Zapiekanka dyniowa Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dynia. Piotr Kucharski przygotował z niej: placuszki dyniowe z makiem, kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym, zapiekankę dyniową i azjatycki bulion z makaronem dyniowym. Smacznego!

Placuszki dyniowe z makiem

Składniki:

500 g miąższu z dyni bananowej

2 jajka

5-6 łyżek mąki pszennej razowej

1 łyżeczka cukru

2 łyżki maku

szczypta soli

1/2 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

2 gruszki

1 cytryna

2 łyżki miodu

2 goździki

Przygotowanie:

Połowę dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach. Drugą połowę na małych oczkach. Dynię mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, mąkę, mak, sól i cynamon. Białka ubijamy na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie mieszamy z masą dyniową.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.

W tym czasie obieramy gruszki i kroimy w 0,5 cm kostkę, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Miód z goździkami podgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojoną gruszkę i smażymy przez kilka minut.

Placuszki podajemy z gruszkami.

Kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym

Składniki:

1 dynia hokkaido (ok. 600 g miąższu)

3 żółtka

200 g sera ricotta

100 g tartego parmezanu

3-4 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka posiekanej szałwii

200 g makaronu łazanki

100 g masła

10-15 listków szałwii

sól

pieprz

tarty parmezan do podania

Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy na 3-4 cm kawałki. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 st. C. Następnie chłodzimy i dokładnie rozgniatamy widelcem (jeśli dynia będzie twarda, należy jeszcze podpiec).

W tym czasie w osolonym wrzątku gotujemy łazanki i w dużym garnku podgrzewamy masło z szałwią.

Do rozgniecionej dyni dodajemy żółtka, sery, sól, posiekaną szałwię, mieszamy i dodajemy tyle bułki tartej, aby dwoma łyżkami można było uformować kluseczkę (jeśli nie będzie potrzeby, to nie dodajemy).

Formując w ten sposób bułeczki, gotujemy na osolonym wrzątku (tym samym, w którym gotował się makaron)do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze minutę.

Łazanki dodajemy do masła i mieszamy, dodajemy kluseczki i delikatnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem.

Zapiekanka dyniowa

Składniki:

2 łyżeczka oliwy z oliwek

3 pory

1 ząbek czosnku

10 gałązek tymianku

1 duża dynia piżmowa lub 2 małe

300 ml śmietany 30%

garść orzechów laskowych

4 łyżki bułki tartej

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz 6 gałązek tymianku aż por będzie miękki.

Dynię obieramy, zaczynając od węższej strony kroimy na cienki plasterki. Gdy dojdziemy do części gdzie są pestki, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.

Plasterki dyni układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładamy podduszonym porem, przyprawiamy solą i pieprzem.

Pokrojoną cześć dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną, dodajemy pozostały tymianek i gotujemy aż miąższ będzie miękki. Miksujemy na puree i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i bułką tartą.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez 20 min.

Azjatycki bulion z makaronem dyniowym

Składniki:

Bulion:

300 g kości wołowych

1 papryczka chili

1 gwiazda anyżu

1 trawa cytrynowa

5-6 suszonych grzybów shitake

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

1-2 goździki

1 marchew

1 por

kawałek selera

1 cebula

Dodatki:

1 dynia makaronowa

1 marchewka

1 por

1 polędwiczka wieprzowa

sos sojowy

dymka do podania

Przygotowanie:

Kości wołowe myjemy i zalewamy w garnku wodą. Gotujemy, wylewamy wodę, myjemy kości i garnek. Kości ponownie zalewamy 5 l wody i gotujemy. W trakcie dodajemy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 3-4 godzin. W tym czasie kroimy polędwiczkę na cienkie plasterki i marynujemy w dużej ilości sosu sojowego.

W tym czasie kroimy dynię makaronową wzdłuż na połowę. Przekrojone części przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200 st. C przez ok. 30 min. Wyjmujemy i widelcem wyjmujemy miąższ, który będzie przypominał nitki makaronu.

Bulion odcedzamy. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, por oraz polędwiczkę. Gotujemy przez chwilę, żeby mięso się ugotowało.

Makaron dyniowy przekładamy do bulionówek i zalewamy gorącą zupą.

Dymkę siekamy i posypujemy zupę po wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości