Przepisy kulinarne

Kuchnia makaronowa wg Sylwii Gliwy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Makaron

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwię Gliwę, aktorkę. Gwiazda serialu "Na Wspólnej", w towarzystwie Piotra Kucharskiego, pokazała nam kilka smakowitych i lekkich potraw z makaronu, między innymi makaron z bobem, groszkiem i marchewkami, zapiekankę makaronową z łososiem i szparagami czy sałatkę makaronową z fasolką, pomidorkami i winegretem koperkowym.

Makaron pełne ziarno z bobem, groszkiem i marchewkami

Składniki:

1 opakowanie makaronu świdry

oliwa z oliwek

2 łyżki masła

2 szalotki

2 ząbki czosnku

4 młode marchewki

500 g bobu

200 g zielonego groszku

sól i pieprz

listki bazylii do podania

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób ugotować na pół-twardo w osolonej i lekko słodkiej wodzie. Na oliwie z masłem poddusić czosnek i posiekaną cebulkę. Poddusić aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewki. Poddusić kilka minut, dodać groszek oraz bób. Gdy bób będzie miękki dodać makaron i wszystko razem poddusić, często mieszając. Podać posypane listkami bazylii.

Sałatka makaronowa z fasolką, pomidorami i winegretem koperkowym

Składniki:

1 opakowanie makaronu świdry z orkiszem

300 g zielonej fasolki

200 g pomidorków koktajlowych

5-6 suszonych pomidorów z oliwy

Sos:

8 łyżek oliwy z oliwek

0,5 pęczka koperku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

1 mała papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę ugotować razem z makaronem w tym samym garnku. W tym czasie podsmażyć pomidorki na patelni z odrobiną oliwy. Składniki na sos wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie wymieszać. Gdy makaron z fasolką będą miękkie, odcedzić i wymieszać z pomidorkami oraz sosem. Wymieszać, podawać na ciepło lub na zimno.

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami

Składniki:

1 opakowanie makaronu świdry z orkiszem

1 pęczek zielonych szparagów

300 g wędzonego łososia

100 ml śmietany kremówki 30%

2 jajka

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki i poddusić przez kilka minut na patelni z odrobiną masła. Ugotowany makaron wymieszać ze szparagami i porwanym na kawałki łososiem. Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka wymieszać ze śmietanką i polać po wierzchu makaronu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 10 minut. Podawać ciepłe z letnią sałatą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości