ale również spełni wiele funkcji odżywczych i zdrowotnych. Fasola polecana jest jako remedium dla osób, które walczą z nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Ma funkcje moczopędne i przyspiesza przemianę materii, dobrze wpływając na perystaltykę jelit. Już teraz zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu i przekonania się samemu, jak pyszna może być przyrządzana dobrze zupa fasolowa!
Zobacz też:
Zupa fasolowa – przepis na zupę z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach
Zupa fasolowa to niewątpliwie jedna z królowych wszelkich zup. Zawiera bardzo dużo składników odżywczych, jest wyjątkowa smaczna i niezwykle sycąca. Przygotowanie takiej zupy w weekend stanowi także rewelacyjny pomysł na trudny i pełen zapracowania tydzień.
Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem
Czego potrzebujemy? (proporcje na 6 porcji):
· 25 dag fasoli (np. typu jaś)
· 25 dag dobrego boczku wędzonego
· ½ kg kilograma żeberek wieprzowych
· pęczek włoszczyzny
· 3 – 6 ziela angielskiego (w zależności od upodobań)
· 2 liście laurowe
· duża cebula lub dwie średnie
· 4 średniej wielkości ziemniaki
· 2 ząbki czosnku
· Majeranek, pieprz, sól
Opcjonalne przyprawy (według własnych smaków): kminek, gałka muszkatołowa (cała, do starcia). Aby zupa była jeszcze bardziej treściwa, możemy przygotować zupę fasolową z kiełbasą .
Zobacz też: Zupa owocowa – z wiśni, z makaronem.
Zupa fasolowa – przepis z ziemniakami, boczkiem i na żeberkach. Gotujemy krok po kroku
Jeżeli składniki mamy już przygotowane, to możemy rozpoczynać gotowanie. Będziemy potrzebowali tylko dobrej patelni oraz dużego garnka, dlatego na taką zupę fasolową przepis jest wyjątkowy prosty, a jednocześnie rewelacyjny.
1. Zaczynamy od namoczenia fasoli, czyli głównego bohatera naszej zupy fasolowej tradycyjnej . Warto zrobić to już dzień wcześniej. Należy wsypać fasolę do garnka, zalać zimną wodą, przepłukać. Na noc odstawić do lodówki do napęcznienia fasoli.
2. Fasolę odcedzamy, a do dużego rondla wkładamy pokrojone na kilka kawałków żeberka. Zalewamy je ok. 2,5 litrami wody, dodajemy napęczniałą fasolę i łyżkę soli. Gotujemy na średnim ogniu, a po jakimś czasie zdejmujemy szumowiny.
3. Po zdjęciu szumowin dodajemy obraną włoszczyznę oraz przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zmniejszamy ogień pod naszą zupą fasolową i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.
4. Czas zająć się tym, co najbardziej tradycyjne w naszej zupie fasolowej – boczkiem !
(Uwaga! Do zupy fasolowej z boczkiem najlepiej użyć naturalnie wędzonego boczku – z reguły kolor po naturalnym wędzeniu jest ciemny. Zbyt jasna barwa na boczku może oznaczać, że boczek taki był sztucznie smarowany płynem wędzarniczym i tylko „imituje” boczek naturalny).
5. Należy odkroić delikatnie skórkę boczku oraz wykroić wszelkie chrząstki, jeśli są. Następnie pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu lub – w przypadku lepszych, żeliwnych patelni – bez tłuszczu.
6. Dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojony lub rozgnieciony czosnek. To ważne, by nie dodawać go wcześniej, gdyż smaży się bardzo szybko, a zbyt przesmażony jest gorzki – wówczas zupa fasolowa byłaby zbyt cierpka.
7. Przekładamy wszystko do garnka. Jeśli lubimy tłustą odmianę zupy fasolowej ( kwestia smaku ), to „płuczemy” patelnię łyżką wywaru i z powrotem wlewamy do garnka.
8. Do zupy dodajemy kawałek startej marchewki, doprawiamy pieprzem mielonym (czarnym lub zielonym), a także solą do smaku.
9. Zupa fasolowa z ziemniakami to kompozycja idealna, dlatego teraz obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Dodajemy również dwie lub trzy solidne szczypty majeranku. Możemy także zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej na tarce i dodać do zupy. Gotujemy całość na małym ogniu przez 25 minut, maksymalnie pół godziny.
10. Et voilà! Nasza cudownie dobra zupa fasolowa jest już gotowa. Można ją podawać z kromką chleba lub grzankami.
Zobacz też: Zupa pomidorowa – z ryżem, makaronem i nie tylko.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN