Placki ziemniaczane, jajko sadzone, groszek i chrzanowe jabłko
Składniki:
- 4 dużych ziemniaków
- 2-3 plasterki szynki wędzonej
- jajko
- natka pietruszki
- szczypiorek
- cząber
- kminek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz czarny
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki wrzucamy do wody z solą, zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Kiedy ziemniaki nam ostygną, ścieramy je na grubszym oczku. Łączymy starte z jajkiem, pokrojoną w paski szynką, ziołami i przyprawami. Smażymy grubsze placki na maśle klarowanym, pamiętając o zrobieniu w środku zagłębienia. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą. Wybijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy aż białko nam w jajku się zetnie.
- 2 jabłka polskie
- łyżka miód
- chrzan korzeń
- groszek zielony Bonduelle
- koperek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę, przesmażamy na miodzie, dodajemy groszek z koperkiem i przyprawami. Wykładamy taką sałatkę na usmażony placek, na wierzch ścieramy korzeń chrzanu.
>>> Zobacz także:
- Urodzinowa kuchnia Andrzeja Polana!
- Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
- Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!
Smażone drożdżowe, szynka, kukurydza i trochę rydza
Składniki:
- 2-3 ziemniaki gotowane
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 40 g drożdży
- łyżka cukier
- 60 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- puszka kukurydzy Bonduelle
- kilka rydzów
- 2-3 grubsze plasterki szynki
- masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki
- bazylia
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- koperek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę wielkością przypominającą ziarna kukurydzy. Na maśle przesmażamy szynkę, dodajemy rydze, kukurydzę, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec natka. Na usmażony placek wykładamy gulasz rozmaitości i łyżkę śmietany gęstej.
Pomidory pieczone, cieciorka, kasza i boczek
Składniki:
- 10 pomidorów polskich, dojrzałych o równej wielkości
- 20 plasterków boczku wędzonego surowego
- 1 szkl. pęczaku gotowanego
- 2-3 pomidory suszone
- puszka cieciorki Bonduelle
- cebula
- bazylia
- oregano świeże
Przygotowanie:
Pomidory wydrążamy i wydrążone owijamy plasterkami boczku. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy wydrążone środki pomidora. Chwile smażymy i dodajemy kaszę pęczak, cieciorkę, pokrojone pomidory suszone. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze ser i świeże zioła. Doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Farszem wypełniamy pomidory i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż boczek będzie ładnie przyrumieniony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN