Knodel
Składniki:
4 kajzerki
300 g mrożonych buraczków, lub mrożonego szpinaku
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mąki sojowej
8 czubatych łyżek mąki
stopione masło do polania
świeżo tarty parmezan
Przygotowanie:
Kajzerki mielimy w blenderze, lub kroimy w bardzo drobna kostkę. Mieszamy z rozmrożonymi buraczkami, lub szpinakiem, dodajemy olej. Mąkę sojową mieszamy z mlekiem i śmietaną i dodajemy do masy z bułek. Całość mieszamy z mąką pszenną i lepimy kulki wielkości piłeczki ping-pong. Knedle gotujemy w posolonej wodzie około 12-15 minut od wypłynięcia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy gaz do minimum. Podajemy polane stopionym masłem i posypane tartym parmezanem.
Schuttelbrot
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej sitkowej (jasna mąka żytnia typ 600-700 )
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
około 1 litra letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/8 litra mleka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziarenek anyżu ( można dostać w sklepach zielarskich)
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy rozrobione w letniej wodzie drożdże z cukrem. Delikatnie mieszamy i dodajemy sól. Dolewamy mleko, olej i dodajemy kminek i anyż. Ciasto wyrabiamy podsypując mąką. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ( około godziny ). Ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy ponownie. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i rozwałkowujemy każdą z nich na okrągłe cienkie placki. Pieczemy w piekarniku w temp. 210 stopni z termoobiegiem około 10 minut.
Tirtlan
Składniki:
300 g mąki żytniej sitkowej ( jasna mąka żytnia, czasami nazywana żurkowa typ 600-700 )
150 g mąki pszennej
50 g stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
około 1 litra mleka
nadzienie:
300 g szpinaku
300 g tłustego twarogu
sól i pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
Mąki, masło, mleko i sól łączymy na jednolite sprężyste ciasto. Wałkujemy na cienkie placki wielkości 10-15 cm.
Przygotowanie:
Szpinak gotujemy na parze, siekamy i łączymy z serem, solimy i pieprzymy do smaku. Na rozwałkowany placek nakładamy farsz, zostawiamy 1-2 cm ciasta dookoła i smarujemy go wodą. Przykrywamy drugim plackiem. Pofalowanym radełkiem odcinamy nadmiar ciasta i smażymy w głębokim oleju na złoto- brązowo.
Schmarren- tyrolski omlet
ciasto:
100 g śmietany 36%
3 łyżki śmietany 18%
100 ml mleka
140 g mąki
4 płaskie łyżki mąki sojowej
30 g cukru
100 g rodzynek królewskich
1/2 laski wanilii
4 łyżki rumu
płaska łyżeczka sody
łyżka octu
cukier puder do posypania
300 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
łyżka cukru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza octem) wrzucamy do miski i mieszamy, na końcu dodajemy ocet i mieszamy ponownie. Na rozgrzana patelnię wylewamy dwie łyżki oleju, a następnie wylewamy trzy łyżki ciasta i energicznie poruszamy patelnia tak, żeby omlet się porozrywał na małe kawałki. Podsmażamy z każdej strony. Możemy podawać bezpośrednio na patelni z cukrem pudrem i wiśniami zagotowanymi z cukrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN