Materiał promocyjny

Wielkanoc u wegetarian

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło
Czy wegetarianie zastępują na wielkanocnym stole jaja, kiełbasy i pasztety? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, specjalnie dla Was, przygotowali wielkanocne dania w wersji "wege".

Bułki orkiszowe

Składniki:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • letnia woda
  • 1 łyżka soli
  • czarnuszka, sezam, mak do posypania

Więcej:

Przygotowanie:

Mąkę orkiszową i pszenną mieszamy w misce. Dodajemy utarte drożdże z cukrem i tyle letniej wody, by uzyskać miękkie, lepiące się ciasto. Całość przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując mąką. Po około 7 minutach wstawiamy do miski i przykrywamy. Po około 15 minutach rozciągamy ciasto na prostokąt i posypujemy solą. Składamy tak jak list na trzy części, przekręcamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz tak samo. Odstawiamy przykryte. Proces powtarzamy co 15 minut około 3 – 4 razy. Zapewni nam to bardzo dobre właściwości ciasta, uaktywnimy gluten, który stanowi szkielet pieczywa i pozwala mu pięknie rosnąć w piecu. Ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości dużej śliwki. Każdy kawałek formujemy na blacie tworząc okrągłą bułeczkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tuż przed pieczeniem możemy ponacinać bułki żyletką, tak aby ładniej wyglądały i jeszcze bardziej wyrosły w piecu. Wstawiamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika z pieczeniem od dołu i pieczemy na złocistobrązowy kolor, około30 minut.

Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki

Włoski sernik Cassata

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek wody
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • masa serowa:
  • 660 g serka typu włoskiego (3 opakowania, do dostania w dużych supermarketach)
  • 100 g mascarpone
  • ½ szklanki miodu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 60 g gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie:

Masło przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy olej, wodę, cukier i sól. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Po około5 - 7 minutach masło się rozpuści i lekko zbrązowieje. Stopiony tłuszcz wyjmujemy z piekarnika i dodajemy mąkę mieszając łyżką. Całość zamieni się w miękkie ciasto, które przekładamy w całości do tortownicy i wyklejamy dno i ranty. Ciasta nie da się rozwałkować, ale przy odrobinie wprawy można je uformować kciukiem na odpowiednia grubość. Zaczynając od środka miejsce przy miejscu ugniatamy kciukiem ciasto. Powoli zacznie się formować warstwa ciasta (powinna mieć grubość około 0,5 cm). Pieczemy z termoobiegiem w temp 190 stopni na złoty kolor. Na upieczone ciasto wykładamy masę serową: Serek typu włoskiego, mascarpone, miód i ziarenka wanilii miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodajemy poszatkowaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Masę przekładamy na upieczone ciasto i posypujemy startą czekoladą.

Zobacz także: Wielkanocne słodkości

Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 szalotek
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki, lub podobna ilość rzeżuchy
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • wyciśnięty ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy 10 minut z łupiną. Studzimy i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z pieprzem ziołowym, oliwą, solą, pieprzem, obranym lekko zmiażdżonym czosnkiem i przeciętymi na pół szalotkami. Całość pieczemy w temp 230 stopni z termoobiegiem na złocistobrązowy kolor. Kiełki lub rzeżuchę drobno szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Tabula z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory
  • duży pęczek pietruszki
  • duży pęczek koperku
  • garść listków mięty
  • 200 g zielonego groszku (np. mrożony)
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dymka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zielony groszek gotujemy 3-5 minut w małej ilości lekko osolonej wody. Jeżeli podczas gotowania cała woda nie wyparuje, groszek odsączamy na sitku. Pietruszkę, dymkę i koperek drobno szatkujemy. Miętę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórek, cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łącznie z kaszą delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Zobacz także: Tradycyjna kuchnia polska

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 3 średnie ogórki kwaszone
  • 1 mała cebula
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki drobno szatkujemy i łączymy ze sobą, podajemy z bułeczkami orkiszowymi.

Babka świąteczna

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 85 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 135 ml letniego mleka
  • ½ łyżeczki szafranu rozpuszczonego w odrobinie mleka
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 170 g rodzynek
  • 60 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło, drożdże rozrobione z łyżką cukru, mleko, szafran, śmietanę i wodę z kwiatów pomarańczy. Całość mieszamy dużą łyżką i przenosimy na blat. Ciasto powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wyrabiamy podsypując mąką i dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1- 2 godziny, lub na cała noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Ciasto wkładamy do formy na babkę. Z takiej ilości ciasta powinny wyjść dwie babki. Formy odstawiamy na około 40 minut, tak aby ciasto prawie podwoiło swoją objętość. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni bez termoobiegu około 30-40 minut na złocisto brązowy kolor.

Zobacz film: W roli głównej: mazurek! Źródło: Dzień dobry TVN

Tzatziki tradycyjne

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu
  • starty na grubej tarce ogórek
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tzatziki buraczane

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu
  • 1 średniej wielkości burak ugotowany w łupinie
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Zobacz także: Czas na wielkanocne mazurki

Ajvar

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku bardzo drobno poszatkowanego
  • sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Paprykę i bakłażana nakłuwamy w paru miejscach szpikulcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem około 30 minut. Papryka powinna być czarna w wielu miejscach, a bakłażan miękki. Po wyjęciu z piekarnika paprykę przekładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Bakłażana przecinamy na pół i wyskrobujemy środek łyżką. Ostudzone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Całość ugniatamy, lub miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki.

Pasta włoska

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ricotty
  • ½ cebuli
  • ½ czerwonej papryki
  • garść czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z ricottą. Dodajemy drobno poszatkowane oliwki, cebulę, czerwona paprykę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości