Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana

Kto z nas nie zna lanych klusek? Wszyscy chyba pamiętamy je z dzieciństwa, bo pływały w rosole. Ale okazuje się, że nie tylko tam muszą pływać. Andrzej Polan przygotuje różne wariacje na temat klusek i lanego ciasta. Łatwe, szybkie, do zrobienia z dziećmi, a jak się okazuje - może być nawet bardzo pięknie podanym daniem.

Lane kluski (przepis podstawowy)

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • Szczypta soli

Wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę i wylewamy małym strumieniem na gotującą się wodę. Wyjmujemy po wypłynięciu na wierzch.

Sposób podania:

Możemy podać tradycyjnie jako zamiennik w rosole, z kawałkiem młodej kapusty i posypane wszystko serem.

  • kawałek młodej kapusty sparzonej w rosole
  • dobry nasz rosół domowy
  • ser dojrzewający

Możemy przygotować ciasto wcześniej, polać rozpuszczonym masłem z kardamonem i wstawić do piekarnika do zapieczenia na złoty kolor, w tym celu zrobione ciasto skrapiamy masłem rozpuszczonym, wykładamy na pergamin na blaszce i wstawiamy do zapieczenia.

Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Zielone szparagi w sosie śmietanowym, z chrupiącymi kluskami lanymi i rabarbarem

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 mozzarella w zalewie
  • 50 g sera dojrzewający tartego
  • sól, biały pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska rabarbaru
  • kwiatki bratków do dekoracji
  • kardamon mielony

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie paski, posypujemy cukrem i zagotowujemy.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki cukru, łyżki soli. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut, wszystko zależy od grubości szparag.

Na patelni zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser dojrzewający, sól, biały pieprz. Kiedy tylko sos osiągnie właściwą gęstość dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy. Sparzone szparagi wykładamy na duży talerz, polewamy sosem, wykładamy chrupiące ciasto lane i posypujemy rabarbarem.

Kluski lane można smażyć, czego dowodem ten przepis:

Kluski lane smażone z truskawkami i różą

Składniki cz. 1

  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy, przekładamy do butelki plastikowej, w nakrętce robimy dziurkę, zakręcamy butelkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, kiedy będzie gorący, wylewamy spirale naszego ciasta, robiąc przy tym różne esy floresy. Smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą stronę.

Składniki cz. 2:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • konfitury z róży
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukiru
  • drobne płatki róż do dekoracji
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Połowę cukru mieszamy z truskawkami, konfiturą z róży, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z mascarpone, pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Śmietankę wykładamy na jeden arkusz smażonego naleśnika, następnie truskawki, drugi naleśnik. Wszystko posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami róż, melisą.

Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Czekoladowe kluski lane z prażonymi jabłkami, serem i cukrem goździkowym

Składniki cz. 1:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g czekolady
  • 50 ml śmietanki 36%
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy jajka i na koniec mąkę ze szczyptą soli. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Wodę zagotowujemy z cukrem wanilinowym i na gotującą wylewamy kluski czekoladowe. Gotujemy do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.

Składniki cz. 2:

  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki miód wielokwiatowy
  • 2 szt. goździki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 150 g biały ser niemielony
  • stokrotki do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka dzielimy na cząstki lub ścieramy na grubym oczku, dusimy na patelni z miodem. Na przygotowane jabłka doprawione cynamonem, kardamonem wykładamy ser biały w kawałkach, kluski czekoladowe. Wszystko posypujemy cukrem pudrem zrobionym w młynku do kawy z dodatkiem goździka.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości