Focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami, podana z tapenadą
Składniki:
1 kostki drożdży
Szklanka letniej wody
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta cukru
Mąka pełnoziarnista około 1,5 szklanki
Mąka pszenna około 1,5 szklanki
Garść oliwek
10 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
Oliwa do posmarowania blachy
Dwie łyżki zielonych oliwek
Dwie łyżki czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
Pół pęczka natki pietruszki
Bazyli świeża
Łyżka kaparów
Mała puszka anchois
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy , oliwę, cukier, sól i mąkę, w takiej ilości, aby powstało ciasto gęstsze niż naleśnikowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy i mieszamy. Gdy rozczyn wyrośnie przerzucamy na deskę, dodajemy resztę mąki i oliwki z pomidorami. Zagniatamy, aż ciasto będzie się odklejało od rąk. Dzielimy na 2-3 części i odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Ciasto rozgniatamy na kwadrat lub prostokąt grubości około 1,5 cm. Wkładamy na blachę wcześniej posmarowaną oliwą i czosnkiem - do pieca na 10-13 min. W tym czasie wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miksera i ucieramy na pastę z widocznymi kawałkami oliwek lub kaparów. Podajemy razem
Drożdżowe bułeczki nadziewane boczniakami, chilli i kolendrą
Składniki:
Około 1 kg mąki pszennej (lepiej jak jest pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
Szklanka letniego mleka
Szczypta soli
Szczypta cukru
30 g świeżych drożdży
1 całe jajo
2 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
15 dkg boczniaków
Łyżeczka świeżej drobno posiekanej chilli
Kilka ziaren kolendry
Kilka ziaren kminu rzymskiego
Odrobina masła do przesmażenia
Pól drobno posiekanej cebuli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w części letniego mleka, dodajemy trochę mąki, sól, cukier i odstawiamy na 15 minut do wstępnego wyrośnięcia. Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy. Odstawiamy ponownie na około godzinę do wyrośnięcia. Na suchej patelni prażymy ziarna, zdejmujemy i gnieciemy na proszek. Patelnię lekko chłodzimy i dodajemy masło, boczniaki i chilli. Smażymy, aż boczniaki puszczą wodę i odparują. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy na chwilę na sitko, aby woda odciekła do końca. Ciasto rwiemy po kawałku, formujemy placuszek i kładziemy na środku farsz. Zagniatamy kulkę i kładziemy na blachę na około 10 min do końcowego wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 – 25 min.
Grisini żytnie w trzech odsłonach z sosem błękitnym i winogronami
Ciasto:
1 1 szklanki mąki żytniej 2000 bio
1 1 szklanki mąki pszennej
1 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
3 szklanki wody
Dodatki:
Łyżka kminu rzymskiego
Łyżka ostrej papryki
Łyżka gruboziarnistej soli
Sos:
50 g sera lazur
100 ml jogurtu
3 łyżki oliwy
Kiść winogron
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem, olejem i solą i odstawiamy na ok. 10 min. Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżowym zaczynem. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Kiedy będzie gotowe dzielimy je na 3 bułki, smarujemy każdą z nich oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy cieniutkie placki i każdy z nich posypujemy osobno kminem, solą i papryką. Tniemy je na cienkie paluszki i wkładamy do pieca rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy na złoto na dolnej półce. Podajemy na ciepło i na zimno, z dipami, serami lub jako dodatek zamiast pieczywa. Do paluchów dobrze pasuje sos ze zmiksowanego jogurtu z lazurem i oliwą. Ser warto jest wcześniej pokruszyć by łatwiej się miksował. Paluchy podajemy z sosem, winogronami i lampką czerwonego wina.
Wrapsy piwne z grillowanymi boczniakami z bryndzą i grillowaną papryką
Ciasto:
1 1 szklanki mąki pszennej razowej
1 1 szklanki mąki pszennej
1 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
3 szklanki piwa niepasteryzowanego
Dodatki:
3 grillowane papryki
6 grillowanych boczniaków
Spora garść rukoli
2 serki bryndza – ok. 200 g
Sos jogurtowo lazurowy
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy tak jak w przypadku poprzedniego przepisu. Zamiast wody wykorzystujemy piwo. Po wyrobieniu dzielimy je na 6 bułeczek i pod przykryciem, skropione oliwą odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy będą gotowe wałkujemy je na cieniutkie placki, nakłuwamy widelcem i prażymy na średnio rozgrzanej patelni w obu stron lekko dociskając. Chcemy uzyskać złociste bąble. Gotowe placki możemy dodatkowo zgrillować. Zależy nam na tym by były elastyczne. Smarujemy je dowolnym sosem (np. takim jak w poprzednim przepisie) posypujemy rukolą i pozostałymi (wg. uznania) dodatkami – grillowaną papryką obraną ze skóry, boczniakami i kawałkami bryndzy. Placki rolujemy i podajemy zawinięte w serwetkę niczym kebab.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN