Materiał promocyjny

Pyszny deser: kasza manna i orzechy w karmelu

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kaszy: babeczki z kaszy gryczanej, kaszę pszenną z zielonymi dodatkami, curry z kaszą jęczmienną oraz deser z kaszy manny i orzechów w karmelu. Nie przegapcie dowcipu, który wymyślił Marcin Prokop.

Babeczki z kaszy gryczanej

Składniki:

150 g kaszy gryczanej

12 plasterków szynki długo dojrzewającej

2 jajka

natka pietruszki

50 g serka śmietankowego

100 g sera żółtego

świeży tymianek

garść suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Kasze przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy ją w misce z jajkami, tartym żółtym serem, serkiem śmietankowym, pokrojoną pietruszką, pomidorami, tymiankiem, dopraw do smaku. Foremki do muffinek wykładamy plastrami szynki, dodajemy kaszę gryczaną z dodatkami. Babeczki pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kasza pszenna z zielonymi dodatkami

Składniki:

200 g kaszy pszennej

2 ogórki

1 awokado

1 czerwona cebula

10 pomidorków koktajlowych

50 g orzechów włoskich

Sos:

natka pietruszki

natka koperku

garść rukoli

oliwa z oliwek

20 g parmezanu

ząbek czosnku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórki, awokado, cebulę, pomidorki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misie blendera, dodajemy tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pesto. Kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy zielony sos, podprażone orzechy, mieszamy ponownie.

Curry z kaszą jęczmienną

Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej średniej

1 mały kalafior

200 g ugotowanej ciecierzycy

4 pomidory obrane ze skórki

1 młoda cebula

mały ananas

500 ml mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

4 cm imbiru

1 papryczka chili

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

szczypta cynamonu

szczypta ostrej papryki

sok z limonki

pęczek kolendry

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą i świeżą kolendrą.

Kasza manna i orzechy w karmelu

Składniki:

70 g kaszy manny

400 ml mleka

200 ml śmietanki kremówki

3 banany

60 g orzechów laskowych

2 łyżki cukru

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

laska wanilii

Przygotowanie:

Mleko mieszamy ze śmietanką i cukrem, połowę mleka podgrzewamy, pozostały płyn mieszamy z kaszą i dodajemy do ciepłego mleka, podgrzewamy na małym ogniu razem z laską wanilii. Gdy płyn zgęstnieje, przelewamy go do miseczek. Z cukru trzcinowego, miodu i masła przygotowujemy karmel, mieszamy go z pokrojonymi bananami i orzechami, dodajemy do kaszy.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości