Przepisy kulinarne

Orzechowe pyszności: ciasteczka, muffinki, granola i trufle. Serwuje Ania Starmach

Przepisy kulinarne

Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.

Orzechowe trufle

Składniki:

300 g suszonych daktyli

150 g mielonych orzechów nerkowca

50 g mielonych orzechów włoskich

Cynamon, mielone goździki, kardamon, mielony imbir

Mak lub kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Kiedy odpowiednio zmiękną (czyli po około 20-30 minutach), za pomocą blendera zmiksuj je na „papkę”.

Wymieszaj masę z daktyli z orzechami i przyprawami.

Z masy lep małe kuleczki i obtaczaj je w kakao lub w maku.

Orzechowa granola

Składniki:

1 
szklanka płatków owsianych

2 
łyżki miodu

2 
łyżki ziaren słonecznika

4 
łyżki rodzynek

4 
łyżki orzechów włoskich

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki migdałów

4 łyżki orzechów pekan

4 
łyżki suszonej żurawiny

4 
łyżki orzechów łuskanych laskowych

6 
suszonych moreli

0,5 
łyżeczki cynamonu

0,5 
łyżeczki mielonego imbiru

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C.

Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem lub mlekiem, a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.

Mleko migdałowe

Składniki:

Szklanka płatków migdałowych

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Płatki zalej wodą, odstaw na noc.

Rano zmiksuj, przelej przez sito wyłożone gazą.

Gotowe!

Muffinki pełne orzechów

Składniki na 12 sztuk:

300 g mąki pszennej

100 g brązowego cukru

2 duże jajka

250 ml mleka

100 g topionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g posiekanych migdałów bez skórki

Szczypta cynamonu

Ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wanilią, cukrem i orzechami.

Jajka wymieszaj z mlekiem i masłem.

Masę jajeczną przelej do składników suchych, wymieszaj.

Masę przekładaj do papilotek, piecze około 25 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka owsiane z orzechami

Składniki:

150 g miękkiego masła

80 g mąki

110 g cukru

100 g dowolnych orzechów

100 g rodzynek

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g płatków owsianych

Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia.Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj.

Do masła stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj.

Do masy dodaj orzechy, rodzynki i płatki, mieszaj łyżką.

Na blachę z papierem do pieczenia łyżką nakładaj porcje ciasta.

Piecz około 15 minut w 180 stopniach, po upieczeniu studź na kratce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości