Przepisy kulinarne

Przysmak małopolski: pierogi z bryndzą i kurkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!

 

 

 

Zupa bryndzowa

Składniki:

2,5 l wywaru warzywnego

30 dag boczku wędzonego

0,5 kg bryndzy owczej

400 ml kwaśnej śmietany

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

majeranek

kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków

marchewka (pokrojona, ugotowana z ziemniakami)

Przygotowanie:

Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyku ugotować na wolnym ogniu wywar. Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem, i ewentualnie solą.

Przepis Agnieszki Delkowskiej

Placki z blachy po zabielsku

Składniki:

1 kg ziemniaków

5 dag drożdży

mleko

mąka

1łyżka soli

1-2 jajka

Przygotowanie:

Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać ok. łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie). Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.

Przepis od Stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce

Maczanka krakowska

Składniki:

4 plastry schabu

4 plastry karkówki

2 duże, białe cebule

2 łyżki klarowanego masła

4 łyżki mąki pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki kminku

świeżo mielony pieprz

sól

400 ml śmietanki 30 proc.

600 ml rosołu

4 bułki z kminkiem

Przygotowanie:

Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na 12 godz., najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podawać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.

Przepis Pauliny Nosek

Pierogi z bryndzą i kurkami

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki

200 ml wody

200 ml oleju

200 ml mleka

sól

Farsz:

350 g bryndzy owczej

500 g kurek

4 cebule

2 puszki czerwonej soczewicy

koperek

pieprz

sól

Sos:

2 op. szpinaku

100 ml śmietany 30 proc.

100 g sera mascarpone

50 g sera dojrzewającego

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.

Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Sos: śmietanę z mascarpone gotujemy, redukujemy i dodajemy szpinak, ser dojrzewający i doprawiamy.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki

200 ml wody

200 ml oleju

200 ml mleka

sól

Farsz:

350 g bryndzy owczej

500 g kurek

4 cebule

2 puszki czerwonej soczewicy

koperek

pieprz

sól

Sos:

2 op. szpinaku

100 ml śmietany 30 proc.

100 g sera mascarpone

50 g sera dojrzewającego

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.

Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości