Krupnik i dania z kaszą jęczmienną według przepisów Andrzeja Polana

Andrzej Polan gotuje krupnik w Dzień Dobry TVN
Zobacz, jak ugotować zupę, której smak Andrzej Polan pamięta z dzieciństwa. W kuchni Dzień Dobry TVN gotujemy krupnik i dania z kaszą jęczmienną.

Krupnik - smaki z dzieciństwa Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • kilka suszonych grzybów
  • 200 g kaszy perłowej
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • koperek, natka pietruszki
  • kapusta włoska
  • śmietana gęsta 18%
  • 1 opakowanie drobnych grzybków shimeji

Przygotowanie:

Z żeberek, warzyw i grzybów gotujemy wywar. Przecedzamy, warzywa kroimy w plastry, następnie w paski, podobnie grzyby. W rondlu przesmażamy na maśle cebulę, dodajemy kaszę smażymy krótko i przekładamy do wywaru, pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy warzywa, grzyby, mięso obrane z kości. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy. Podajemy ze śmietana - jeśli lubimy. Posypujemy bardzo odważnie natką i koperkiem.

Zwarty krupnik z patelni, z pieczarkami, serem i brusznicą

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmienna gotowana
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g dyni
  • młody szpinak
  • 10 jajek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2-3 ziemniaki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
  • masło klarowane
  • 100 g tartego sera

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojonego pora, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, chwile smażymy i dodajemy dynię oraz na koniec szpinak. Doprawiamy odważnie przyprawami. Jajka mieszamy ze śmietanką, również pamiętając o doprawieniu. Przesmażone warzywa łączymy z kaszą, dodajemy masę jajeczno-śmietanową, ser tarty. Masę wykładamy na patelnię, smażymy kilka minut i wstawiamy do piekarnika.

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera pleśniowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • brusznica ze słoika

Przygotowanie:

Na suchej patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż pojawi się prawie orzechowy aromat. Dodajemy masło, szczypiorek, śmietankę, zagotowujemy i po chwili dodajemy porwany na kawałki ser, orzechy. Sosem polewamy upieczony krupnik z patelni, wierzch dekorujemy brusznicą i listkami szpinaku.

Krupnik litewski i comber

Składniki:

  • 300 g miodu
  • 100 ml rumu
  • 250 ml wody
  • laska wanilii
  • cukier wanilinowy
  • gałka muszkatołowa mielona
  • cynamon
  • goździki
  • skórka z cytryny, pomarańczy

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z przyprawami i miodem. Lekko studzimy i przecedzamy.

Składniki ciasta:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, kakao, cukrem wanilinowym, cukrem. Po zagotowaniu, 8 łyżek odkładamy - to będzie polewa do ciasta. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostudzoną masę łączymy z żółtkami, mąką i ubitą pianą z białek. Mieszamy i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni. Ciasto przestudzone zalewamy pozostawioną polewą. Nasączamy krupnikiem.

Zobacz też:

Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey

Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości