Przepisy kulinarne

Rozgrzewające zupy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Piotr Kucharski

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.

Szybki wywar warzywny

Składniki:

2 l wody

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

kawałek selera

mały por

liść laurowy

2-3 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Wodę wlać do garnka i gotować. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Razem z przyprawami dodać do garnka z wodą. Przykryć pokrywką i gotować 15-20 min. Przecedzić przez drobne sito, warzywa docisnąć, żeby odsączyć.

Krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 kg ziemniaków

1200 ml wywaru warzywnego

50 g białej czekolady

200 ml mleka

sól

pieprz

2 kaszanki do podania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oleju aż lekko zbrązowieją. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć przez chwilę aż ziemniaki nabiorą lekko smażonego aromatu. Dodać wywar, czekoladę i mleko. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować na gładki krem. Pokroić kaszankę na jednocentymetrowe kawałki i usmażyć plastry na rozgrzanej patelni.

Zupę podawać z plastrami podsmażonej kaszanki.

Zupa grzybowo-kukurydziana na żurku

Składniki:

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki masła

200 g podgrzybków

200 g borowików

200 g kurek

2 kolby kukurydzy

1 l wywaru warzywnego

500 ml bazy do żurku

sól

pieprz

majeranek do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i podsmażyć je. W osobnym garnku podsmażyć ziarna kukurydzy i dodać je do grzybów. Całość zalać wywarem warzywnym i gotować przez 10-15 min. Gdy się zagotuje, dodać bazę do żurku, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Zupa z małży

Składniki:

0,5 kieliszka białego wytrawnego wina

1 kg świeżych małży

6 szalotek lub 2 cebule

150 g kiełbasy chorizo

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 por

1 pomidor

500 ml wywaru rybnego lub warzywnego

200 ml śmietany 30%

1 łyżka listków tymianku

sól

biały pieprz

Przygotowanie:

Wino z posiekaną cebulą i czosnkiem zagotować w dużym garnku. Dodać umyte muszle, przykryć i gotować ok. 5 min. aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie odcedzić muszle, zachowując płyn, który powstał w garnku. Nieotwarte muszle wyrzucić.

W dużym garnku podsmażyć pokrojone w kostkę: kiełbasę i marchewkę oraz por pokrojony w krążki. Dodać wywar rybny lub warzywny, odłożony płyn, śmietanę i pokrojonego pomidora w kostkę. Zagotować całość. Dodać muszle i świeży tymianek. Podgrzać całość przez minutę. Doprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości