W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.Manouche
Ciasto podstawowe
Składniki:
1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
420 g mąki pszennej
225 ml wody
175 ml mleka
Przygotowanie:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając pod koniec 2-3 łyżki mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite, odchodzące od ręki ciasto, które odstawiamy na kolejne 2-4 godz.
Z ciasta robimy małe kuleczki (od 7 do 9 szt.), które zostawiamy na 30 min. na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i nakładamy wybrane dodatki. Pieczemy w 240 st. C przez ok. 8 min.
Mne2ich Za'atar
Składniki:
2 kulki ciasta podstawowego
4 duże łyżki za'ataru
4 duże łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek na jednolitą i gęstą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę za'ataru. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.
Mne2ich Jibne
2 kulki ciasta podstawowego
4 łyżek startego sera akkawi i halloumi
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę serów. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.
Mne2ich Keshek
Składniki:
2 kulki ciasta podstawowego
2-3 łyżki keshku
1 duży, dojrzały pomidor
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą z oliwek oraz keshkiem. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mieszankę. Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 6 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi.
Lahmabajin
Składniki:
5 kulek ciasta podstawowego
45 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
1 duży pomidor
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
1 łyżka 7 przypraw arabskich
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
2 cytryny
Przygotowanie:
Pomidor obieramy ze skóry, drobno kroimy w kostkę i solimy. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Po 10 min. odlewamy sok z pomidorów. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy wraz z mięsem i przyprawiam na jednolitą delikatnie rzadszą masę. Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy mięso.
Pieczemy w nagrzanym do 240 st. C piekarniku przez ok. 10 min. aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso będzie upieczone. Podajemy ciepłe, delikatnie skropione sokiem z cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"