Kurczak w cieście naleśnikowym – jak zrobić? Potrawa ta nie jest trudna do przygotowania, co więcej, zajmuje bardzo mało czasu. Mięso z kurczaka przyrządza się bardzo szybko. Poniżej prosty i smaczny przepis na kurczaka w cieście naleśnikowym dla 2 osób.
Kurczak w cieście naleśnikowym – przepis
Składniki:
· 1 pierś z kurczaka,
· 1 jajko,
· 1/3 szklanki mąki pszennej,
· 1/3 szklanki mleka,
· przyprawy do smaku: vegeta, pieprz, sól, papryka słodka lub inne,
· olej do smażenia.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy w sposób klasyczny. W tym celu w misce umieszczamy mąkę, dodajemy mleko oraz jajko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Możemy użyć do tego blendera lub miksera, aby uzyskać gładką masę bez grudek. Ciasto naleśnikowe powinno być spójne i gęste. Dodajemy do niego przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegetę oraz słodką paprykę.
Powyższy przepis na ciasto naleśnikowe jest jednym z przepisów klasycznych. Warto pamiętać, że ciasto naleśnikowe można modyfikować, np. zrobić je nie na słono, ale na słodko. Wtedy dodajemy odrobinę cukru i inne dodatki, takie jak sok wyciśnięty z pomarańczy czy skórkę pomarańczową (lub inne, według gustu).
Przygotowanie piersi z kurczaka:
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie mięso kroimy zgodnie z upodobaniami. Mogą to być zarówno plasterki, jak i kostka. Tak przygotowane mięso zanurzamy w cieście naleśnikowym. Można zamoczyć każdy kawałek z osobna, ale można również wrzucić do ciasta naleśnikowego wszystkie kawałki mięsa i dokładnie rozprowadzić na nich ciasto.
Nie musisz używać wyłącznie filetu z kurczaka. Możesz zdecydować się na mięso z udka, pałeczki etc.
Smażenie:
Przygotowane mięso można zacząć smażyć. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie umieszczamy na niej kawałki kurczaka bogato pokrytego ciastem naleśnikowym. Pieczemy z każdej strony uważając, aby ciasto się nie przypaliło.
Do smażenia zamiast klasycznego oleju możesz użyć zdrowszego oleju kokosowego.
Kurczak w cieście naleśnikowym po chińsku
Kurczak w cieście naleśnikowym doczekał się wielu wariacji i odmian. Jedną z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym po chińsku . Nie różni się on znacznie od tradycyjnego przepisu podanego powyżej, modyfikacja wprowadzona jest na etapie smażenia. W klasycznym przepisie mięso smażone jest na patelni, a w tym wypadku kurczak w cieście naleśnikowym po chińsku smaży się na głębokim oleju.
W tym celu należy przygotować garnek napełniony olejem (lub frytkownicę). Przygotowane mięso, obtoczone w cieście naleśnikowym, należy delikatnie przełożyć do gorącego oleju. Dobrym sposobem jest wkładanie kawałków kurczaka do oleju na łyżce. Kuleczki kurczaka przyrządzone w ten sposób powinny smażyć się ok. 10 minut – ich gotowość poznasz po pięknie wyglądającej, złotej naleśnikowej panierce.
Kurczak w cieście naleśnikowym z płatkami kukurydzianymi
Inną wariacją tego samego dania jest kurczak w cieście naleśnikowym z płatkami kukurydzianymi.
Jeżeli chcesz, aby kurczak wyglądał jeszcze lepiej, można wykorzystać płatki kukurydziane. Po zamoczeniu wszystkich kawałków mięsa w gęstym cieście naleśnikowym, należy obsypać je płatkami kukurydzianymi. Tę wersję kurczaka warto przygotować w naczyniu żaroodpornym i piec piekarniku od 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Z czym podawać kurczaka w cieście naleśnikowym?
Tak przygotowanego kurczaka można podawać na wiele sposobów. Oczywiście opcją najbardziej klasyczną jest podanie go w towarzystwie surówki i tłuczonych lub zapiekanych ziemniaków. Pamiętaj jednak o tym, że kurczak może być też przekąską zamaczaną w sosie. Kurczak w cieście naleśnikowym po chińsku będzie doskonale smakował z surówkami z kapusty, zwłaszcza białej, a także z ryżem lub z sosem słodko-kwaśnym.
Kurczak w cieście naleśnikowym smakuje zupełnie inaczej niż kurczak przyrządzony w klasycznej panierce. Przepis ten na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom pysznego kurczaka!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images