Przepisy kulinarne

Naleśniki zapiekane, czyli doskonały sposób na odmienne przygotowanie naleśników

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphotoIko636/Getty Images

Naleśniki zapiekane sprawdzą się na każdy obiad czy kolację. To danie, którego każdy chętnie spróbuje i nikogo na pewno nie zostawi z pustym żołądkiem. Podczas pieczenia, smaki i aromaty składników dokładnie się połączą, co zapewni wyśmienite doznania smakowe.

Co niezwykłego jest w naleśnikach zapiekanych? Można je przygotować na różne sposoby, bo praktycznie ze wszystkich składników. Dzięki temu, można dogodzić gustom smakowym wszystkich domowników. Naleśniki zapiekane najlepiej smakują z pieczarkami i serem, który jest wprost idealny do zapiekania.

Naleśniki zapiekane w piekarniku – co należy przygotować?

Przede wszystkim odpowiednio duże naczynie żaroodporne, w którym pomieścimy porcję naleśników pożądanej wielkości. Naleśniki zapiekać można również w formie, która używana jest do pieczenia ciasta. Jakiekolwiek naczynie użyjemy, najlepiej posmarować je odrobiną jakiegoś tłuszczu – masłem, olejem roślinnym czy też oliwą. Naleśniki zapiekamy w piekarniku, najlepiej z termoobiegiem, nagrzanym od 180 do 200 stopni. Mając przygotowany cały sprzęt, pozostaje tylko przyrządzić naleśniki i nadzienie.

Jak zrobić naleśniki zapiekane z serem?

Czemu akurat z serem? Bo to najpopularniejsza ich wersja. Ser wydaje się być stworzony do zapiekania. Nie ma chyba osoby, która nie lubi chrupiącej i smakowitej skorupki, która powstaje po zapieczeniu sera. W zależności od tego, jakie nadzienie jest przygotowane do naleśników, taki ser można wybrać, by podkreślić smak całości. Tak na prawdę, każdy ser nadaje się, by go zapiec. Naleśniki zapiekane z pieczarkami i warzywami? W tym połączeniu idealnie sprawdzi się ser żółty! Za to ser feta będzie doskonale komponował się z naleśnikami zapiekanymi ze szpinakiem, a ser mozzarella z naleśnikami zapiekanymi z farszem meksykańskim. Ile pomysłów, tyle sposobów na ich przygotowanie. Jak zrobić naleśniki zapiekane z mozzarellą? Pierwszy sposób to dodanie sera już do samego farszu. Drugi, to ułożenie sera na usmażonym naleśniku, który następnie wypełnimy farszem. Trzeci sposób, to przykrycie serem naleśników ułożonych w naczyniu żaroodpornym, tak, by ser się roztopił i pokrył cały wierzch naleśników. Oczywiście, można również zastosować wszystkie trzy sposoby równocześnie, wtedy smak sera będzie wyczuwalny przy każdym kęsie.

Przepis na naleśniki zapiekane z kurczakiem

Z czym najlepiej połączyć naleśniki zapiekane z kurczakiem? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Kurczak jest bardzo uniwersalnym mięsem, które pasuje naprawdę do wszystkiego. Świetnie będzie współgrał na przykład z naleśnikami zapiekanymi ze szpinakiem. Do przygotowania tej wersji naleśników potrzebny jest dobry farsz szpinakowy. Najlepiej smażony na cebulce i czosnku. Kurczaka można podsmażyć wraz z farszem szpinakowym lub osobno, również na cebuli i czosnku, tak by przeszedł ich aromatem. Do naleśników zapiekanych z kurczakiem i szpinakiem, idealnym uzupełnieniem będzie ser feta. Nada daniu słonego smaku i wyrazistości. Fety warto użyć już do przyrządzania nadzienia szpinakowego, co nada mu aksamitnej konsystencji. Potem, gdy już wszystkie naleśniki będą ułożone w naczyniu żaroodpornym, przykryć nim wierzch naleśników. Podczas pieczenia ser delikatnie się roztopi, dzięki czemu wsiąknie w ciasto naleśnikowe.

Kurczak nie jest jedynym mięsem, który będzie pasował do naleśników. Dobrze sprawdzi się również mięso mielone, zwłaszcza do naleśników zapiekanych w sosie bolońskim czy w sąsiedztwie farszu meksykańskiego. Naleśniki zapiekane z mięsem to wielość pomysłów. Najlepiej wybrać te mięso, które najbardziej smakuje domownikom. Naleśniki zapiekane dodatkowo z sosem beszamelowym będą stanowiły pyszną alternatywę dla tego dania.

Naleśniki zapiekane w piekarniku na słodko – przepis

Zapiekane naleśniki to nie tylko danie wytrawne i tzw. słone smaki. Równie dobrze smakują w słodkiej wersji i sprawdzą się jako deser, letni obiad czy słodki podwieczorek. Mając ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe, wystarczy wybrać nadzienie, które będzie pasować by je zapiec. Tutaj sprawdzą się naleśniki z serem. Zapieczony twaróg, dodatkowo zmieszany z budyniem waniliowym i rodzynkami, uwiedzie smakiem każdego. Przepis na naleśniki zapiekane z serem na słodko jest bardzo prosty. Ser, czy to twarogowy, czy homogenizowany, czy mascarpone, mieszamy z budyniem w proszku i odrobiną mleka. Powstała masa będzie idealnie pasować do naleśników zapiekanych na słodko. Do pełni smaku można do niej dodać różne dodatki, np:

  • rodzynki,
  • żurawinę,
  • posiekane orzechy,
  • banany w plasterkach czy zmiksowane z nadzieniem.

Świetnie smakować będą też np. naleśniki zapiekane z jabłkami czy naleśniki zapiekane w śmietanie na słodko.

Po ułożeniu zawiniętych naleśników w naczyniu, można dodatkowo polać je sosem budyniowym, śmietaną czy czekoladą. Następnie, piekarnik dopełni dzieła.

Zapiekane naleśniki to danie pasujące na każdą okazję. Zadowoli zarówno amatorów słodkich deserów, jak i fanów wytrawnych farszów, np. z mięsem, warzywami i serem. Mając dobre ciasto naleśnikowe i nadzienie, stworzymy pyszne danie!

Najlepsze przepisy na naleśniki

Zobacz także:

Przepisy na dania z jajami: naleśniki z rabarbarem i grzanki z pastą jajeczną

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem – przepis. Jakie dodatki są najlepsze?

Naleśniki ze szpinakiem i fetą ‒ najlepsze przepisy

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości