Babeczki z kaszy gryczanej
Składniki:
150 g kaszy gryczanej
12 plasterków szynki długo dojrzewającej
2 jajka
natka pietruszki
50 g serka śmietankowego
100 g sera żółtego
świeży tymianek
garść suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Kasze przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy ją w misce z jajkami, tartym żółtym serem, serkiem śmietankowym, pokrojoną pietruszką, pomidorami, tymiankiem, dopraw do smaku. Foremki do muffinek wykładamy plastrami szynki, dodajemy kaszę gryczaną z dodatkami. Babeczki pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Kasza pszenna z zielonymi dodatkami
Składniki:
200 g kaszy pszennej
2 ogórki
1 awokado
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
50 g orzechów włoskich
Sos:
natka pietruszki
natka koperku
garść rukoli
oliwa z oliwek
20 g parmezanu
ząbek czosnku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórki, awokado, cebulę, pomidorki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misie blendera, dodajemy tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pesto. Kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy zielony sos, podprażone orzechy, mieszamy ponownie.
Curry z kaszą jęczmienną
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej średniej
1 mały kalafior
200 g ugotowanej ciecierzycy
4 pomidory obrane ze skórki
1 młoda cebula
mały ananas
500 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
4 cm imbiru
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
sok z limonki
pęczek kolendry
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą i świeżą kolendrą.
Kasza manna i orzechy w karmelu
Składniki:
70 g kaszy manny
400 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki
3 banany
60 g orzechów laskowych
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
laska wanilii
Przygotowanie:
Mleko mieszamy ze śmietanką i cukrem, połowę mleka podgrzewamy, pozostały płyn mieszamy z kaszą i dodajemy do ciepłego mleka, podgrzewamy na małym ogniu razem z laską wanilii. Gdy płyn zgęstnieje, przelewamy go do miseczek. Z cukru trzcinowego, miodu i masła przygotowujemy karmel, mieszamy go z pokrojonymi bananami i orzechami, dodajemy do kaszy.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN