Rozbieramy kaczkę w kuchni

Skoro jesień to czas na kaczkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: konfitowane kacze nóżki, rumiany bulion z kaczki, filety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem oraz kacze nóżki w sosie śliwkowym. A na deser ciasto czekoladowo-dyniowe. Samczego!

Konfitowane kacze nóżki

Składniki:

4 kacze nóżki

sól i pieprz

5-6 gałązek tymianku

2 liście laurowe

1 cebula

700-800 g kaczego tłuszczu lub smalcu

Sposób przygotowania:

Nóżki umyć i natrzeć solą, pieprzem i listkami tymianku. Odstawić na noc do lodówki.

Nóżki umieścić w żaroodpornym naczyniu. Dodać cebulę pokojoną na ósemki i liście laurowe. Na wierzch nałożyć tłuszcz. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140ºC na 2,5 godziny.

Po tym czasie przełożyć nóżki do zamykanego słoika lub kamionki. Zalać tłuszczem aby mięso było przykryte. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. W ten sposób można przechowywać mięso kilka miesięcy. Gdy chcemy przygotować wystarczy wyjąć ze słoika i podsmażyć na suchej patelni.

Rumiany bulion z kaczki

Bulion

korpus i skrzydełka z kaczki

olej do smażenia

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

2 łodygi selera naciowego

3-4 suszone podgrzybki

2 suszone pomidory

2 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 gałązka lubczyku

0,5 pęczka zielonej natki pietruszki

Dodatki:

2 filety z piersi kaczki

200 g groszku mrożonego

1 biała rzodkiew

dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Korpus i skrzydełka podzielić jeszcze na kawałki. Ugotować w czystej wodzie aż na wierzchu pokaże się piana. Wodę wylać, garnek i mięso umyć. Rozgrzać garnek z olejem i przesmażyć mięso aż będzie rumiane. Dodać warzywa i dalej smażyć. Zalać całość wodą i gotować. Dodać przyprawy, grzyby i zioła. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 godzin. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą. Dodać do bulionu groszek i podgrzać. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

Filety naciąć od strony skóry w drobną kratkę, przyprawić sola i pieprzem. Ułożyć na zimnej i suchej patelni skórą do dołu. Włączyć temperaturę pod patelnią i smażyć na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minuty. Filet odstawić na 5 minut aby odpoczęły. Pokroić w kostkę i ułożyć w bulionówce. Wierzch posypać pokrojoną w zapałki białą rzodkiewką i zalać całość bulionem. Posypać posiekaną dumką.

Filety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem

Składniki:

2 filety z piersi kaczki

sos sojowy

400 g jarmużu

50 g wędzonego boczku

1 cebula

50 g rodzynek

2 gruszki

50 ml koniaku lub podobnego alkoholu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filety naciąć od strony skóry w drobną kratkę, przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć sosem sojowym. Odstawić do zamarynowania. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę. Dodać porwany jarmuż i podsmażyć całość przez chwilę. Dodać rodzynki i dusić aż jarmuż będzie miękki.W tym czasie ułożyć filety na zimnej i sucej patelni skórą do dołu. Włączyć temperaturę pod patelnią i smażyć na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minuty. Filet odstawić na 5 minut aby odpoczęły. Z patelni na której smażyły się filety zlać tłuszcz który się wytopił. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na tej samej patelni co filety. Pod koniec dodać koniak i podpalić. Poczekać aż się wypali alkohol.Jarmuż wyłożyć na talerz na nim ułożyć ładnie pokrojoną kaczkę, wierzch posypać gruszką.

Kacze nóżki w sosie śliwkowym

Składniki:

2 kacze nóżki

1 lampka białego wytrawnego wina

1 cebula

1 gwiazda anyżu

1 mały kawałek kory cynamonu

4 śliwki węgierki lub podobne

sól i pieprz

Duszona pietruszka:

500 g korzenia pietruszki

4 łyżki masła

2 gałązki tymianku

gała muszkatołowa

1 jabłko

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z nóżek zdjąć skórę. Na suchej patelni obsmażyć, aby zrobiły się rumiane. Podlać połową wina, zredukować płyn o połowę. Dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Dodać pokrojone w kostkę śliwki. Dusić aż śliwki się rozlecą.

W tym czasie obrać pietruszkę, pokroić w krążki (jeśli duże korzenie to w półkrążki) i poddusić na maśle aż będzie miękka. W międzyczasie dodać tymianek i gałkę. Pod koniec dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wymieszać i już nie podgrzewać. Nóżki wyjąć z sosu. Sos przelać (bez przypraw) do blendera i zmiksować. Przecedzić przez sito. Nóżki podawać na pietruszce, polane sosem.

Ciasto czekoladowo-dyniowe

Składniki;

120 g orzechów włoskich

szczypta ostrej papryki

220 g gorzkiej dobrej czekolady

150 g masła

3 jajka

200 g cukru trzcinowego dark muscovado

2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią

250 ml wody

250 mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki mielonego cynamonu

100 g tartej dyni

kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem. Spód wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wymieszać z papryką i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut co jakiś czas poruszając blaszką. Następnie posiekać.

Czekoladę i masło rozpuścić w misce ustawionej nad garnkiem z ciepłą gotującą się wodą.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Wymieszać z rozpuszczona czekoladą. Dodać wodę i wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem i dodać razem z orzechami i dynią do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić ciasto na 1 dzień. Oprószyć kakao i podawać.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości