Pizza gryczana - bezglutenowa (coraz wiecej dzieci jest uczulonych na gluten lub pszenicę, dlatego warto wprowadzić do naszej kuchni mąkę gryczną). Przygotowanie bezglutenowego ciasta jest o dziwo znacznie prostsze od tradycyjnego, ponieważ nie trzeba go wyrabiać, a w smaku przypomina pizzę razową. Dodatki można dopierać według własnego uznania.
Ciasto:
150 g mąki gryczanej BIO
15 g drożdży
1,5 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina soli
1 łyżeczka cukru brązowego
Dodatki wg upodobań BIO:
sos ze świeżych pomidorów
suszone pomidory
pieczarki
tofu naturalne
cukinia
kukurydza świeża
gruszka
orzechy włoskie
szpinak
cebula czerwona
groszek zielony
Przygotowanie ciasta:
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Mąkę gryczaną w misce wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami olej, wymieszać łyżką ciasto (ręką się nie da, bo to ciasto się bardzo klei). Odstawić ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto (pomogłam sobie łopatką silikonową). Spód podpiec 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni. Nakładać sos pomidorowy, dodatki i niewielką ilość serka tofu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez około 15 minut.
Naleśniki (bez jajek i mleka) z musem jabłkowym i lodami
Tym razem poeksperymentujemy z mąką z ciecierzycy, gryczaną i kukurydzianą - to również wersja bezglutenowa.
Składniki:
mąka BIO z ciecierzycy lub gryczana (może być reż kukurydziana lub mieszanka wszystkich)
mleko migdałowe lub sojowe
sól
olej sezamowy
Mąkę i wodę mieszamy ze sobą w proporcjach 1:1 (tyle samo mąki i tyle samo wody). Odmierzyć - pomogą nam szklanki: do jednej nasypmy mąki, a do drugiej nalejmy tyle samo wody, ile mąki. Dodajemy wodę i mąkę do miski. Mieszamy ze sobą do złączenia się składników. Ciasto powinno uzyskać gęstość i konsystencje śmietany. Jeżeli jest za rzadkie należy dosypać mąki, a jeżeli za gęste należy dolać wody. Dosypujemy szczyptę soli. Energicznie mieszamy całość. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Po nagrzaniu odmierzamy odpowiednią ilość ciasta na patelnię i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być bardzo cienkie.
Dodatki BIO:
mus jabłkowy
1kg słodkich jabłek
opakowanie suszonych fig
cynamon
Miksujemy jabłka z łyżeczką cynamonu i kilkoma figami, które dodadzą słodyczy jabłkom, nie gotujemy.
Lody BIO bez mleka i cukru:
2 kg bananów
1 kg truskawek
Mrozimy pokrojone na plasterki banany i truskawki. Gdy już stwardnieją, miksujemy i nakładamy gałkę lodów na naleśniki. Naleśniki możemy ozdobić pestkami dyni, słonecznika, sezamem, orzechami laskowymi, włoski i rodzynkami.
Ulubione ciasteczka owsiane 9-letniej Magdy:
paczka płatków gryczanych (w sklepach ECO często są; lub owsianych, jak nie będzie)
3-4 banany
orzechy włoskie
orzechy laskowe
rodzynki
Mieszamy składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Formujemy z dziećmi ciastka o dowolnych kształtach.
Ciasteczka piecze się w temp 200 C przez 5-7 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN