Ciasto z amarantusem
Amarantus jest bardzo cennym źródłem białka. Jego walory smakowe docenili już Inkowie oraz Majowie, a teraz po latach zapomnienia powoli wraca do łask. W postaci poppingu jest doskonałym dodatkiem do ciast np. śliwkowego i jabłkowego. Jedno i drugie smakuje rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tak mało czasu, że można je upiec nawet dla niespodziewanych gości. Przygotujcie od razu dwa, bo na pewno poproszą o dokładkę.
Falafel dziecięcy
Skałdniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 łyżka kolendry
1 łyżka kminu
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 papryczka chili
pieprz do smaku
sok z połówki cytryny
chlebki pita:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży
ciepła woda
1/2 szkl maki do podsypywania
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy 12 godzin, płuczemy i mielimy w blenderze na bardzo gładką gęstą masę, dodając tylko trochę wody (maksymalnie 2 łyżki). Ciecierzyca musi być naprawdę dobrze zmielona. Do powstałej masy dodajemy zmieloną kolendrę i kmin (najlepiej zmielić w młynku do kawy), wyciśnięty czosnek, drobno pokrojoną cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki, proszek, sok z cytryny, chili i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. W dłoni formujemy mały okrągły placuszek, który na środku przebijamy palcem wskazującym i powoli zsuwamy do tłuszczu. Na początku może wydawać się to trudne, ale przy odrobinie wprawy z pewnością zacznie wychodzić. W ten sposób falafle po usmażeniu będą miały dziurkę w środku. Podajemy je z chlebkami pita.
Chlebki można kupić gotowe, ale lepiej zrobić je samemu. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto na pitę wrzucamy drożdże i cukier. Ucieramy,aż się rozpuszczą, dodajemy 1/2 szkl wody i wsypujemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając wodę do uzyskania miękkiego ciasta, takiego jak na pizzę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu zagniatamy jeszcze raz, podsypujac mąką i dzielimy na 5- 6 kulek. Każdą kulkę rozwałkowujemy podsypujac mąką na okragłe placki o średnicy ok. 17 cm. Pieczemy na suchej patelni z dwóch stron aż się przyrumienią. Każdą pitę przecinamy na 4 części tak, aby ćwiartki można było rozłożyć formując łódeczki. Powstaną nam miseczki, do których można włożyć falafel i kolorowe dodatki: ogórek, pomidor, papryka, surówki, ostry sos chili, jogurt z wyciśniętym ząbkiem czosnkui. Karolina nie lubi zbyt dużej ilości dodatków,wiec na zdjęciu jest tylko jogurt, sos pomidorowy i oliwki.
Parmezanowe koszyczki z twarożkiem
Składniki:
ok. 100 g parmezanu
ok. 50 g tłustego twarogu
duża garść rukoli
2 łyżki śmietany
mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę startego sera i czekamy aż się rozpuści i przypiecze. Placuszek, który nam powstanie delikatnie zdejmujemy i na okrągłej łyżce do nakładania zupy formujemy mały koszyczek. Twaróg, pokrojoną rukolę, prawie cały posiekany szczypiorek i śmietanę miksujemy na jednolita masę z odrobiną soli. Zielony krem nakładamy do wcześniej przygotowanych koszyczków i przyozdabiamy resztą posiekanego szczypiorku.
Ciasto ze śliwkami i kokosem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki popingu z amarantusa
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru brązowego
1/3 kostki masła
ok. 10 śliwek
3 łyżki mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki , czyli: mąkę, poping amarantusowy, wiórki kokosowe i cukier brązowy mieszamy ze sobą. Do posmarowanej masłem lub olejem formy wsypujemy przygotowaną mieszankę, na której układamy cienkie plasterki masła. Masło przykrywamy połówkami śliwek (skórką do góry). Pomiędzy śliwki wlewamy małe ilości mleczka kokosowego. Pieczemy około 15 min. w piekarniku na aż ciasto się przyrumieni.
Żółta sałatka
Składniki:
8 małych żółtych pomidorów
1 średnia żółta papryka
1/2 puszki kukurydzy (ok. 150 g)
50 g sera twardego "CARSKIEGO"
ok. 250 g dyni
4 ząbki polskiego czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie jednej porcji:
Dwa pomidory kroimy na 8 części każdy. Ćwiartkę żółtej papryki kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z łyżką kukurydzy. Cztery cienkie plastry dyni podsmażamy, a jeden ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki podsmażamy ok. 2 minut na oliwie. Plastry dyni układamy na talerzu jak płatki, na środku układamy zmieszana paprykę z kukurydzą, która dookoła obkładamy kawałkami żółtego pomidora. Obok dyni kładziemy plasterki czosnku i całość posypujemy startym na tarce serem Carskim.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN