Śledź świąteczny niesamowicie delikatny
Składniki:
12 filetów śledziowych matias
cebula czerwona
garstka liści laurowych
ziele angielskie
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka musztardy delikatesowej
olej lniany tłoczony na zimno
kilka szczypt cukru
ocet jabłkowy do skropienia
cytryna do skropienia
Przygotowanie:
Śledzie matiasy moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, nie bójmy się próbować, miejmy pewność czy śledź aby nie jest zbyt słony. Wyciskamy z wody, tniemy w romby, skrapiamy octem i cytryną, cebulę posypujemy cukrem i odstawiamy na bok na 10 minut. Przekładamy śledzie do naczynia, smarujemy je mieszanką musztard, posypujemy ziołami i cebulą, zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na dwie doby. Podajemy ze świeżym pieczywem i masłem najwyższej jakości.
Babeczki śledziowe z jajem sadzonym na koprze
Składniki:
6 filetów śledziowych matias
1-2 opak. kremowego serka naturalnego
cebula czerwona
łyżeczka musztardy francuskiej
Olej lniany tłoczony na zimno
ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
ziemniak średniej wielkości ugotowany
cytryna do skropienia
6 kawałków pumpernikla
3 jaja
Przygotowanie: Śledzie matiasy moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, nie bójmy się próbować, miejmy pewność czy śledź aby nie jest zbyt słony. Wyciskamy z wody, siekamy w małe kawałki, skrapiamy cytryną, przekładamy do miseczki i dodajemy serek, cebulka, musztarda, olej, czosnek, koperek i ziemniaka mieszamy wszystkie składniki. Z pumperniklu wycinamy koła najlepiej kółkiem do wycinania, nakładamy warstwę pasty ze śledzi, jajo sadzone kładziemy na samej górze, solimy, możemy całość przyprószyć skórką z cytryny
Jaś Fasola i kapusta z grzybami leśnymi
Składniki:
2 szkl. fasoli Jaś
garść grzybów leśnych
2 szkl. kapusty kiszone
Przygotowanie:
W małej ilości wody tak by tylko zakryła fasole gotujemy fasolę do miękkości z solą i cukrem, odcedzamy niedbale i dodajemy (w sporej ilości) masło. Grzyby leśne suszone moczymy przez noc, kroimy w paski i dusimy z cebulką przez godzinę na maśle. Kapustę gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy razem jeszcze przez 15 min. Centralnie na talerzu układamy kapustę, a dookoła - Jasia olbrzyma.
Makaron z pesto z grzybów leśnych i orzechów z selerem naciowym giętym na zimno
Składniki:
makaron domowej roboty
1 szkl. orzechów laskowych
garść bułki tartej
pół opak. parmezanu
kilka listków cienko ciętego parmezanu
kieliszek oliwy
2 ząbki czosnku
kilka czapek grzybów leśnych
pół szkl. śmietanki gęstej
kilka łodyg selera naciowego
Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie 3,5 minuty, odcedzamy w blenderze miksujemy razem, bułkę tartą, parmezan w kawałkach, czosnek, grzyby leśne, śmietankę, oliwę, połowę orzechów laskowych i pesto gotowe. Łyżkę pesto wrzucamy na patelnię dodajemy łyżkę wody w której gotował się makaron, łyżkę śmietanki, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron, mieszamy i przekładamy na talerz, posypujemy pozostałymi orzechami uprzednio podprażonych na patelni, seler naciowy tniemy w paski obieraczką i kładziemy na naszej paście.
Ciasto Ciemne z konfiturą - przepis rodzinny Babci Stasi
Składniki:
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru pudru
9 łyżek mleka
2 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 słoik konfitury z wiśni
Przygotowanie:
Masło, cukier puder i żółtka utrzeć na krem. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do kremu po łyżce mleka, mąki i konfitury i ucierać nie przerywając aż do wyczerpania składników. Sodę oczyszczoną rozpuścić w łyżce wody i dodać do masy ucierając. Na koniec dodać do masy ubitą pianę z białka i lekko wymieszać. Masę wlać do formy wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN