Trufe kawowo-kuminowe
Składniki:
5 łyżek śmietanki 36%
1 łyżeczka mielonej kawy
2 szczypty kuminu, niezbyt drobno utłuczone w moździerzu
100 g czekolady o zawartości kakao 70%
10 g masła
1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu (opcjonalnie, jeśli trufle mają być nieco bardziej słodkie)
Niesłodzone kakao w proszku
Przygotowanie:
Do śmietanki dodać kawę i utłuczony kumin, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.
Odstawić do przestudzenia, aż śmietanka będzie letnia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn. na garnek z gotującą się (na małym ogniu) wodą postawić miskę, tak by dno miski nie dotykało wrzątku.
Do miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać trzepaczką balonową, aż czekolada się rozpuści.
Wtedy dodać masło i wciąż mieszać, aż czekolada je wchłonie.
Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku.
Przez gęste sitko (takie jak do cukru pudru) wlać do roztopionej czekolady połowę śmietanki, mieszać, aż czekolada ją wchłonie, dodać resztę śmietanki i ponownie wymieszać.
Masę czekoladową schłodzić w lodówce, aż stężeje.
Przygotować kakao, sitko, duży talerz, tacę lub półmisek, miskę o płaskim dnie i podwyższonych brzegach.
Dno naczynia wysypać przesianym kakao.
Zastygłą masę nabierać łyżeczką, formować kuleczki, układać w naczyniu wysypanym kakao.
Uformowane trufle posypać kakao i poruszać talerzem, kolistymi ruchami, by kakao dokładnie pokryło turlające się trufle.
Jeśli chcemy by trufle miały idealnie okrągły kształt, trzeba trufle jeszcze raz uformować.
Jest to bardzo łatwe, gdyż obtoczone w kakao trufle nie lepią się do dłoni i dadzą się pięknie i szybko uformować w idealnie krągłe kulki, jak z najlepszego czekoladowego butiku.
Soczewicowa "grochówka"
Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
Sól
Sos sojowy
Ok. 1/2 - 1 łyżeczki octu balsamicznego (lub do smaku)
Sok z cytryny
2 duże szczypty majeranku
1 szczypta mielonego kminku
Świeżo mielony czarny pieprz
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
1/2 średniej cebuli lub 1 mała
2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
2 małe pietruszki
1/2 batata lub 2 małe marchewki
Przygotowanie:
W garnku zagotować 1,5 l wody.
W tym czasie warzywa obrać i pokroić w kosteczkę.
Do gotującej się wody dodać warzywa, szczyptę pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sosu sojowego, soczewicę, ocet balsamiczny i majeranek.
Gotować do miękkości warzyw i soczewicy.
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na 2 łyżkach oleju lub masła, aż będzie złoto-brązowa.
Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, dodać podsmażoną cebulkę, spróbować i doprawić sokiem z cytryny i jeśli potrzeba, pieprzem i solą.
Na drugi dzień zupa lekko zgęstnieje, można wtedy dolać wody, do uzyskania ulubionej konsystencji, i ew. dosmakować odrobiną soli, pieprzu, i octu balsamicznego.
Następnego dnia zupa jest jeszcze smaczniejsza.
Podawać samą lub z chlebem z masłem.
Ekspresowy pasztet soczewicowy
Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki majeranku
1 średnia cebula (lub 1/2 większej)
3 suszone pomidory w oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
Pieprz
Chilli cayenne
Sól
2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego, tłoczonego na zimno)
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać na sitku zalać 1 1/4 szkl. wody, ugotować pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości.
Soczewica powinna być jędrna, nie rozgotowana na krem.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, z odrobiną soli (na czubku noża), na złoto-brązowo.
Soczewicę, cebulę, majeranek, suszone pomidory, przełożyć do malaksera lub naczynia do miksowania.
Dodać po szczypcie soli i pieprzu, cayenne na czubku noża i 1 łyżeczkę octu balsamicznego.
Całość zmiksować na gładką masę i sprawdzić czy nie potrzeba więcej octu i być może soli lub pieprzu.
Pasztet przełożyć do miseczki lub słoika.
Przechowywać w lodówce do ok. 4-5 dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN