Przepisy kulinarne

Szpinak. Z truskawkami czy pieczarkami w miodzie?

Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. Co powiecie na soczystego indyka ze szpinakiem, tartę serową ze szpinakiem i truskawkami lub faszerowane szpinakiem i pieczarkami w miodzie kajzerki?

 

Soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z indyka

Pierś indyka

Cebula

10 szt szalotki

50 ml oleju rzepakowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

300 g świeżego szpinaku w liściach

2 szt jajek

2 szt bułek kajzerek

Sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa

Cytryna

Przygotowanie:

Filet piersi z indyka ścinamy po bokach i pozostawiamy jedną część równej grubości pozostałe mięso mielimy i łączymy z mięsem mielonym z udźca indyka. Cebulę przesmażamy na maśle w trakcie dodajemy koncentrat, a po chwili bułki kajzerki, aby wchłonęły smak i aromat smażonej cebuli, a następnie mielimy. Mięso łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Szalotki zalewamy olejem i konfitujemy, czyli gotujemy w oleju na miękko. Liście szpinaku wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i odstawiamy, temperatura na patelni idealnie dociągnie szpinak. Dzięki temu nie będzie zmęczony. Doprawiamy go skórką z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

400 g mąki

200 g masła

Jajko

3 szt żółtek

Sól

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i wypiekamy kruchy spód w formie do tarty.

400 g szpinaku baby

100 g sera bundz

100 g sera feta

400 g sera ricotta

200 g sera parmezan

5 szt jajek

2 łyżki ziarna słonecznika

2 łyżki ziarna słonecznika

2 łyżki siemienia lnianego

Sól, pieprz

1 kg truskawek

2 łyżki miodu

Bazylia świeża

Skórka z cytryny

Przygotowanie:

Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami, skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

Pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach

Składniki:

400 g pieczarek małych

2 łyżki miodu

200 g szpinaku baby

10 szt kajzerek małych

300 g boczku wędzonego

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Bułki przekrawamy, wyjmujemy miąższ i wstawiamy na kilka minut do mocno nagrzanego piekarnika. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na pergamin i pieczemy na chrupiąco w piekarniku. Na patelni na maśle przesmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy cebulę dymkę, chwilę smażymy i dodajemy miód, sól i pierz. Na koniec dodajemy szpinak. Doprawiamy raz jeszcze. Pieczarki ze szpinakiem wykładamy na podpieczone kajzerki, wierzch posypujemy chrupiącym boczkiem.

Puree ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym

Składniki:

1 kg ziemniaków

100 g szpinaku

100 ml mleka

2 łyżki masła

Natka pietruszki

4 szt pomidorów polskich

500 ml jogurtu gęstego

6 szt Jajek

Natka pietruszki, koperek,

Pieprz, sól

Ocet jabłkowy

100 g orzechów pistacjowych

Przygotowanie:

Z jajek roztrzepanych, doprawionych solą, pieprzem przygotowujemy omlet. Ale za nim to zrobimy gotujemy ziemniaki, odparowujemy i ubijamy na puree. Mleko zagotowujemy z natką pietruszki. Szpinak parzymy na sitku i odciskamy nadmiar wody. Miksujemy w blenderze na puree z dodatkiem mleka z natką. Łączymy z ziemniakami, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem. pomidory pozbawiamy pestek i miksujemy z jogurtem, doprawiamy octem jabłkowym, solą. Z jaj przygotowujemy omlet, smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą a na podpieczoną wykładamy puree ziemniaczane. Podajemy z jogurtem pomidorowym, wszystko posypane orzechami pistacjowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości