Z truskawkami... tarta, sernik i sandwich

Jak powinniśmy przechowywać truskawki? Jak i kiedy należy je myć? Anna Starmach zdradziła w Dzień Dobry TVN kilka swoich przepisów na truskawki. Zobaczcie, jak zrobić tartę z truskawkami i mango, sandwicha z truskawkami, chłodnik truskawkowy i sernik z truskawkami. Zapewniamy, że wszystko jest pyszne!

TARTA Z TRUSKAWKAMI I MANGO

Składniki:

300g kruchego ciasta

2 budynie waniliowe

Laska wanilii

500ml mleka

1 miękkie mango

400g świeżych truskawek

Świeża mięta

Bita śmietana

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i piecz na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto studź na kratce. Budynie przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (użyj połowy mleka, dodaj wanilię). Kremem przykryj ciasto, dodaj pokrojone owoce świeżą miętę, podawaj z bitą śmietaną.

CLUB SANDWICH Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

6 kromek chleba tostowego

150g ricotty

6plastrów szynki parmeńskiej

10 truskawek

2 pomidory malinowe

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Ricottę wymieszaj ze świeżą miętą, tosty podgrzej. Kromki smaruj serkiem przekładaj truskawkami plastrami pomidorów i szynki, spinaj wykałaczkami i krój na trójkąty, podawaj z odrobiną octu balsamicznego.

CHŁODNIK TRUSKAWKOWY

Składniki:

1kg truskawek

300ml czerwonego wytrawnego wina

3m tartego imbiru

200g cukru

Laska wanilii

Kora cynamonu

Sok z 1 pomarańczy

Świeży rozmaryn

3 łyżki miodu

Garść borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Truskawki umyj, pokrój, zasyp cukrem, zalej winem, sokiem pomarańczowym dodaj cynamon, wanilię,. Po godzinę wyciągnij przyprawy, całość zmiksuj podawaj z miodem, borówkami i rozmarynem.

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Składniki - spód:

200g kruchych ciasteczek zbożowych

80g roztopionego masła

Masa serowa:

600g mielonego białego sera

100ml śmietanki 36%

2 jajka

2 łyżki skórki pomarańczowej

100g cukru

Ziarenka z laski wanilii

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

500g truskawek

Przygotowanie:

Ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z masłem, wyłóż na spod formy, schładzaj w lodówce. W tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wanilią (ziarenkami) mąką skórką pomarańczową. Masę wyłóż na ciasteczkowym spód, na górze ułóż truskawki (około 10 sztuk) powinny lekko się zapaść. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Podawaj ostudzony z dodatkiem świeżych truskawek i mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości