Lane kluski (przepis podstawowy)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli
Wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę i wylewamy małym strumieniem na gotującą się wodę. Wyjmujemy po wypłynięciu na wierzch.
Sposób podania:
Możemy podać tradycyjnie jako zamiennik w rosole, z kawałkiem młodej kapusty i posypane wszystko serem.
- kawałek młodej kapusty sparzonej w rosole
- dobry nasz rosół domowy
- ser dojrzewający
Możemy przygotować ciasto wcześniej, polać rozpuszczonym masłem z kardamonem i wstawić do piekarnika do zapieczenia na złoty kolor, w tym celu zrobione ciasto skrapiamy masłem rozpuszczonym, wykładamy na pergamin na blaszce i wstawiamy do zapieczenia.
Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Zielone szparagi w sosie śmietanowym, z chrupiącymi kluskami lanymi i rabarbarem
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 mozzarella w zalewie
- 50 g sera dojrzewający tartego
- sól, biały pieprz
- koperek
- 1 łyżka cukru
- 1 laska rabarbaru
- kwiatki bratków do dekoracji
- kardamon mielony
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w cienkie paski, posypujemy cukrem i zagotowujemy.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki cukru, łyżki soli. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut, wszystko zależy od grubości szparag.
Na patelni zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser dojrzewający, sól, biały pieprz. Kiedy tylko sos osiągnie właściwą gęstość dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy. Sparzone szparagi wykładamy na duży talerz, polewamy sosem, wykładamy chrupiące ciasto lane i posypujemy rabarbarem.
Kluski lane można smażyć, czego dowodem ten przepis:
Kluski lane smażone z truskawkami i różą
Składniki cz. 1
- 250 g mąki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy, przekładamy do butelki plastikowej, w nakrętce robimy dziurkę, zakręcamy butelkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, kiedy będzie gorący, wylewamy spirale naszego ciasta, robiąc przy tym różne esy floresy. Smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą stronę.
Składniki cz. 2:
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- konfitury z róży
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki mascarpone
- cukier wanilinowy
- 100 g cukiru
- drobne płatki róż do dekoracji
- melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Połowę cukru mieszamy z truskawkami, konfiturą z róży, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z mascarpone, pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Śmietankę wykładamy na jeden arkusz smażonego naleśnika, następnie truskawki, drugi naleśnik. Wszystko posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami róż, melisą.
Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Czekoladowe kluski lane z prażonymi jabłkami, serem i cukrem goździkowym
Składniki cz. 1:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 50 g czekolady
- 50 ml śmietanki 36%
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy jajka i na koniec mąkę ze szczyptą soli. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Wodę zagotowujemy z cukrem wanilinowym i na gotującą wylewamy kluski czekoladowe. Gotujemy do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.
Składniki cz. 2:
- 3-4 jabłka
- 2-3 łyżki miód wielokwiatowy
- 2 szt. goździki
- 2-3 łyżki cukru
- 150 g biały ser niemielony
- stokrotki do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka dzielimy na cząstki lub ścieramy na grubym oczku, dusimy na patelni z miodem. Na przygotowane jabłka doprawione cynamonem, kardamonem wykładamy ser biały w kawałkach, kluski czekoladowe. Wszystko posypujemy cukrem pudrem zrobionym w młynku do kawy z dodatkiem goździka.
Zobacz też:
- Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem
- Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan
- Krupnik i dania z kaszą jęczmienną według przepisów Andrzeja Polana
Autor: Luiza Bebłot